Helyzetjelentés – a Juventus többi csapata

juve_brand.pngRitka az, hogy a Brand főbb csapatai egy azon napon lépjenek pályára, de október 22-én ez történt. Az esti órákban az első csapat olykor már meggyőző játékkal múlta felül az AC Milan együttesét, de nézzük meg, a Primavera, a Next Gen, valamint a Juventus Women miként alapozta meg a hangulatot az esti rangadóhoz. 

A Primavera-alakulat hazai pályán fogadta a Genoát, és bár a felállás maradt a már megszokott 3-4-1-2, azért Paolo Montero mester eszközölt némi változást, mely közvetett módon a felnőtt csapat keretének kialakítása miatt volt szükségszerű, ugyanis a kapitány Lorenzo Anghelé a Next Gen keretébe kapott meghívót. A kezdő ezáltal így festett: Jakub Vinarčík – Bruno Martínez Crous, Alessandro Bassino, Javier Gil – Stefano Turco, Andrei Florea, Diego Ripani(C), Filippo Pagnucco – Valdes Ngana – Alessio Vacca, Diego Pugno. A mérkőzés nem éppen úgy indult, mint azt a mester megálmodta, a 13. percben Yoan Bornosuzov passzából Tommaso Ghirardello szerezte meg a vezetést a vendégeknek (0-1).

Ezt követően a hazaiak leginkább távoli lövésekkel veszélyeztettek. Az egyenlítésre egészen sokáig kellett várni, pontosan a 35. percig. Ekkor Diego Ripani szögletéből Bruno Martínez Crous fejesével lett az állás döntetlen (1-1). Ez után kicsit felpörögtek az események, ugyanis a félidő hosszabbításában történt egy gyors gólváltás: a ráadás 1. percében újfent Yoan Bornosuzov készített elő, a befejezést azonban Christos Papdopoulos szállította (1-2); majd a 4. minutumban Diego Ripani olyan 20 méterről végezhetett el egy szabadrúgást, lövését a vendégek kapusa nem tudta hárítani, újfent egál (2-2). Ezzel az eredménnyel vonultak félidőre a csapatok. A második játékrészben inkább a Genoa akarata látszott, hármat is cseréltek a győzelem érdekében, de a 60. percben – a mérkőzés során először – Federico Savio passzából Diego Pugno megszerezte a vezetést a hazaiak számára (3-2). Az eredmény pedig már nem is változott, így Montero fiai otthon tartották a három pontot.

Ahogy az eredmény is mutatja, minden tekintetben egy picivel volt jobb a Juventus az ellenfelénél. Kicsivel többször próbálkoztak lövéssel (11 alkalom), ebből ötször el is találták a kaput (egészen kiváló helyzetkihasználás a csapat gólfelelőse, Anghelé hiányában). Győzelmének köszönhetően a Primavera felzárkózott a tabella első felébe, egészen pontosan a 8. pozícióba. Következő alkalommal október 28-án lépnek pályára a Fiorentina ellen, hazai környezetben.

brambilla_1.jpgA Next Gen a Perugia együttesét fogadta szintén hazai pályán, de Massimo Brambilla mester két komoly hiányzóval volt kénytelen számolni: egyikük az este folyamán bemutatkozó Dean Huijsen, a helyén a csapat veteránja Poli kapott szerepet; a másik játékos pedig Kenan Yıldız volt, kinek helyére a Primavera-csapatból Lorenzo Anghelé kapott meghívót a mérkőzésre. A mester sem változtatott a 3-5-2-őn, ami ekként festett a pályán: Giovanni Daffara – Nicoló Savona, Fabrizio Poli(C), Tarik Muharemovič – Clemente Perotti, Livano Comenencia, Luis Hasa, Dikeni Salifou, Riccardo Turicchia – Tommaso Mancini, Simone Guerra.

Már a 3. percben védeni valója akadt Daffara kapusnak, a védelem mögé bejátszott labdát igaz éles szögből, de kapura tudták még irányítani; a hárítás nem okozott különösebb gondot. A 9. percben Tommaso Mancini középre tartó, kissé erőtlen lövése sem jelentett leküzdhetetlen akadályt a Perugia hálóőrének. A 21. percben megint csak Tommaso Mancini próbálkozott, lövése azonban a kapu fölé vágódott. A félidő hosszabbításáig csupán egy-egy lehetőség adódott a csapatok számára, amiből a vendégek egy veszélytelen szögletet harcoltak ki, a hazaiak pedig melé/fölé tekerték a játékszert. A félidő hosszabbítása épp hogy csak elkezdődött, mikor is Tarik Muharemovič buktatta a tizenhatoson belül a vendégek támadóját, a jogosan megítélt büntetőt pedig Federico Vázquez váltotta gólra (0-1).

