Fekete vagy fehér? – Összefoglaló a Milan elleni meccs után

golorom.jpgLegnagyobb örömünkre a hétvégén sikerült 0:1 arányban felülmúlni a Milan csapatát, mégpedig a saját stadionjukban. Rögtön egy érdekességgel kezdünk, ugyanis 2016-ban ebben a létesítményben, egy 18 éves fiatalember a piros-feketék javára döntötte 1:0-ra  el a rangadót, ugyanúgy október 22-én, ahogy most is, csak most a másik fél diadalát biztosította be. Közben ugyan 25 esztendős lett, de ezúttal minden Juventino örült a góljának. Ő nem más, mint Manuel Locatelli, aki a megpattanó lövésével gondoskodott róla, hogy a 40 évesen reaktivált, Juve nevelés Antonio Mirante kapujába jusson a játékszer. Ez a löket pedig 3 pontot ért a rekordbajnok számára. Addig azonban még sok minden történt, azaz sok minden nem történt a pályán. S hogy mire érdemes emlékezni Olivier Giroud lövésétől, valamint Wojciech Szczęsny hatalmas védéséről kezdve egészen Max Allegri megőrüléséig? Hát talán éppen a gólra.

Apropó gól, legyen itt az a bizonyos hét évvel ezelőtti és a hétvégi is összehasonlítás gyanánt.

Akkor: 

És most:

Az első félidőben a két csapat összesen a francia veterán kaput eltaláló lövését tudta összesen felmutatni, továbbá említésre méltó a némi apró fénysugarat mindig magával a pályára cipelő Moise Kean villanása, amivel előidézte Malick Thiaw-nak, a Rossoneri német hátvédjének kiállítását. A teljes kapuralövés-mutató ebben a játékrészben 6:1 volt a hazai, s 5:0 a vendég oldalon, mindezt 62:38-as labdabirtoklás mellett. A szögletek száma 4:1 volt, lapokból pedig "csak" azt az egy pirosat jegyezhettünk fel. 

Jól kidomborodott Allegri biztos, kockázatkerülő játékon, stabil védekezésen alapuló taktikája. A mester felfogása szerint ha hibázik a rivális és szerzünk egy gólt, akkor azzal nyerjük is meg a mérkőzést, de ha marad a 0:0, akkor is egy nagyon fontos ponttal távozhatunk az egyik legnagyobb rivális otthonából. Az is fűthette a mester önbizalmát, hogy a Stefano Piolival szemben megvívott, ezt megelőző 21 találkozóján 14 győzelmet, 5 döntetlent és csupán 2 vereséget tudott felmutatni. A csapat pedig az egymás után megvívott negyedik kapott gól nélküli találkozójára készült. 

Ténylegesen pedig az történt a gyepen, hogy a 23. percben Kostić, a 34.-ben Rabiot lőtt mellé, aztán a 40. minutumban Kean fordult le 100%-os gólhelyzetben Thiaw-ról, aki csak lerántani tudta, teljesen jogos volt a piros kártya. Aztán 5 perccel később ugyancsak a predátor-frizurás támadó lehetett volna a főszereplő, de az ötösről szorongatott helyzetben a kapu mellé lőtt.

A szünetben a livornói születésű edző még nem frissített a felálláson, hagyta, hogy a pályán lévők bizonyítsanak. Aztán amikor a 63. percben megszületett a meccs egyetlen gólja, akkor már mindkét csapat túl volt néhány változtatáson. Az 56. percben Kostić és Kean ment le, utóbbi némi meglepetésre, hiszen csatár társa Milik láthatatlan volt az első játékrészben, a helyükre Cambiaso és Vlahović léptek színre, Pioli mester pedig a 60. minutumban Krunićot és Jovićot szólította játékra. Pár pillanattal később már biztosan nagyon bánta a döntését, mert a bosnyák játékoson változtatott irányt a labda és így vált védhetetlenné Mirante számára. Írd és mondd, ez volt a Bianconeri első kaput eltaláló lövése.

A következő igazán veszélyes jelenet a 85. percben jött el, amikor Vlahović életerős lövését tornázta fölé az olasz portás. A labdabirtoklás idő közben 52:48-ra módosult, míg a kapura lövések száma 7:1 és 14:4 lett, ami azért nagyon szép, mert mindössze Giroud lövése találta el egész meccsen a lengyel hálóőr kapuját, és ez a Danilo nélkül felálló védelmet dicséri. Apropó, szerkesztőtársaim egyike feltette a kérdést, így én is továbbítom. Hiányzott valakinek Danilo? Volt félnivaló amiatt, hogy Rugani játszott? Illetve a védelemről még annyit, hogy az első félidőben McKennie jobbról, a másodikban Cambiaso balról zárt vissza negyedik védőnek, úgyhogy néha láthatóvá vált egy hibrid 4-4-2-re való átállás. Mit gondoltok, ez várható hosszú távon is? 

A 92. percben Vlahović végleg eldönthette volna a meccset, de Cambiaso lövése hiába pattant ki a kapusról, a szerb 3 méterről képtelen volt a kapuba juttatni a labdát. És, hogy kik kapták a legjobb értékeléseket? 7,9-el Locatelli az egész mezőny legjobbjának bizonyult, a középpályán egyedül Weah kapott 7-es alatti osztályzatot, míg a két kezdőcsatár Kean (6,4) és Milik (6,5) lefelé lógtak ki a csapatból. A Torino elleni összegzés kommentjei között megkaptam Leeroy21 blogtársunktól, hogy mi alapján készíti az osztályzatokat a Sofascore, ezúton is köszönöm. Ezzel együtt Kean értékelését újfent alacsonynak találom, olyannyira, hogy nálam benne van a három esélyes között, aki a meccs embere lehetett. Az értékelések alatt a szokott módon ti is szavazhattok a kérdésről. 

juve_milan_ratings.png