Chiellini: "A Juve nem fél népszerűtlen döntéseket hozni"

chiello_bonu.jpgGiorgio Chiellini, a Juve korábbi csapatkapitánya, aki jelenleg a Los Angeles FC-nél szerepel, hosszú interjút adott a Tuttosport olvasóinak, melyben olyan témákat is érintett, mint Roberto Mancini lemondása, a Leonardo Bonucci körüli szituáció, a Juventus várható céljai, vagy éppen Dušan Vlahović és Romelu Lukaku lehetséges elcserélése. 

"Meglepett, mivel nem számítottam rá, bizonyára okai lehettek ennek, és az idő majd megmutatja, hogy melyek voltak a legmeghatározóbbak ezek közül. Úgy gondolom, Roberto Mancini elég intelligens ember ahhoz, hogy jól átgondolt döntéseket hozzon. Én a világ másik felén vagyok, így kevesebbet tudok, mint ti, akik Olaszországban éltek. A pillanat hevében nem könnyű összerakni a kirakós összes darabját, és így egy általános képet kapni. Nem lepődnék meg, ha Szaúd-Arábiába menne, hiszen ott mindent megtesznek a foci fejlődéséért. Hogy én oda igazolnék-e? Nem, túl öreg vagyok már" – kezdte rögtön az olasz válogatottat érő legnagyobb változással kapcsolatban. 

A Juventus idei évre kitűzött célja nem lehet más, mint újra bajnokságot nyerni, és kiharcolni, hogy jövőre ismét részt vehessen az európai kupaporondon megszervezésre kerülő összecsapásokon is, ezt Chiellini sem látja másképp.

"A Juve célja, mint minden évben, a Scudetto megnyerése kell, hogy legyen. Ez persze nem csak rajtuk fog múlni, a múltban egyértelmű favoritok voltak, míg ezúttal nem így lesz. Nem favorit a Bianconeri, annak ellenére sem, hogy természetesen akár meg is nyerheti a bajnokságot. Az elmúlt két évben sem az esélyesnek tartott együttesek szerezték meg a Scudettót, ez pedig jó ómen lehet. Meglátjuk a többiek útját is, elsősorban a Napoliét, akik elvesztették az edzőjüket és Kimet, de a csapat keretét megtartották. Az Inter is változik, Lukakuval és Džekóval más lenne a Nerazzurri súlya, de bárki is végez legelöl, az jó: ez a két csapat egy kicsit előrébb van a többieknél. A nyár alapján az első sorban a Napolit és az Intert látom az élen, mögöttük a Milannal és a Juvéval. Aztán kíváncsian várom az Atalantát, akik érdekes mercatót csinálnak. A Romának és a Laziónak szerintem nincs meg az ereje ahhoz, hogy a Scudettót célozzák meg, ugyanakkor nemzetközi kupahelyre odaérhetnek."

"Én abból az elgondolásból indulnék ki, hogy ez a fajta diskurzus azért létezik, mert a Juventusnak gazdasági szükségletei vannak, ha ezek nem állnának fenn, akkor nem is beszélnénk róla. Most a klub abban a helyzetben van, hogy minden fontos kérést meg kell hallgatnia, hogy aztán figyelembe vehesse ezeket. Örülök, hogy Dušan jobban van, meggyőződésem, hogy rajta és Federicón múlik a Juve sorsa: ha megvan a fizikai folytonosságuk, akkor ők jelenthetik a különbséget, ami a harmadik-negyedik hely, vagy a Scudetto megnyerése között van" – mondta az Öreg Hölgy legendája a Chelsea és a Juventus közötti csatárcsere ötletéről.

"Leótól nyilvánvalóan hallottam a vele történtekről, és júliusban láttam is őt Toszkánában, s talán leginkább sajnálatnak tudnám nevezni, amit érzek a helyzettel kapcsolatban. Jobban örültem volna egy másfajta befejezésnek, hogy Leót tisztességesen megünnepelhessék a szurkolók, de ez nem történt meg. Ebben a helyzetben nincsenek se nyertesek, se vesztesek, és remélem, hogy sikerül olyan megoldást találni, ami Leonardónak és a klubnak is megfelel. Remélem, hogy Leo magas szinten tudja folytatni, és így jó formában érkezik az Európa-bajnokságra. A búcsúval kapcsolatos kérdésre azt mondanám, hogy ez ki is jár, meg nem is. A Juventusra egy olyan klub, ami jellemzően úgy hoz döntéseket, hogy nem néz bele senki szemébe: a jó vagy rossz nem határozható meg megfelelően, az igazság szerintem mindig eközött a kettő között található. Mondjuk, ez egy olyan klub, amelynek soha nem okozott gondot még az sem, hogy népszerűtlen döntéseket hozzon" – beszélt korábbi csapat- és válogattotbeli társáról, egyben barátjáról Chiellini.

