Lezárult a vizsgálat a pénzügyi manőverek kapcsán

juventus_stadium_1.jpgMiközben a Juventus tűkön ülve vár a CONI-hoz benyújtott fellebbezésével kapcsolatos, április 19-én esedékes ítéletre, mellyel a klub a januárban levont 15 bajnoki pontot szeretné visszaszerezni, a FIGC a minap hivatalos úton értesítette a klubot, hogy lezárta a játékosokat illető, fizetési manőverek miatt indított nyomozást, melynek súlyos mivolta újabb büntetéseket vonhat maga után a Bianconerire nézve. 

Az Olasz Labdarúgó Szövetség szerint azzal, hogy az Öreg Hölgy annak idején azt kommunikálta, hogy labdarúgói a Covid-járvány idején négy havi bérükről mondtak le a klub kisegítése miatt, ám az illetékesek fű alatt valójában mégis kifizették a futballisták három havi járadékát, megsértették a futballban fennálló, s a fair play betartását célzó szabályokat. 

Az ügyészség dokumentumaiból már korábban is kiderült, hogy a Zebrák titkos megállapodásokat kötöttek a játékosokkal, akiknek ennek nyomán csak egy havi bérüket kellett elengedniük, a FIGC pedig ezt alapul véve újabb büntetéseket fog előirányozni a torinóiakkal szemben, ezúttal a Sportjogi Törvénykönyv 4.1-es cikkelyének megsértése miatt, ami, mint fentebb említettük, az egyetemesen alkalmazott fair playre vonatkozik. 

Az olasz ANSA hírügynökség szerint a Bianconerinek most tizenöt napja van arra, hogy hivatalos ellenvéleményt fogalmazzon meg a szövetség vádjaival szemben, s hogy kidolgozza védekezési stratégiáját. A források szerint amennyiben a Juventust bűnösnek találják az ügyben, a Serie A rekordbajnoka sokkal súlyosabb szankciókkal nézhet szembe, mint a tőkenyereséget érintő vádak beigazolódását követően, ami további pontlevonással járhat, valamint az UEFA párhuzamosan futó vizsgálatai miatt akár a klub nemzetközi kupasorozatokból való kizárását is eredményezheti. 

A Juventus tegnap délután mindenesetre hivatalos közleményt adott ki a hírekkel kapcsolatban, melyben a klub leszögezte, hogy álláspontja szerint a korábbi vezetőségi tagok semmi törvénytelen dolgot nem követtek el, tetteik pedig nem juttatták jogtalan előnyhöz az Öreg Hölgyet, s nem is befolyásolták annak sporteredményeit, vagy pénzügyi mérlegét. 

"A Juventus Football Club S.p.A. ezúton tájékoztatást ad arról, hogy a FIGC és a Szövetségi Ügyészség értesítette a Juventus néhány korábbi és jelenlegi vezetőségi tagját a 2019/2020-as, illetve a 2020/2021-es sportszezon állítólagos fizetési manővereivel, a klub és bizonyos futballügynökök között fennálló viszonyokkal, továbbá a klub és más együttesek között fennálló állítólagos partnerséggel kapcsolatos vizsgálatok lezárulásáról. A Szövetségi Ügyészség ezzel párhuzamban, az állítólagos könyvelési visszaélések miatt a Sportjogi Törvénykönyv 4. cikkelyében található 1. bekezdés elveinek megsértését feltételezi a Juventus részéről. 

Az egyebek mellett a már a 2022. június 30-i éves, valamint a 2022. december 31-i, féléves pénzügyi jelentésben kifejtett indokok alapján a klub úgy véli, hogy helyesen járt el, s pénzügyeinek intézése során mindig a hatályban lévő előírásoknak és nemzetközi számviteli standardoknak megfelelően cselekedett, valamint teljes mértékben betartotta a Sportjogi Törvénykönyv vonatkozó jogszabályait, s működése maradéktalanul megfelelt a sportágunkban alkalmazott elveknek" – szögezte le a közlemény.