Beharangozó – a Milan elleni meccs

milan.pngMilan-Juventus 175., Milánóban 88. alkalommal. A piros-feketék az 5. a piemontiak a 7. pozícióban. Az egyik vereséget szenvedett a Bajnokok Ligájában, a másik nyert. Két csapat amely uralja Olaszországot, és akiknek a meccsein bármi előfordulhat. Két tábor, akiknek Inzaghi és Pirlo egyformán kedves, mindkettőjükkel bajnok tudott lenni Capello és Allegri. És nyilván ezernyi párhuzam az elmúlt évszázadból, megannyi legendás mérkőzés, és feledhetetlen játékos. A mai találka ugyan csak a bajnokság kilencedik fordulója, azaz a pontvadászat egynegyede, de arról hivatott dönteni, hogy a váratlanul megtáltosodott Napolinak ki tud a nyomában maradni, és a gyengén startoló Bianconeri tud e tartósan pozitív eredményeket produkálni. A helyszín a San Siro monumentális épülete lesz, a kezdés időpontja 18:00, a tévében a SPORT 2 közvetíti, a mérkőzés bírája ezúttal Daniele Orsato lesz.  

A rutinos 46 éves játékvezető az élvonalban 261 alkalommal dirigált, a Juventusnak 41, a Milannak 34 esetben irányította az aktuális randevúját. ezt a párosítást háromszor vezette, kétszer a kupában, egyszer a bajnokságban, és mindhárom alkalommal döntetlen lett a végeredmény. A sárga lapokat közel ötös átlagban osztja, büntetőt és kiállítást pedig kb minden negyedik meccsén ítél. A vele letudott meccseken a Rossoneri a legutóbbi 4 mérkőzéséből hármat, a Zebrák a legutóbbi hatból ötöt megnyertek. 

A hazaiak kerete jelen pillanatban 50 millió euróval értékesebb, mint a látogatóké, 550 kontra 500 millió, a válogatott játékosok száma 19-19, a legértékesebb játékosok pedig a portugál Rafael Leão és a szerb Dušan Vlahović  akiknek piaci értéke 70 illetve 85 millió. Az ördögök a legutóbbi öt összecsapásukon kikaptak a Napolitól és a Chelsea-től, viszont megverték a Sampdoriát, a Dinamo Zagrebet és az Empolit. A tabellán két hellyel és négy ponttal előzik riválisukat, több gólt lőttek, de többet is kaptak. A párharcban 51-56-67, csak Milánóban pedig 29-34-24 a győzelem, döntetlen, vereség mutató, a hazai csapat szempontjából. A közelmúltból egy 4:2-es piros-fekete, és egy 3:1-es  fekete-fehér győzelem emelkedik ki. 

A szárdok edzője Stefano Pioli, aki az elmúlt években egy jó, de nem kiemelkedő képességű edzőnek volt elkönyvelve, de már harmadik éve bizonyítja aktuális alakulatánál a rátermettségét.  Játékosként három éven keresztül volt a Juve alkalmazásában, edzői karrierje pedig a Bologna U19-nél kezdődött, aztán a rengeteg állomással tarkított útja során megfordult a Parma, a a Sassuolo, a Chievo, a Bologna, a Lazio, a Fiorentina és az Inter padján is, mielőtt 2019-ben fel nem kérték a vörösök irányítására. Megbízatása az idény végéig szól, kedvenc felállása a 4-2-3-1.

Mivel Allegri mester kortársa, így egymás ellen is és a rivális csapat ellen is rengeteg mérkőzést tudtak le. Pioli esetében ez a szám a Juventus ellen 25, Allegri esetében volt klubja ellen 21, míg egymás ellen 19 alkalommal készülhettek. Az öreg Stefano a huszonöt kísérletből mindössze kétszer tudott győzni, és hétszer pontot csenni, Maxi pedig 13 győzelem mellett háromszor ért el döntetlent. Kettőjük összevetésében is a második torinói időszakát taposó tréner áll jobban, 14 győzelem és 5 döntetlen mellett, még sohasem kellett gratulálnia pályatársának. Pioli 2020-ban és 21-ben tudta begyűjteni a két diadalát, 4:2 és 3:0 arányban, utóbbit ráadásul Torinóban, Allegri ezzel szemben már tudott 4:0-ás diadalt is aratni a szomszédvár csapata felett. Egymás ellen az elmúlt két alkalommal pontosztozkodás lett a nóta vége, de ezt megelőzően Generál Max 10 alkalommal is legyőzte zsinórban ellenlábasát.

A 23 éves bal szélső támadó, a fent már említett Rafael Leão 2019-ben érkezett jelenlegi kenyéradójához, a francia Lille csapata 30 millió euróért engedte Olaszországba, és ez a váltás mind az észak-olaszok, mind a portugál szempontjából jó döntésnek bizonyult. A Sportingban nevelkedett játékos eddig 125 alkalommal húzta magára a piros-fekete mezt, és ezeken 31 gólt és 28 gólpasszt jegyzett. Ebből a most zajló idényben 4 találat és 7 assziszt a mérleg. Ezzel szemben az eddigi első felnőtt meccsen kapott piros lapja is az idei idényhez fűződik.

Azt, hogy nem akármilyen szezont fut, az is jelzi, hogy eddig hétszer volt a kezdőcsapat tagja, átlagban 80 percet játszik, és már most háromszor volt tagja a hét csapatának. Gólátlaga 0,6 meccsenként, percben kifejezve 140 percenként talál be, négyszer lő kapura, és 1,4 a valóban kaput találó próbálkozások száma. 37,5 labda érintése van szintén átlagosan, mindenféle passztípusban 70% felett teljesít, egyedül a hosszú keresztlabdák tekintetében gyengébb, mint 50%. A védekezés, a cselek és a fejpárbajok nem az ő terepe, bár 188 cm-es magassága azért esélyt adna arra, hogy fejlődjön ebben a tekintetben. Ezen a napon a pályán Danilóval vagy Cuadradóval fog találkozni legtöbbször, egyik esetben sem lehetünk feltétlenül nyugodtak.

Mindkét csapat nagyon tartalékos lesz a mai napon, hiszen a hazaiak nem számíthatnak a Calabria, Florenzi, Ibrahimović , Kjær, Maignan, Messias, Saelemakers sorra, a vendégektől pedig Aké, Chiesa, De Sciglio, Di María, Kaio Jorge és Pogba fog különböző okokból hiányozni. 

A Sky Sport Italia szerint a Juventus a következő kezdőcsapattal fog kiállni a rangadón: 

kezdo_2.jpg