"Olaszországgal két évvel ezelőtt elértük a csúcsot, aztán jött a lejtmenet. Sajnos alábecsültünk néhány meccset, mint például a Bulgária elleni hazai iksznél, vagy a Svájc elleni két szerencsétlen döntetlennél, ami a rájátszásba vezetett, és ahol összeomlott számunkra a világ. A feszültség és a nyomás csúnya tréfát űzött velünk, és ha az edző most meghozta ezt a döntést (utal Manchini lemondására – a szerk.), az azt jelenti, hogy voltak súrlódások, amit idővel jobban meg fogjuk érteni. Úgy gondolom, hogy a válogatott részére szükséges fiatal játékosok megvannak, így bizakodó vagyok a jövőt illetően, mind az Eb, mind a világbajnokság tekintetében. A világtornára való kijutásunk nem maradhat el. A FIGC az új edző személyében két magasan jegyzett személy között vacillál, akik garanciát jelentenek. A női válogatottnál türelemre van szükségünk a döntéshez, ők pechesek voltak, elég lett volna egy döntetlen Dél-Afrika ellen. Örülök Gigi Buffon visszatérésének, mivel szerintem nagyot tud majd alkotni az új szerepkörében, elvégre nem egy átlagos emberről van szó. Terjeszteni fogja a nemzeti érzést, ami tényleg a szívében van, szeretetet érez az Azzurri iránt, valamint mindenki tiszteletét élvezi. Ő lesz a válogatott egyik alapköve, és hozzáadott értéket jelent majd" – mondta Buffonról, miután korábbi harcostársa lett a nemzeti együttes csapatdelegációjának vezetője.

A Juventus az előző mercató során megszerezte Gleison Bremert a városi riválistól, aki miután a Toróban eltöltött utolsó szezonjában a legjobb védő címet bezsebelte, nagy elvárásokkal kellett szembenézzen a Bianconerinél. 

"Pozitívan ítélem meg őt. Egy olyan csapatból jött, ahol nem játszott háromnaponta, és sokkal erősebb volt, mint az összes többi csapattársa. A Juvénál mentálisan kellett sokat fejlődnie, mert a fizikai ereje már megvan. Dolgozott azokon az aspektusokon, amelyekben korábban a leggyengébb volt, és ahol még javulnia kellett, de az ő éve pozitívan alakult. Láttam őt itt Los Angelesben, és úgy tűnik, jól beilleszkedett: megvannak a tulajdonságai ahhoz, hogy három- vagy négyfős védelemben, egyéni párharcokban a teljes mezőnyben, vagy akár a büntetőterületen belül játsszon. Mindenre képes, és a labdavezetésben is egyre jobban fejlődik. Egy második szezonban további javulásra számítok tőle."

"Decemberig van szerződésem, és jövőre is maradok. Szeretnék a családommal itt maradni, hiszen ők is nagy erőfeszítéseket tettek velem együtt, hogy megszokjam az új körülményeket és életmódot. Szóval következő nyárig a pályán látom magam. A jövő tekintetében nem edzőként, hanem inkább menedzseri szerepkörben látom magam, még ha nehéz is ennyire előre elképzelni ezeket a dolgokat. Most jól vagyok, játszom, úgy gondolom, a következő szezon végén lehet, hogy abbahagyom, ez egy valós opció. Az Egyesült Államokban lehetőségem van arra, hogy fokozatosabban beleássam magam az üzleti élet rejtelmeibe. Itt a sportüzlet más, és lehetővé teszi, hogy kinyíljon az ember elméje, és más horizontokat lásson. A lányom nyolcéves, és már kaliforniai akcentussal beszél, és ez egy olyan ajándék, amit ha jól csináljuk, egész életében magával fog vinni. Torinóban kétnyelvű iskolába járt, de amikor ide érkezett, a nulláról kellett kezdenie. Most már learathatja az erőfeszítései gyümölcsét, ezért is igazán jó az, hogy egy kicsit tovább marad az Államokban" – fejezte ki jelenlegi együttesével kapcsolatos terveit, ám ezzel szemben elmondta azt is, hogy mely dolgok hiányoznak neki igazán Olaszországból.

