FRISSÍTVE: Paul Pogba dopping-gyanúba keveredett

image_2023-09-11_195017418.pngMa délután a semmiből jött a hír, miszerint a Juventus francia középpályása, a visszatérése óta folyamatos sérülésekkel küszködő Paul Pogba az Udinese elleni mérkőzést követően egy rutinszerű doppingvizsgálat során emelkedett tesztoszteron-szintet produkált. A hírt az ilyenkor megbízhatónak számító ANSA hírügynökség hozta le, melyet a főbb olasz médiumok is átvettek. A SportMediaset beszámolója szerint a Juventus középpályását elővigyázatosságból a bíróság felfüggeszti. 

A Serie A-s mérkőzés augusztus 20-án 3-0-ra végződött az udinei Dacia Arénában, de Pogba végig a kispadon ült. A következő két fordulóban, a Bologna és az Empoli ellen rövid ideig csereként lépett pályára. Ennek ellenére Pogba még mindig egyike volt azoknak a játékosoknak, akiket véletlenszerűen kiválasztottak doppingvizsgálatra, és a hírek szerint emelkedett volt a tesztoszteronszintje. 

Pogbának a Coni erre vonatkozó rendeletének értelmében joga van 3 napon belül saját költségén ellenvizsgálatot kérni, melyet ugyanannak a labornak kell végezni. Amennyiben az ellenelemzés negatív lesz, az felülírja az első teszt eredményét, az ügy pedig lezártnak lesz tekinthető. Amennyiben a doppingvétség bizonyítást nyer, a játékos akár kettőtől négy évig tartó eltiltást is kaphat teljesítményfokozó szerek használata miatt, azonban van lehetősége bizonyítani, hogy bármilyen anyagot tudtán kívül szedett, vagy az emelkedett tesztoszteronszint akár orvosi problémára is visszavezethető.

Hasonló eset legutóbb Olaszországban José Palomino ügye volt a tavalyi felkészülési szezon során, amikor az Atalanta játékosa Clostebol-metabolitokra adott pozitív tesztet. Ő akkor meg tudta győzni a bíróságot arról, hogy bármi, amit bevett, ami ezt az eredményt okozta, véletlen fertőzés következménye volt, azonban így is négy hónapot kellett kihagynia felfüggesztés miatt, amíg tisztázta magát.

Pogba ügyében a klub részéről sajtóközlemény is várható.

20:15: A Juventus hivatalos közleménye alább olvasható:

"A Juventus Football Club bejelenti, hogy a mai napon, 2023. szeptember 11-én Paul Labile Pogba labdarúgó a 2023. augusztus 20-án elvégzett vizsgálatok eredményeit követően a Nemzeti Doppingellenes Bíróságtól elővigyázatossági felfüggesztő határozatot kapott.

A klub fenntartja a jogot a következő eljárási lépések mérlegelésére."