Szavaztak a Serie A klubjai

2nimstsqp5kyxiblnv6c2esdpe.jpgA Serie A mind a 20 klubja leszavazta az új reform bevezetését, amely lehetővé tenné a kormány számára, hogy egy újonnan létrehozott ügynökségen keresztül nyomon kövesse a klubok pénzügyi helyzetét.

Már létezik egy szervezet, amely ezt teszi, a COVISOC, amelyet leginkább egyfajta fogyasztóvédelmi egyesületként lehet leírni. Ez egy autonóm testület, de a tagokat a FIGC és a CONI sportegyesületek nevezik ki.

Andrea Abodi sportminiszter javaslata azt tartalmazta, hogy létehozzanak egy új, kormány által vezetett bizottságot, mely a klubok pénzügyeit ellenőrizné.

A kluboknak minden nyáron át kell esniük egy sor pénzügyi stresszteszten, mielőtt az új szezonra regisztrálhatnak, mivel így elkerülhető, hogy bárki is csődbe menjen az évad során.

Ez az új, kormány által irányított szervezet hatásköre nem csak a futballklubokra, hanem más sportágakra, például a kosárlabdára és a röplabdára is kiterjedne.

Érdekes információ, hogy a britek is hasonló szervezet felállítását fontolgatják, mely ellenőrizné az angol élvonalbeli bajnokság 20 klubjának gazdasági és pénzügyi helyzetét, valamint az összes velük kapcsolatos műveletet, a szponzorációktól az esetleges tulajdonosváltásokig.

A problémát az jelenti mind az olasz, mind a szigetországi bajnokság esetében, hogy ha a bajnokság és a kormány nem tudja bebizonyítani, hogy a testület független a kormánytól, akkor az UEFA és a FIFA szankcionálhatja a bajnokságokat, kizárva az adott liga klubjait a versenyeikből. 

Különösen a labdarúgás ellenzi ezt az ötletet, és a Lega Serie A egy rendkívüli ülést követően közleményt adott ki.

„Bár a klubok fenntartják az olasz labdarúgás gazdasági fenntarthatóságának és az ellenőrzések átláthatóságának javítása iránti elkötelezettségüket, egyhangúlag szavaztak a professzionális futballklubok pénzügyi helyzetét felügyelő kormányzati ügynökség felállítására vonatkozó javaslat ellen, megismételve a sport politikától való autonómiájának fontosságát.

Valamennyi klub megismételte továbbá, hogy a Lega Serie A teljes autonómiájára kell törekedni a sportszervezeten belül”.

A Serie A egy Premier League-stílusú, a FIGC-től független szakadár osztály létrehozását szorgalmazza, remélve, hogy ez lehetővé teszi a klubok számára a bevételek hatalmas mértékű növelését.