"Nagyon hiányzik az otthoni családom és a barátaim. Kilenc óra időeltolódással még a kapcsolattartás is igen nehézkes. A távolból egy kicsit kitisztulnak bennem az Olaszországot sújtó problémák is."

A Szaúd-Arábiai klubok által indított akciók egyes játékosok megszerzésének irányába eléggé átrajzolják a futballtérképet, és természetesen az erre utaló tendencia mellett sem mehetett el a beszélgetés, muszáj volt erről is ejteni néhány szót.

"Nem hiszem, hogy az olasz futball célpont lehet a szaúdiak számára, hiszen elsősorban a Premier League klubjaira mennek rá az eddigiek alapján, ami persze szintén aggasztó. Az araboknak van egy fontos projektjük, ez pedig nem egy olyan pillanatnyi állapot, ami csupán hat hónapig vagy egy évig lesz jelen, hiszen úgy gondolom, hogy legalább 2030-ig fog tartani. Nagyon erősen, energikusan érkeztek, megváltoztatják a világ labdarúgásának egyensúlyát. Ennek nem lesz egyhamar vége. Kíváncsi vagyok, hová viszi majd ez a projekt Szaúd-Arábiát. Bizonyos játékosok az általuk ígért bérek miatt lekerülnek az európai piacról, s még az angol futball számára is elérhetetlenné válnak majd. A televíziós jogok is kezdik bejárni a világot, ezek miatt én ezt nagyon komolynak gondolom, nem pedig egy átmeneti dolognak."

"Meg kell szokni, hogy amennyiben egy következő lépést meg akarsz tenni, úgy meg kell kérdőjelezned magad. Ez egy atipikus döntés volt részéről, de olyan, amely lehetővé teszi, hogy érjen, mindenekelőtt emberként, és akkor játékosként is profitálni fog belőle. Egy év alatt leküzdhetők a nyelvi és szokásbeli akadályok. Azt mondom, hogy az akadályokkal való szembenézés már egy jó megközelítés. Megnyerte az U19-es Európa-bajnokságot, amit én is megnyertem húsz évvel ezelőtt, és nagyon örültem a győzelmüknek: sok a hasonlóság az ő és az én sikerem között" – mondta el véleményét a mindössze tizenkilenc éves Lorenzo Dellavalle Juventustól Los Angeles FC-hez való igazolásáról. 

Természetesen az Amerikában turnézó Öreg Hölgy mérkőzései közül a Los Angelesben lejátszott meccset Chiellini is megnézte, és kifejtette, hogy mely dolgokban lát változást az előző szezonhoz viszonyítva.

"Jó környezet, új energiával. Látszik a vágy egy támadóbb játékstílusra, s arra hogy magasabban helyezkedjünk a pályán. Ez az alap, és ezt láttuk a barátságos mérkőzéseken is. Fontos lenne jól kezdeni, mert ez azonnal lelkesedést adna nemcsak a csapatnak, hanem az egész klubnak is, beleértve a szurkolókat is. Az a kötelességünk, hogy újjáteremtsük a drukkerekkel való erős összefogást, hogy ezáltal feljebb toljuk a csapatot. Láttam itt a Milant is, jól ismerem Piolit, és nagyon tisztelem őt, mint embert. Érdekes a Rossoneri-projekt, meglátjuk, hogy fog menni a bajnokságban. Kár, hogy eladták Tonalit, aki zászlóshajó lehetett volna, de szerintem ez az olasz csapatok sorsa."

Az ikonikus védő ikertestvére, Claudio Chiellini az elmúlt hetekben megkapta a Next Gen sportigazgatói szerepkörét, így természetesen ez is téma volt a riport alatt.

"Örülök neki, és ő is nagyon boldog. Őszintén szólva nem számítottam rá. Számára ez olyan, mintha újra otthon lenne" – zárta szavait a Los Angeles FC középhátvédje.