Allegri: "Fagiolinak tanulnia kell a mostani esetből"

allegri_pre_milan_away.jpgA válogatott szünet végeztével a Juventus holnap az AC Milan otthonának számító San Siróba látogat, a rangadót megelőzően pedig a torinói alakulat mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos felvezető nyilatkozatát, szót ejtve a sérüléssel bajlódó játékosok állapotáról, a Scudettóért folyó versenyről, valamint a klub körüli aktuális ügyekről, egyebek mellett Nicolò Fagioli fogadási botrányáról is. 

"Egy gyönyörű és izgalmas mérkőzés áll előttünk, lévén, hogy a Milan-Juventus mindig egy nagyszerű, ugyanakkor kifejezetten nehéz találkozó. A fogadási botránnyal kapcsolatban kizárólag Fagioliról szeretnék beszélni, a többi játékos ugyanis nem tagja a csapatunknak. A klub már világosan kifejtette álláspontját az ügyben, én pedig maximálisan egyetértek a hivatalos véleménnyel. Most egy olyan út kezdődik majd meg Nicolò számára, ami garantálni fogja, hogy középpályásunk májusban visszatérhessen a pályára. Biztos vagyok benne, hogy ez a hét hónap segíteni fog neki abban, hogy ismét példamutató sportember, s mindenekelőtt a társadalom hasznos tagja lehessen" – kezdte nyilatkozatát General Max. 

"Nem tudom, hogy Stefano Pioli és Giuseppe Marotta miért beszélnek arról, hogy mi vagyunk a Scudetto legfőbb esélyesei, hiszen egyikük a Milan edzője, másikuk pedig az Inter vezérigazgatója, ami miatt nem természetes, hogy a Juventusra tekintenek favoritként. A magunk részéről csak azzal kell foglalkoznunk, hogy minél több pontot gyűjtsünk, s ennek köszönhetően visszakerüljünk a BL-főtáblára. Meglátjuk, hogy mire leszünk képesek holnap, ám annyi biztos, hogy a Rossoneri elleni megmérettetések mindig nagy élményt jelentenek számunkra. 

Dušan Vlahović egész héten a csapattal edzett, s jól érzi magát, míg Federico Chiesa tegnap a tréning felében velünk közösen munkálkodott. Meglátjuk, hogy holnap elég jól lesz-e ahhoz, hogy behívhassuk a keretbe. Tudjuk, hogy Theo Hernández nem lesz bevethető holnap, ám ha a francia játszhatna, mi akkor is csak Timothy Weah-val foglalkoznánk. Az amerikai az utóbbi időben kezdi megtalálni az egyensúlyt, ami nagy előrelépés annak fényében, hogy a nyári felkészülést követően volt egy kisebb hullámvölgye. Mindez teljesen normális, hiszen Tim egy másik ligából érkezett, s idő kell neki ahhoz, hogy megszokja az olasz bajnokságot, ám jelenleg nagyon jól érzi magát, ennek pedig végtelenül örülünk. 

Nem tudnám megmondani, hogy erősebb karakterem van-e, mint a mezőny más szakvezetőinek, viszont annyi biztos, hogy más vagyok, mint ők, hiszen minden ember eltérő tulajdonságokkal bír. A tavalyi viszontagságokra elsősorban növekedési, fejlődési lehetőségként tekintettem, a helyzet pedig idén sem változott: a mostani gondokra egyszerűen csak meg kell találnunk a szükséges megoldásokat, amit eddig is sikerrel hajtottunk végre. Alapvető célunk az első négy hely valamelyikének megszerzése, ez pedig a továbbiakban sem módosul majd. 

A futball egy veszélyes sportág, ugyanis állandóan meccseket kell nyerned, amit viszont egyáltalán nem könnyű kivitelezni. Jelen pillanatba 17 pontunk van, ám még rengeteg találkozó áll előttünk, s számos pontot kell szereznünk ahhoz, hogy beverekedjük magunkat a legjobb négy közé. Minden egyes nap el kell végeznünk a szükséges munkát, miközben nyugodtnak és koncentráltnak kell maradnunk, ha pedig minden kulcsjátékosunk bevethető, a legjobb formánk szerint kell játszanunk. A problémákkal szembe kell néznünk, ugyanakkor nem szabad, csüggedjünk a bonyodalmaktól: a nehézségekre esélyként kell tekintenünk, a viszontagságokban pedig még jobb produkcióra kell ösztönöznie bennünket. 

