Porrini: "Leülnék beszélgetni de Ligttel"

mdl_porrini.jpgA Juventus egykori olasz válogatott jobbhátvédje, az 1993 és 1997 között Torinóban futballozó, az együttessel pedig gyakorlatilag minden lehetséges trófeát megszerző Sergio Porrini a minap exkluzív interjút adott a Juventusnews24 munkatársának, melynek keretein belül átfogóbban értékelte a Bianconeri eddigi átigazolási politikáját, szót ejtve Matthijs de Ligt várható távozásáról, az eddig megszerzett labdarúgókról, valamint Paulo Dybala és Giorgio Chiellini pótlásának kihívásairól is. Az alábbiakban ezen szavakat tesszük közzé. 

Mit gondolsz a de Ligt körül kialakult helyzetről? 

"Nagyon jól tudjuk, hogy a Juventus a holland első, kissé csalódást keltő meccseit követően kissé kiközösítette a hollandot, aki ettől fogva nem élvezett állandó bizalmat egyik mesterénél sem, s bár időközben három teljes idény is eltelt, valószínűleg sosem érezte a környezet teljes támogatását. Logikus, hogy egy ilyen kaliberű labdarúgó iránt a világ legjobb csapatai érdeklődnek, mivel annak ellenére, hogy bőven van még hova fejlődnie, de Ligt egyértelműen az egyik legerősebb játékos saját szerepkörében, emiatt pedig nem okoz meglepetést, hogy ilyen sokan akarják őt."

Ha a Juventus vezetőségének a helyében lennél, megpróbálnád értékesíteni a játékost, vagy inkább még egy idény erejéig itt tartanád, s megadnád neki a szükséges bizalmat, hogy meggondolja magát? 

"Nyilvánvalóan, mint mindenki más, én is az erős játékosok megtartását preferálnám, mivel a Juventusnak mindig arra kell törekednie, hogy a lehető legtöbb versenysorozatban győzelmet arasson, Európában és Olaszországban egyaránt. Ha a világ egyik legjobb védője a kereted részét képezi, s még két évig érvényes szerződésed van vele, természetesen nem könnyű lemondani róla. Meglátjuk, hogy az érdeklődők tesznek-e majd olyan, szédítő ajánlatokat a hollandnak, melyekkel meggyőzik őt a váltásról, ám én a magam részéről inkább leülnék beszélgetni vele, s rábírni a maradásra, valamint a hosszabbításra."

Ha távozna, ki lenne az ideális pótlás helyette? 

"Ha de Ligt elhagyná a Juvét, nehéz helyzet állna elő, mivel nem sok tapasztalt, s markáns személyiséggel bíró védő található az elérhető futballisták között, aki pedig ilyen, ahhoz nyilvánvalóan erősen ragaszkodna jelenlegi klubja. A holland posztján ismét csak egy nagy lyuk keletkezne, ami nem lenne könnyű befoltozni, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a klub már így is elvesztette egy fontos vezéregyéniségét Giorgio Chiellini személyében. A Capitano már érezte magán az idő vasfogás, s magától értetődő volt, hogy nem kapott lehetőséget minden meccsen, azonban mikor pályára lépett, mindig igyekezett maximumot nyújtani, ez a küzdőszellem pedig nagyon fog hiányozni a Zebráknak. A klubnak fontos középhátvédeket kellene szerződtetnie, azonban, még ha sikerül is találniuk egy ilyen labdarúgót, kettőt szinte biztosan nem fognak megszerezni egyetlen átigazolási ablakban."

Ha már itt tartunk, mekkora űrt fog hagyni maga után Chiellini? 

"Hatalmasat, mivel Giorgio értéke megkérdőjelezhetetlen. Mint már említettem, az elmúlt években nagyobb mértékben sújtották őt fizikai problémák, mint korábban, ami miatt nem tudott 100%-os erőbedobással a csapat mellett lenni játékosként, karizmája, valamint az öltözőben betöltött szerepe mindvégig változatlan maradt, távozása pedig éppen ezen szempontokból kifolyólag jelent nagy veszteséget az Öreg Hölgynek."

Úgy tűnik, hogy Federico Gatti az első csapatnál marad majd a következő szezonban. Mit gondolsz róla? Elképzelhető, hogy az ifjú olasz megfelelő választás volt a Juve számára? 

"Sok pozitív véleménnyel találkoztam vele kapcsolatban, ám más egy olyan, alapvetően alacsony nyomással rendelkező bajnokságban szerepelni, mint a Serie B, s más a Juventus szerelését viselni, ahol nem igazán engedhetsz meg magadnak komolyabb hibákat. Ezt egy olyan fiatalembernek, mint ő, akinek nincs komolyabb tapasztalata ezen a szinten, valószínűleg igen nehéz lesz majd megtanulni. Ennek ellenére Gatti természetesen egy nagy reménység, azonban időt és türelmet kell adni számára annak megértéséhez, hogy mit is jelent a Bianconeri meze. Az Öreg Hölgy labdarúgó közül másoknál is láttuk már, hogy belebuktak ebbe a kihívásba, hiszen például Daniele Rugani esetében egy idő után teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy nem képes megugrani egy bizonyos szintet, ami miatt a védő sosem tudott legjobb formájában futballozni a torinóiaknál."

