A Serie A készpénzt éget: a topklubok pénzforgalma a mérlegekben

seriea201920-1.jpgA topklubok 2023. június 30-i mérlegeiben olyan helyzet rajzolódik ki, amelyben a klubok még mindig rengeteg készpénzt égetnek: a számlaelemzés.

A Serie A topklubjainak mindennapi gazdálkodása készpénzt éget, és gyakran még az adósságok igénybevétele (a faktoring és a finanszírozás között) vagy a részvényesi beavatkozások sem elegendőek a helyzet kiegyensúlyozásához.

Egy téma, a likviditás (szerk. likviditás (latin: liquidus=folyékony) közgazdasági fogalma gyors, folyamatos, akadálytalan fizetőképességet jelent. Az üzleti, közgazdasági vagy befektetési szférában a piaci likviditás egy olyan piaci jellemző, amely lehetővé teszi, hogy egy magánszemély vagy cég gyorsan vásároljon vagy eladjon egy eszközt anélkül, hogy az eszköz árában drasztikus változást okozna. A likviditás magában foglalja a kompromisszumot aközött az ár között, amelyen egy eszköz eladható, és aközött, hogy milyen gyorsan lehet eladni. Egy likvid piacon gyorsan el lehet adni anélkül, hogy jelentősen alacsonyabb árat kellene elfogadni. Egy viszonylag illikvid piacon egy eszköznek árengedményt kell adni ahhoz, hogy gyorsan eladható legyen.) és a készpénz kérdése, amely az utóbbi években, különösen a világválság miatt, ismét előtérbe került. Olyannyira, hogy még a forgalmi rangsor élén álló klubok is feszültségekkel találták szembe magukat a likviditási fronton, nemcsak a stadion által garantált rövid távú pénzforgalom hiánya miatt (a jegyértékesítés, de például az üzlet és a múzeum számára is), hanem a műsorszolgáltatók, a szponzorok és a klubok futballpiaci tranzakciókban történő kifizetéseinek késedelme miatt is. De az új hitelkeretek megszerzésének nehézségei miatt, mivel nincsenek fedezetként felajánlható eszközök vagy várható pénzforgalom.

A Covid utáni lassú visszatéréssel a normális kerékvágásba a likviditási vészhelyzet enyhülni látszik. A készpénz kérdése azonban még mindig aktuális, nem utolsósorban azért, mert a klubok, különösen a Serie A klubok esetében a pénzgazdálkodás továbbra is gyakran finom egyensúlyon alapul, amely a „rendkívüli” műveletek (például az eladások) függvényében is változik.

Így a topklubok 2023. június 30-i mérlegeiben olyan helyzet rajzolódik ki, amelyben a klubok még mindig sok készpénzt égetnek el, ami alapvető például a játékosok fizetésének kifizetéséhez a szövetségi előírások által meghatározott feltételeken belül (így elkerülve a büntetéseket a tabellán), de az alkalmazottak és a beszállítók kifizetéséhez is, akik a klub első számú adósai, és akik elsőként kérhetik a bíróságon a klub fizetésképtelenségét. És ismét a szabályozás tekintetében a likviditás szintje alapvető fontosságú más kritériumok teljesítése szempontjából is, mint például a likviditási mutató (szerk. likviditási ráta célja, hogy egy egyszerű számban foglalja össze, hogy fizetőképes-e a cég rövidtávon, azaz, hogy várhatóan ki tudja-e fizetni a cég a következő egy évben esedékes tartozásait. Példa: a likviditási ráta megmutatja, hogy egy cég 1 Ft rövid lejáratú kötelezettségére (azaz a következő egy éven belül kifizetendő összegre) mennyi forgóeszköz (azaz a következő egy évben pénzzé váló vagyon) jut. A rövid lejáratú kötelezettségek olyan elemekből állnak össze, mint például az egy éven belül lejáró hitelek, szállítók és partnerek felé való tartozások. A forgóeszközök közé pedig a készletek, követelések (például a cég vevőinek kifizetetlen számlái), az értékpapírok, és maga a készpénz tartoznak.), amely lehetővé teszi a klubok szabad működését a labdarúgópiacon.

Részletezve, a 2022/23-as idényben a Juventus likviditása 70,3 millió euróról 49,4 millió euróra csökkent, a mintegy 21 milliós csökkenés azonban abból adódott, hogy a gazdálkodás 183,2 millió eurónyi készpénzt égetett el, és 162,3 millióval nőttek a tartozások. Nem véletlen, hogy a 2021/22-es tőkeemelés után a Bianconeri klub tulajdonosi köre (Exor, az Agnelli-Elkann holding) 200 milliós tőkeemelést indított 2023/24-re, hogy segítsen a készpénzzel.

A Roma együtessénél viszont a rendes gazdálkodás a beruházási áramlás szintjén 122 millió eurós kiadásokat eredményezett. Az új adósságok és a Friedkins új finanszírozása között azonban a 2022/23-as szezon végére 22,8 millió euróról 44 millió euróra nőtt a készpénzállomány. Jelentős a pénzégetés szintje az Inter esetében is, -89 millióval, annak ellenére, hogy a stadionbevételek tekintetében rekordszezon volt a Bajnokok Ligája-döntőbe való kijutással, ami egész évben jelentős és állandó bevételt biztosított. Ezért volt szükség a Suning újabb beavatkozására, az Oaktree Zhangnak nyújtott kölcsönéből 51 millió ömlött a klub kasszájába.

A nagycsapatok közül viszont a Milan helyzete jelentős egyensúlyban van, tekintve, hogy a rendes gazdálkodás mindössze 792 ezer euró készpénzégetést eredményezett: a RedBird 40 milliós befektetései a kasszába (elsősorban a stadion üzemeltetésére) így 2023. június 30-án likviditásnövekedést eredményeztek. És ugyanígy nőtt a likviditás a Lazio esetében is (a pénzgazdálkodás 1,4 millióval pozitív, a likviditás pedig mintegy egymillióval nőtt), de különösen a Napoli esetében, amely a futballpiaci műveletek, a Scudetto és a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe vezető út között a rendes gazdálkodásában több mint 60 millió euró értékben tudott készpénzt termelni, a likviditás pedig 2023. június 30-án 107 millió euróról 168 millió euróra nőtt.