Még döntést kell hoznom arról, hogy ki fog lehetőséget kapni Andrea Cambiaso és Filip Kostić közül, főleg úgy, hogy időközben Samuel Iling-Junior is visszatért. Ők mind olyan játékosok, akik változtatni tudnak az összecsapás menetén. Chiesa nem lépett pályára a Torino ellen, majd pedig a válogatottnál sem szerepelhetett, ami miatt fel kell mérnünk, hogy milyen állapotban van. A minap csak az edzés felébe dolgozhatott velünk, mindazonáltal bízunk benne, hogy holnapra elérhetővé válik, mivel a cseréknek nagy jelentőség jut majd a Milan ellen, s szeretném, ha minél több futballistával gazdálkodhatnánk. Kíváncsi vagyok rá, hogy az aktuális lehetőségekkel milyen mérkőzést fogunk vívni a bajnoki cím egyik legnagyobb várományosával szemben. Meggyőződésem, hogy az Inter és a Napoli mellett a Milan is a mezőny többi része fölé magasodik, ami már alapvetően is nagy kihívást jelent nekünk, nem is beszélve arról, hogy egy gyönyörű, teltházas stadionban fogunk kifutni a gyepre. 

Holnap este Adrien Rabiot viseli majd a csapatkapitányi karszalagot, s reméljük, hogy a francia átesése a tűzkeresztségen jó előjelnek fog bizonyulni. Bár Danilo és Alex Sandro sérültek, Dean Huijsen és Daniele Rugani jó opciót jelentenek a védelemre nézve, a lényeg azonban azon lesz, hogy milyen megközelítéssel és felfogással lépünk majd pályára. Csapatunkban megvan a kellő elszántság és tenni akarás, az öltözőben pedig remek hangulat uralkodik. Ahhoz, hogy szembe tudjunk nézni a nehézségekkel, derűre és nagy mentális erőre van szükségünk. Tisztában vagyunk vele, hogy egy győzelmet sosem könnyű kicsikarni, ugyanakkor holnap egy csodálatos meccs vár ránk, ahol az elképzelhető legjobb fizikai és szellemi szinten kell mozognunk. 

Nem tudom, hogy Vlahović kezdő lehet-e, lévén, hogy az elmúlt időszakban ő is sérüléssel bajlódott. Ha a találkozó elejétől fogva a pályán lesz, bizonyára nem játszhatja majd végig a meccset. A legfontosabb az, hogy teljes mértékben felépüljön, hiszen remekül kezdte a szezont, és kiváló, valamint fontos gólokkal örvendeztetett meg bennünket. Végre visszakaptuk az igazi Dušant, ennek pedig értelemszerűen nagyon örülünk, s éppen ezért fontos, hogy egy 100%-ig egészséges támadóval tudjunk dolgozni. Arkadiusz Milik és Moise Kean jól vannak, utóbbi ráadásul visszatérhetett a válogatottba, ahol jól is teljesített. Moise nagyon sokat fejlődött mentális szinten, az Azzurritól kapott bizalom pedig ugyancsak segített neki. A mérkőzés előtti utolsó edzésen döntünk majd a felállásról, s remélem, hogy addigra a formációt is sikerül tisztáznunk. 

Magától értetődő módon beszéltem Fagiolival, aki véleményem szerint helyesen cselekedett. Az elkövetkezendő hónapok nem lesznek könnyűek számára, ám nagyon jól tudja, hogy a klubra és a stábra mindenben számíthat majd. Már most várjuk a visszatérését. Úgy gondolom, hogy Nicolònak elsősorban a pályán, és a pályán kívül folytatott munkára kell fektetnie a hangsúlyt az előtte álló időszakban, egészen május végéig, mikor végre visszatérhet majd közénk. Középpályásunk karrierje még csak most kezdődött el, ez a szünet pedig biztosan nem fogja megtörni őt, elvégre a nyárhoz közeledve már ismét bevethető lesz. Igyekszünk segíteni és vigasztalni őt, hiszen normális, hogy az ilyen ügyeknél támogatást nyújtunk a mieinknek. 

Természetesen hallottam Papu Gómez esetéről, akit két évre diszkvalifikáltak. Az illetékes szervek azért vannak, hogy kivizsgálják az ilyen eseteket, nekünk pedig a pályán zajló történésekkel kell foglalkoznunk. Most már teljesen mindegy, hogy az argentin is játszott ellenünk a Sevillával szemben megvívott Európa-liga-elődöntő párharcában, hiszen ez már a múlt részét képezi. Nekünk mindig előre kell tekintenünk, hiszen az a legfontosabb, hogy a lehető legjobb körülmények mellett építkezzünk és dolgozzunk. 

Fagioli kiesésével Weston McKennie visszatérhet a középpálya közepére, helyét pedig Samuel Iling-Junior veheti át. Kenan Yıldız inkább secunda punta, aki nem tudná teljes biztonsággal betölteni Nicolò szerepkörét. Elképzelhető, hogy kétfajta formációt váltogatunk majd az évad hátralévő részében. Az a feladatunk, hogy megleljük a szükséges megoldásokat, amit minden bizonnyal meg is fogunk tenni. Fagioli eltiltásával és Pogba kényszerű nélkülözésével ismét a Next Genhez fordulhatunk, ahonnan többek között Joseph Nonge is jó megoldást jelenthet. A belga 2005-ben született, a tegnapi edzésen pedig végig velünk volt, így tehát elképzelhető, hogy vele is számolunk majd" – összegzett Allegri.