Hogy vélekedsz Andrea Cambiaso várható megszerzéséről? 

"Egy olyan játékosról beszélünk, aki meggyőző jeleket mutatott az elmúlt idényben, a Juventus pedig most próbál hozzá hasonló, aránylag ismeretlen, azonban nagy jövő előtt álló fiatalokat keresni a keret megerősítésének érdekében, s több lehetőséget adni az efféle labdarúgók számára. Az utóbbi években láthattuk, hogy egy-egy sérüléshullám mekkora galibát tud okozni a Bianconerinél, főleg, ha ezek az anomáliák az igazán kulcsfontosságú pillanatokban jelentkeznek, ezért pedig Max Allegrinek széles keretre, valamint friss futballistákra van szüksége, hogy elejét vegye ezen gondoknak. Cambiaso, képességeit ismerve rendkívül hasznos alkotóeleme lehet a gárdának, s idővel segítéségre lehet a csapatnak abban, hogy az egy újabb lépést tehessen előre."

Jó döntés volt visszahozni Paul Pogbát az elmúlt manchesteri szezonok ismeretében? 

"Ha logikusan nézzük, ez a Pogba már nem az a Pogba, akit annak idején a Juventus kötelékében megismert a világ. A francia kezdetben egy ismeretlen, ám nagy ambíciókkal rendelkező fiatal volt, aki mindenképpen ki szeretett volna tűnni közegéből, s aki folyamatosan kereste a lehetőséget arra, hogy bemutatkozzon a labdarúgás világának legmagasabb szintjén, hogy ott aztán nagy és hangzatos sikereket érjen el. Ahogy teltek az évek, Paul majdnem mindent megnyert klubjaival, vagy a válogatottal, emiatt pedig az utóbbi időben egy olyan játékosnak láttam őt, aki látszólag teljesen elégedett volt helyzetével, s azzal, amit elért, azonban a Juventushoz való visszatérés egy hatalmas esélyt jelent számára, ezért pedig minden bizonnyal nem kis mértékben ösztönzi őt, hogy újra a fekete-fehér mezt viselheti majd.

Ha egy vággyal teli Pogba érkezik haza Torinóba, azzal a tervvel, hogy ismét megmutassa, hogy mennyit is ér valójában, a Bianconeri elképesztően fontos és kifizetődő igazolást hajt végre megszerzésével, mely transzferben őrült potenciál rejlik. Paul jelenleg egy győztes mentalitású, s nem mellesleg ingyen szerződtetett labdarúgónak számít, ha pedig a kellő ambíció is megvan benne, ő lehet az a játékos az Öreg Hölgy számára, aki az elmúlt években hiányzott a középpályáról."

Ángel Di Maríára is hasonló megállapítások vonatkoznak? 

"Di María helyzete természetszerűleg más, mivel ő nem egy korábbi csapatába tér vissza, hanem egy új kalandba vág bele, azonban ösztönzés szempontjából mindketten hasonló kihívásokkal találkoznak. Az argentin őrületes technikával és minőséggel bír, amit Olaszország ellen is bizonyított az argentin válogatottban. Úgy vélem, hogy a Juventus jól választott, mikor megcélozta Pogba és Di María megszerzését, mivel a vezetőség tudatában volt annak, hogy olyan labdarúgókat kell igazolniuk, akikben megtalálható a tapasztalat és a győztes mentalitás, valamint olyan, átlagnál felsőbbrendű képességek, melyek emelhetik az együttes színvonalát, hiszen ez, őszintén szólva nem volt túlságosan magas az elmúlt években."

Lehet-e Di María egyfajta utódja, vagy inkább megfelelő pótlása Paulo Dybalának? 

"Jellemzőinek fényében azt mondanám, hogy a Juve által szintén kiszemelt Nicolò Zaniolo nem egyfajta utódja, hanem sokkal inkább helyettese lehetne Dybalának, amennyiben a klub szerződtetné őt. Az olasz az évek során megmutatta, hogy markáns személyiséget, valamint jelentős technikai képességeket tudhat magáénak, ennek fényében pedig nem meglepetés, hogy a Bianconerit csábítja megszerzésének lehetősége. Meggyőződésem, hogy Paulót leginkább Di María tudná pótolni az általa képviselt minőség tekintetében, de ha tehetném, én is Torinóba hoznám a Roma tehetségét" – összegzett Porrini.