A lehető legrosszabbkor kapott góllal a szünetben vesztésre áll a Next Gen. Ez láthatóan meg is fogda a csapatot. Az 52. percben egy jobb oldalról jövő beadásra Christian Kouan érkezett pontosan és Daffara kapus mellett a bal sarokba fejelt (0-2). Ez a gól pedig olyannyira megfogta a Next Gent, hogy a mérkőzés utolsó 10 percében, két veszélytelen távoli lövésen kívül semmi érdemlegeset nem tudtak felmutatni a hátralevő időben.

Brambilla fiai megérdemelt vereséget szenvedtek, nem akadt olyan fontosabb statisztikai adat, melyben nem hogy megelőzték volna ellenfelüket, de akár csak megközelítették volna. Újabb vereségének köszönhetően a Next Gen a 18. helyen szerénykedik a tabellán.

women.jpgA hölgyek Firenzébe látogattak, hogy tovább folytassák a menetelésüket. Montemurro mester teljesen jogosan nem változtat a bevált módszereken, csapatát újfent 4-3-3-ban küldte pályára: Pauline Peyraud Magnin – Lisa Boattin, Estelle Cescarino, Cecilia Salvai(C), Martina Lenzini - Maëlle Garbino, Arianna Caruso, Julia Grosso – Barbara Bonansea, Cristiana Girelli, Lineth Beerensteyn.

A 14. percben Barbara Bonansea lövését kellett védenie a hazaiak hálóőrének. A 27. percben pedig Lineth Beerensteyn éles szögből leadott lövésénél kellett résen lennie a kapusnak. A Fiorentina először a 33. percben próbálkozott, de a lapos és erőtlen lövés nem okozott különösebb gondot. Nem úgy, mint az ebből indult támadás: a 34. percben a baloldalról végezhettek el a vendégek egy bedobást, ami Cristiana Girelli elé került, az ő passzából pedig Lineth Beerensteyn szerezte meg a vezetést a Juventus számára (0-1). A félidő hátralevő részében más már nem is történt. A második játékrészt is a Juventus kezdte jobban, a 46. percben Cristiana Girelli fejesénél kellett bravúrt bemutatnia a hazaik kapusának.

Egy perccel később Julia Grosso lövését tolta szögletre Schroffennegger. Az 52. percben Lineth Beerensteyn kapott labdát a baloldalon, amit egészen az ötös vonaláig vezetett, lövését azonban újfent sikerült szögletre menteni. Nagyon élt a holland szélső, a 63. percben azonban a távoli lövésébe nem kellet közbe avatkozni, mellé ment. Az addig semmit nem mutató Fiorentina a 67. percben egy szögletet végezhetett el, a Juventus védelme kicsit bealudt, így Michela Catena közeli fejesével döntetlen volt az állás (1-1). A 76. percben Cristinana Girelli kapott szép labdát a tizenhatoson belül, a hazaiak védője már szabályosan azonban nem tudta szerelni, amivel nem pusztán megkapta második sárgalapját, de a Juventus büntetőhöz is jutott, amit a sértett magabiztosan értékesített is (1-2). Az emberhátrány pedig végleg megpecsételte a hazaiak sorsát, nem maradt esélyük sem a pontszerzésre.

Valószínűleg nem árulok zsákbamacskát, ha azt mondom, a hölgyek a szoros eredmény ellenére is meggyőző teljesítménnyel rukkoltak elő. 52%-ban volt náluk a játékszer, melyből 16 lövési kísérlet kerekedett ki, ebből pedig 10 kaput is talált. Ha a Fiorentina kapusa nem fog ki ilyen kiváló napot, sokkal nagyobb arányú is lehetett volna a győzelem. Ez pedig azért volt roppant fontos, mert így már 5 meccs után 5 ponttal elhúztak a lányok a harmadik Violák előtt, azonban mivel az AS Roma sem hibázott, maradtak a második helyen rosszabb gólkülönbségüknek hála. A hölgyeknél most lesz egy hosszabb szünet, legközelebb november 5-én lépnek pályára, és hazai környezetben fogadják az éllovas Farkasok alakulatát.