Mit érdemes tudni a tesztoszteronról Pogba doppingügye kapcsán?

image_2023-09-11_204929453.pngBombaként robbant a hír az olasz sportsajtóban, miszerint Paul Pogba az Udinese elleni győztes mérkőzést követően emelkedett tesztoszteron-szintet produkált egy rutin-ellenőrzés során, mellyel doppingvétség vádja alá esett, a Doppingellenes Bíróság pedig felfüggesztette játékjogát a vizsgálatok befejeztéig. Laikusok számára felmerül a kérdés, hogy mi is pontosan a tesztoszteron, illetve milyen hatást tud kifejteni melyből előnye származhat az érintett sportolónak? Megtörténhet-e esetleg, hogy csupán gyógyszerek mellékhatásaként emelkedik meg az egyén tesztoszteron-szintje, így a játékos ártatlan? Ezzel kapcsolatban kérdezett meg a Sportmediaset és Gazzetta dello Sport is két szaktekintélyt, hogy jobban megérthessük a helyzetet.

kepernyokep_2023-09-11_203910.pngA Sportmediaset az eset kapcsán megkérdezte Dr. Massimo Locatelli biokémikust, a San Raffaele Kórház laboratóriumi orvostudományi szolgálatának igazgatóját, aki az alábbiakat mondta az esetről: "Nem jelent semmit, hogy tesztoszteron pozitív. Pogbának valószínűleg sokkal nagyobb a tesztoszteron aránya ahhoz az anyaghoz képest, amivé a tesztoszteron átalakul a szervezetben, mint kellene. Innen megmondani, hogy mi az oka, nagyon nehéz. Ehhez a dokumentumokat látni kellene."

Hogyan szedik a tesztoszteront? "Lassan felszívódó tapasz formájában a karra lehet tenni, de mielőtt exogén bevitelre gondolnánk, több faktornak is meg kell lennie. Mondok egy példát: lehet, hogy olyan anyagot szedett, amely lassítja az anyagcseréjét, például olyan gyógyszereket, amelyek korlátozzák a hajhullást. Ha érkezett egy jelentés, az azt jelenti, hogy a sportoló szteroidprofiljának eredménye eltér a korábbi értékeitől. Ezen a ponton a csapatorvoson múlik, hogy Pogba szedett-e valamit, amit nem jelentett. Nagyon sok változó játszik szerepet. Ettől függetlenül nincs kétségem a teszt hitelességéről. A laboreredmények nagyon komolyak, a teszteket nagy óvatossággal végzik. Egy sor megerősítés után jutnak el a következtetésre."

Milyen előnyökkel jár a tesztoszteron szedése a sportoló számára? "Anabolikus hatása van, ami azt jelenti, hogy növeli az izomtömeget, majd közvetve a hemoglobinra is hatással van. Mindenképpen az általános erőnövekedést szolgálja." - zárta interjúját a professzor.

image_2023-09-11_204528262.pngDr. Giuseppe Musumeci, a torinói Ospedale Mauriziano kardiológiai részlegének igazgatója a Gazzetta.it-nek adott interjújában így kommentálja a Paul Pogba tesztoszteron-pozitivitásáról szóló híreket: "Miért használjunk tesztoszteront egy sportoló esetében? Erre a kérdésre nehéz válaszolni, mert az alany által szedett gyógyszerekben is jelen lehetett, ami véletlen fertőzéshez vezetett. Általánosságban elmondható, hogy egy olyan hormonról van szó, amely egy ilyen sportoló fizikai teljesítményét nagyon kevéssé növeli (Pogbára utalva - a szerk.), talán az izomtömeg kialakításában segíthet, de nem olyan doppingszer, amely a teljesítményt annyira módosítaná. 

Hogyan alkalmazzák a tesztoszteront? "A tesztoszteront elsősorban szájon át, de általában bármilyen módon bevehető. Olyan betegeknél javallott hormon, akiknek alacsony termelését a hipogonadizmus okozza, egy olyan állapot, amelyben a herék és a petefészkek nem termelnek elegendő hormont. Ami a sportban való felhasználását illeti, ez egy meglehetősen régimódi módszer: valójában már régóta nem is beszéltek róla. Ez egy régi doppingszer, amelyet elsősorban a testépítők használtak az izomtömeg növelésére, de ma már egyre kevésbé alkalmazzák."

Milyen egészségügyi kockázatai vannak? "Különbséget kell tenni azok között, akiknek tesztoszteronhiányuk van, és azok között, akiknek nincs. Igaz, hogy csökkenti az úgynevezett "jó" koleszterint, de nem növeli a vérnyomást, így ha hormonhiány pótlására használják, és terápiásan javallott, nem növeli a szív- és érrendszeri kockázatokat. A visszaélés viszont más kérdés: ha normálisak az értékei, akkor is jelentős anyagcsere-hatásai lehetnek, mert mint említettük, a jó koleszterinre hat. Ezenkívül (...) növeli a szív- és érrendszeri halálozást, hematokrit emelkedéséhez vezet, és jelentősen növeli a koszorúér-elzáródás és az érgörcs kockázatát." - zárta interjúját a szakorvos.