HIVATALOS: Holnapra halasztották a fellebbezés ítéletét

pontlevonas.jpgMint ismert, a Juventus vezetősége, Gianluca Ferrero elnökkel az élén a ma délutáni órákban megérkezett az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) római épületébe, ahol a szervezetnek a klub fellebbezésével kapcsolatban kellett volna ítéletet hoznia, ugyanis a Bianconeri igazgatótanácsa és ügyvédjei mindenképpen el szeretnék törölni a fekete-fehérekre vonatkozó, 15 pontos büntetést, mellyel az Olasz Labdarúgó Szövetség még januárban sújtotta a klubot az állítólagos pénzügyi visszaélések és a fiktív tőkenyereséggel való törvénytelen játszadozás miatt. 

A testületnek először más ügyekben kellett végleges döntéseket hoznia, ugyanis a Napoli egyes szurkolói körei napirenden kívüli kérvényt nyújtottak be a CONI-hoz, azt követelve, hogy a bizottság Sportgarancia Testülete a Juve visszaélései miatt vegye el a torinóiak 2019/2020-as, valamint 2020/2021-es bajnoki címeit, amit viszont a bíróság rövid úton elutasított, ezt követően pedig határoztak a Zebrák egy másik fellebbezéséről is, melynek alapján eldőlt, hogy a Curva Sud szektora mégis nyitva lehet majd a Partenopei elleni, vasárnapi bajnoki rangadón. 

A FIGC hivatalosan nem küldött képviselőket a tárgyalásra, ekképp a két érintett fél közül csak a Juventus illetékesei jelentek meg, akik a meghallgatás előtt óvatos várakozásokat fogalmaztak meg a lehetséges kimeneteleket illetően. Az Öreg Hölgy képviselői, mindenekelőtt Maurizio Bellacosa ügyvéd arra hivatkoztak, hogy az Olasz Labdarúgó Szövetség januári rendelkezése hemzseg a hibáktól, ezért pedig a rekordbajnok joggal követeli annak megsemmisítését, főleg annak fényében, hogy a klubot egy ízben, 2022. május 22-én már felmentették a vádak alól, ráadásul jogerős ítélettel.  

Az ügyészség részéről Ugo Taucer nyilatkozott, aki leszögezte, hogy álláspontja szerint az ítéletet megalkotó szervek munkája alapvetően korrekt volt az elkövetett vétségek súlyosságát figyelembe véve, azonban a FIGC mégsem ragadta meg a lényeget a motivációk indoklásánál, ezért pedig a rendelkezést mégsem lehet elfogadni. Taucher emellett arról is beszélt, hogy a FIGC főügyésze, Giuseppe Chinè eredetileg kilenc pontos büntetést kért volna a Juventusra, a Szövetség saját bírósága azonban még ennél is szigorúbb, 15 pontos levonásban részesítette a fekete-fehéreket, ami egyrészt meglehetősen szokatlan eljárás, másrészt pedig megmutatja, hogy bár az Öreg Hölgyet valamilyen mértékben el kell(ene) marasztalni, a határozat igencsak aránytalan és precedens nélküli volt, ami szerinte gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Juvét hiba lenne a tabellán is látható módon szankcionálni. 

A CONI elnöke végül 19 óra 15 perc környékén elhagyta a testület római székhelyét, ami azt jelenti, hogy az ügyben csak holnap, várhatóan 20 óra 45 perc körül fog végleges döntés születni. Egyes források arról értekeztek, hogy a Bianconeri jelen állás szerint egy enyhébb, adott esetben 6 pontos büntetésre számíthat majd, azonban a La Gazzetta dello Sport jelentésének alapján a Juventusnál továbbra is reménykednek az ügy teljes és végleges ejtésében. A milánói lap szerint egyébként továbbra is fennáll a lehetősége annak, hogy a CONI a döntést ismét a FIGC kezébe adja majd, akiknek ebben az esetben mindenképpen változtatniuk kellene az eredeti ítéleten, ráadásul záros, 30 napos határidőn belül, a torinóiak pedig addig – ideiglenesen – valószínűleg visszakapnák az elvett pontokat, egészen a végső határozat megszületéséig.