A Juve idő előtt zárja a tőkeemelést: csökkent az adósság és javult az üzleti terv

calcio-e-finanza-580x320_scale-to-max-width_825x.jpgA Juventus idő előtt lezárta a 200 milliós tőkeemeléshez kapcsolódó műveletet. Tegnap este ugyanis a vállalat bejelentette a tranzakció lezárását, az emelés tárgyát képező összes, 126 373 938 darab részvényt bejegyezték, összesen 199,9 millió euró ellenértékért.

Ez egy olyan művelet, amely miatt nagy elégedettség szivárog ki a Juventus székházából, különösen annak fényében, hogy a zárás a vártnál mintegy egy hónappal korábban történt. Az elégedettség továbbá mindenekelőtt a piac bizalmára vonatkozik, tekintve, hogy nem volt szükség a kezes beavatkozására (amely ebben az esetben az Exor, az Agnelli-Elkann holding, a Juventus klub többségi részvényese volt).

A tőkeemeléshez kapcsolódó művelet lezárása tehát pénzügyi szempontból különösen megterhelő négy hónapot zár le a Juventusnál, tekintve, hogy a tavaly februárban lejáró 175 milliós kötvény refinanszírozása is folyamatban volt. És ebből a szempontból is a vállalat bizalmat kapott, ebben az esetben a bankoktól, a kötvény refinanszírozásához használt új hitelkeretre.

Ezért mind a befektetők (beleértve az olyan nagy részvényeseket is, mint a Lindsell Train, amellyel a vállalat folyamatos kapcsolatot tartott fenn, és amelynek a tőkeemelésből való részesedését 9,7%-kal kellett volna megerősítenie a tőkeemelésben való részvállalásával), mind a pénzintézetek részéről elismerést váltott ki a Maurizio Scanavino vezérigazgató, Stefano Cerrato pénzügyi igazgató, Francesco Calvo bevételi és futballfejlesztési ügyvezető igazgató és a teljes vezetőség által kidolgozott üzleti tervben szereplő megközelítés pragmatizmusa.

A pénzügyi szintű hatások tehát a 2024. június 30-ig tartó beszámolóban lesznek láthatóak, amelyben a nettó pénzügyi adósság csökkenését kell látnunk a tőkeemelésből származó további bevételek (figyelembe véve, hogy az Exor már befizetett 128 millió eurót) és az egyéb várható bevételek fényében. Az eladósodottságnak jóval 300 millió alá kell csökkennie, miközben azonban még 200 millió fölött marad, azonban középtávon és mindenekelőtt olyan fontos eszközökkel, mint a stadion és a székház, képes lehet a klub ellensúlyozni a fennálló adósságot.

Továbbá, az üzleti terv szempontjából a sporteredményeknek az eredetileg prognosztizált becslések javulásához kell vezetniük. A fő cél továbbra is a következő Bajnokok Ligájába való kvalifikáció, de addig is a Juventus a Klubvilágbajnokságon való részvételből származó bevételeket is be tudja majd számítani, amit eredetileg nem vettek figyelembe az üzleti tervben, tekintettel arra, hogy a kvalifikáció még nem volt biztos.

Miközben várjuk a bevételek pontos számszerűsítését (és reméljük, hogy az adatok hamarosan megérkeznek, a következő szezon költségvetésének megvalósítása érdekében is), addig is első biztos pont, hogy a 2025. június 30-án záruló beszámolóra valószínűleg nagyobb lesz a hatás, tekintettel arra, hogy Klubvilágbajnokság csoportköre és a legjobb 16 közé jutása június 30-a előtt meg fog történni. A következő pénzügyi évre hatással lehet az Olasz Szuperkupában való részvétel is, ami a Juventus számára akkor lesz biztos, ha ebben a szezonban bejut a Coppa Italia döntőjébe (a Lazio elleni 2-0-s győzelem után az első mérkőzésen). Mind olyan tényezők, amelyek megdobhatják a Bianconeri számláit, felgyorsítva az üzleti tervben szereplő nullszaldós célok megközelítését.