Allegri: "Az EL-finálé és a kupadöntő is cél számunkra"

allegri_pre_sassuolo_juve.jpgA Juventus a Sporting Lisszabon ellen kiharcolt 1-0-ás sikert követően holnap kora este a Sassuolo otthonába látogat a bajnokság 30. fordulójában, a meccs előtt pedig Massimiliano Allegri is az olasz sajtó kamerái elé állt, hogy ejtsen néhány szót a várható összeállításról, a vele kapcsolatos kiritkákról, továbbá az Olasz Olimpiai Bizottság április 19-én esedékes, fellebbezés ügyében meghozott ítéletéről is. 

"A kerettel kapcsolatban talán az a legfontosabb információ, hogy jelenlegi tudomásunk szerint Moise Kean nem fog rendelkezésünkre állni, mivel a játékos tegnap fájdalmakra panaszkodott a hajlítóizmában. A csütörtöki meccs sok energiát elvett, ami miatt a többieket még ki kell értékelnem, erre azonban csak a mai edzést követően lesz lehetőségem. Csapatunk alapvetően jó fizikai állapotban van, viszont a szükséges felméréseket csak ma tudjuk majd elvégezni" – szögezte le a tréner bevezetőként. 

"Leandro Paredes fizikailag fitt és készen áll a játékra, helyzete pedig ennek nyomán alapvetően különbözik Paul Pogbáétól, aki még nincs elég jól ahhoz, hogy kezdőként szerepeljen, míg az argentin elsősorban taktikai megfontolásból szokott a kispadon maradni, ahogy az a múltkor is kifejtettem. Pogba tegnap húsz percet edzhetett, s nagyon intenzív munkát végez, viszont most még nem számolnék vele kezdőként. Sérüléséből visszatérve nagy fejlődési lehetőségek állnak előtte, s reméljük, hogy képes lesz majd kamatoztatni ezeket, ugyanis jelenléte nagy segítség lehet számunkra az évad hátralévő részében, attól függetlenül, hogy éppen 90, 30, vagy 15 percre állhat-e majd be.

Ma beszélni fogok Wojciech Szczęsny-vel, aki, ha elég jól érzi magát, és jó közérzete lesz, a kerettel utazhat holnap. Egy napot mindenképpen adni szeretnék neki a regenerálódásra és a pihenésre, ez pedig egyúttal lehetőséget teremt Mattia Perin számára is, aki remek teljesítményt nyújt, s keretünk meghatározó futballistájává nőtte ki magát. Őszintén szólva, ezt nem igazán gondoltam volna róla, mikor első ízben a Juventushoz igazolt, ám az utóbbi években rendkívül sokat fejlődött, s jelenleg már a világ szűk élvonalába tartozik, elvégre nagyon megbízható, és fontos jelenléttel bír a pályán. Elégedett vagyok azzal a munkával, melyet kapusedzőnk, Claudio Filippi végzett vele.  

Gleison Bremer egy kisebb torokfájással küzd, s egyébként is sok meccset játszott, ami miatt majd meglátom, hogy a kezdőbe nevezem-e. Daniele Rugani és Leo Bonucci egyaránt bevethetőek, mivel mindketten a csapattal edzhettek és jó jeleket mutattak. Ma délután őket is ki fogom értékelni. Mattia De Sciglio valószínűleg nem lesz elérhető a meccs idejére, mivel a lába nem az igazi, azonban van néhány srác a Next Gen keretéből, akik velünk tréningeztek a minap, s szükség esetén pályára léphetnek. Természetesen hallottam a Domenico Berardi problémáiról szóló híreket, s mivel az olasz egy remek labdarúgó, szeretnénk, ha ott lenne a találkozón, azonban ez még annyira se múlik rajram, mint saját játékosaim sorsa. 

A Sassuolo egyik legfontosabb játékosa kétségkívül Davide Frattesi, akit évekkel ezelőtt egyszer már láthattam a Monza B-csapatában, s rögtön megkérdeztem Adriano Gallianit, hogy ki ez a srác. Már akkor látszott, hogy remek tulajdonságai vannak, ami persze a Neroverdi teljes együttesére igaz. Ellenfelünk egy rendkívül technikás, s nem mellesleg kiváló formában lévő csapat. Bár a legutóbbi fordulóban vereséget szenvedtek a Hellas Verona ellen, ez csak annak köszönhető, hogy a futball az ördög sportága, ahol néha megmagyarázhatatlan módon veszítünk el olyan mérkőzéseket, ahol máskülönben minden mellettünk szólna. Ez nem változtat azon a tényen, hogy remek kondícióban vannak, s hogy fizikai szinten is erősek, ami egyébként a Hellas ellen is megmutatkozott. Nekünk vissza kell térnünk a győzelem útjára a múlt heti, római kudarc után. A bajnokságban nehéz találkozók várnak ránk, mivel a holnapi mérkőzést követően otthon csapunk össze a Napolival, majd pedig a szezon meglepetéscsapatának számító Bolognához utazunk. Ezt követően ismét a kupasorozatokban lesz jelenésünk, tehát nagyon fontos tizenöt nap áll előttünk a hónap végéig. 

