Sousa: "A Sporting tovább fog jutni a Juve ellen"

sousa.jpgA Zebrák egykori portugál játékosa, a jelenleg edzőként a Serie A-s Salernitana együttesét irányító Paulo Sousa a minap rövidebb interjút adott hazája Record című lapjának, melyben a csütörtökön kezdődő Juve-Sporting párharc kapcsán fogalmazott meg néhány gondolatot, leszögezve, hogy bár a torinóiak jó csapatot alkotnak, véleménye szerint a lisszaboni klub fog bejutni az Európa-liga elődöntőjébe. 

"A Juventus tipikusan olyan, mint amilyenek Massimiliano Allegri csapatai szoktak lenni. A livornói szakember egy tapasztalt, nagy presztízzsel bíró edző, aki alapvetően az eredményességre koncentrál és tökéletes célfutballt játszat együtteseivel. A Bianconeri ennek megfelelően teljes nyugalommal, alacsonyan tartott védelemmel, a kezdeményezést az ellenfélnek átadva játszik a kivárásra. Ez véleményem szerint elsősorban azért van így, mert az alakulat labdarúgóinak kvalitásai leginkább akkor ütköznek ki, ha gyorsan, ellentámadásból, sebességüket kamatoztatva kell akcióba lendülniük" – hangsúlyozta az ötvenkét éves szakvezető. 

"Őszintén szólva úgy gondolom, hogy a párharc győztese a Sporting lesz, mivel egy olyan gárda, ami kiejti a Premier League aktuális listavezetőjének számító Arsenalt – egy rendkívül motivált, nagy intenzitással futballozó, kiváló játékosokkal teli csapatot – az a Juventustól sem ijedhet meg. Ráadásul a lisszaboniak egy ilyen kupasorozatban bármelyik ellenféllel felveszik a versenyt, az Európa-ligában pedig ez hatványozottan igaz. Leszögezném, hogy ezt nem csupán a dicséret és a kötelező közhely miatt mondom, hanem valóban így gondolom. 

A zöld-fehéreknek csak arra van szükségük, hogy ne veszítsék el a párharcokat a középpályán, aminek kockázata persze fennáll egy olyan ellenféllel szemben, akik nagyon jól tömörítik a soraikat, játékosaik révén pedig könnyen végrehajthatnak gyors kontrákat, nagy veszélybe sodorva ezzel a vendégeket. Annak, hogy ezt elkerüljék, egy összetett taktikai alkalmazása lehet a kulcsa: nagy erőket bevetve kell majd támadni a Juve vonalait, s az így megszerzett, rendkívül értékes területeket meg is kell őrizni a támadások ideje alatt, ezzel növelve a passzlehetőségeket. 

Ha a Sporting képes lesz megteremteni ezeket a feltételeket, vagy esetleg szerezni egy gólt a torinóiak ellen, arra is figyelniük kell majd, hogy a Juventus mesteri szinten műveli a megtévesztést: úgy tesznek, mintha kétségbe lennének esve amiatt, hogy hátrányba kerültek, vagy hogy a saját kapujuk elé szegezték őket, azonban ez csak puszta alattomosság, persze a jó értelemben véve. A szezon rengeteg meccsén tűnt úgy, mintha az Öreg Hölgy bajban lenne, ami viszont csak tudatos altatás volt Max Allegri részéről, mivel fiai egyik percről a másikra vették vissza az irányítást ezekben a helyzetekben" – szögezte le Sousa.