Az aktuális tabella szerint az Atalanta 4 ponttal előz meg bennünket, ám ha holnap nem nyerünk, akkor a Lazio még azzal együtt is elénk kerülne a tegnapi sikere miatt, ha visszakapnánk az elvett 15 pontot. Az idénnyel kapcsolatban fontos célunk, hogy javítsunk a tavalyi bajnoki helyezésünkön. Ha a valódi táblázatot vesszük alapul, ehhez egyelőre jó pozícióban állunk, ugyanakkor a lehetséges 27 pont mindegyikét be kellene gyűjtenünk ahhoz, hogy valóban elégedettek lehessünk önmagunkkal. Most az a legfontosabb, hogy jó produkciót nyújtva nyerjünk a Sassuolo ellen, ami egy kis előrelépést jelentene számunkra. Ennél távolabbi eseményekkel jelenleg még nem szabad foglalkoznunk, azonban a célok egyértelműek: feltett szándékunk, hogy májusban is érdekeltek legyünk a kupasorozatokban, ehhez pedig győzelmet kell aratnunk a Sporting, majd az Inter ellen is, elérve az Európa-liga elődöntőjét és a Coppa Italia fináléját. Egyszerre viszont csak egy lépésben gondolkodunk, ahogy eddig is. 

Hogy mit gondolok Paulo Sousa szavairól? Tiszteletben tartom, s meghallgatom mások véleményét, én azonban nem adnék tanácsokat más mestereknek a csapatukkal kapcsolatban, mivel a Juventusszal való foglalkozás bőven kitölti az időmet. Tiszteletlenségnek tartanám, ha más edzőknek magyaráznék arról, hogy mit tegyenek, vagy mit ne tegyenek a saját együttesükkel, s mivel a Bianconeri elég időmet leköti, nincs is lehetőségem azon gondolkodni, hogy mások miként játszanak. Persze vannak olyan trénerek, akik alakulatuk mellett egyéb gárdákat is el tudnának vezényelni, ám én nem tartozom ezen szakemberek közé. Nem gondolnám, hogy feltétlenül egyet kellene értenem azzal, amit mások mondanak, még akkor sem, ha tekintélyes emberekről van szó. Szerencsére alapvetően keveset beszélek, ami a kevés erényeim egyike, így pedig nem folynék bele abba a témába sem, hogy Roberto Mancini szerint túl kevés olasz játékos kap lehetőséget a Serie A-ban. Mivel ő a válogatott szövetségi kapitánya, normális, hogy kritikát fogalmaz meg ezzel kapcsolatban, innentől viszont nem az én ügyem a dolog. Roberto kiváló munkát végez az Azzurrinál, nekem pedig bőven elég ezzel törődnöm. 

Dušan Vlahović a minap fél órát, a Lazio ellen pedig hatvan percet játszott, s jó állapotban van. Úgy számolok, hogy holnap este kezdőként fog pályára lépni. Ángel Di María kapcsán ma délután fogok döntést hozni, azonban lehetséges, hogy pihentetni fogjuk őt, mivel Rómában, valamint a Sportinggal szemben is 90 percet játszott, ami megterhelő lehet számára. Federico Chiesa szintén végigjátszotta a portugálok elleni mérkőzést, és rendkívül elégedett voltam azzal, amit csinált, ám nem tudom, hogy holnap az első pillanattól fogva a gyepen lehet-e majd. Fedének természetesen még mindig van hova fejlődnie: mindenekelőtt folyamatosan kérnie kell a labdát, ha pedig erre képes lesz, egyértelműen mások fölé nőhet, mivel alapvetően is olyan tulajdonságai vannak, melyek nem találhatóak meg mindenkiben. Arek Milik ugyancsak jól érzi magát, s bár egy 60 napos kihagyást követően még nincs a legjobb formájában, az utóbbi találkozókon biztató dolgokat mutatott, én pedig elégedett vagyok vele. A legfontosabb az, hogy mindenki egyaránt felfogja az adott pillanat jelentőségét, ez esetben pedig képesek lehetünk igazán jó eredményeket aratni. 

Mikor meghallottam, hogy a CONI április 19-én hirdeti majd ki a fellebbezéssel kapcsolatos ítéletet, egyből Leo Bonucci jutott eszembe, hiszen neki ez a mezszáma, ami eddig sokszor hozott neki szerencsét. Alapvetően nyugodtan éljük meg a várakozást, mivel hatékony védőburkot vontunk magunk köré az utóbbi hónapokban, s mert egyszerre csak egy meccsre, valamint az ezeket elérendő jó eredményekre fókuszálunk. Most a Sassuolo fog következni, ezt követően pedig a Napoli, majd a Bologna, mielőtt május 7-én elérkeznénk az Atalanta elleni közvetlen összecsapáshoz. Az idény végéig még 27 pontot zsebelhetünk be, ami nagyon sok. Magabiztosak vagyunk, s minden nap azon dolgozunk, hogy kijavítsuk az addigi hibákat, miközben lépésről lépésre haladunk a céljaink felé" – összegzett Allegri.