Galeone: "Allegri tudja, hogy erősíteni kell a kereten"

max-allegri-20220223-calciomercato_it-1.jpgMassimiliano Allegri egykori mestere, valamint egyik legközelebbi barátja, a sajtónak a tréner elképzeléseiről meglehetősen sokat szivárogtató Giovanni Galeone a minap ismételten hosszabb nyilatkozattal rukkolt elő az olasz médiában, melynek keretein belül szót ejtett a Juventus mercatójáról, illetve General Max további terveiről, s alapvető motiváltságáról is, leszögezve, hogy a tréner további igazolásokat szeretne, emiatt pedig nem elképzelhetetlen Filip Kostić, Gleison Bremer, valamint egy gólszerzésben jeleskedő középpályás érkezése sem. 

"Megítélésem szerint a Juventus igen jól kezdte az idei mercatót, azonban további erőfeszítésekre van szükség a klubvezetés részéről. A csapat a tavalyi évben rendkívül sok nehézséggel szembesült a gólszerzés terén, Ángel Di María érkezésével azonban újabb lehetőségek fognak nyílni Max Allegri előtt, mivel az argentin által képviselt technikai színvonal nagy segítséget jelenthet majd Dušan Vlahović képességeinek megfelelő kamatoztatásában is" – fogalmazott a Tuttosport munkatársának. 

"Paul Pogba ugyancsak egy fontos igazolás, ám az együttesnek mindenekelőtt védelmét kellene ráncba szednie, mivel ha belegondolunk, az elmúlt idényben a hátsó alakzat is számos problémával küzdött, ami lehetővé tette, hogy az ellenfelek akár kétgólos hátrányból is felálljanak a Juventus ellen, amire rögtön a bajnokság első, Udinese elleni meccse is remek példa lehet, ahol a hazaiak a Bianconeri dominanciájának ellenére is képesek voltak felállni a rekordbajnokkal szemben, holott a múltban egy ekkora előny még egyértelmű Juve-sikert jelentett, a mérkőzések bármely pillanatában. 

Kedvelem Bremert, a legfontosabb azonban nevektől függetlenül az, hogy az alakulatnak legyen végre egy klasszis bal lábas középhátvédje. Mikor annak idején Andrea Barzagli és Giorgio Chiellini alkották a belső védő-párost, a csapat szinte mindig diadalt aratott, ám Leonardo Bonucci és Matthijs de Ligt egyaránt pocsék teljesítményt nyújtanak a bal oldalon, ami még annak ellenére is így van, ha a holland a jobb oldalon kiemelkedő futballistának számít. Bonucci esetében pedig még rosszabb a helyzet.

A vezetőségnek mindenképpen találniuk kell egy olyan labdarúgót, akit biztonsággal alkalmazhatnak ebben a szerepkörben. Úgy vélem, hogy ha az illetékesek Gleison Bremer és Kalidou Koulibaly megszerzésére törekednének, a lehető legkényelmesebb helyzetet idéznék elő Allegri számára, s bár nem feledkezhetünk meg a csapathoz biztosan csatlakozó Federico Gattiról sem, az olasz a válogatottban nyújtott kiváló produkciója ellenére jelenleg még tapasztalatlannak számít ezen a szinten. A Juventus mindig is Juventus marad, a fekete-fehéreknek pedig klasszis védelemmel kell rendelkezniük, amit minden illetékesnek jobb lenne felfognia végre. 

Filip Kostić egy jó játékos, aki annak dacára, hogy nem olyan technikás mindkét lábával, mint Ivan Perišić, valóságos fenevadnak számít az egy az egy elleni helyzetekben, s kiemelkedő a beadásoknál is. A Juventusnak, az eddigi szerződtetések mellett még mindig szüksége volna további két-három, tehetséges, attraktív, tapasztalt, illetve technikai szinten is kiemelkedő labdarúgóra, mivel csak így jöhet létre az a csapat, amit Max látni szeretne. Bár sokan kritizálják Allegrit amiatt, hogy együttesei rosszul játszanak, a tréner alapvetően mindig is szerette a látványos futballt, s nagyra tartja a technikás játékosokat is, azonban, ha nem állnak rendelkezésére ilyenek, nem is fog izgalmas módon meccseket nyerni. 

Nagyon motiváltnak vélem Allegrit, s mikor egy héttel ezelőtt beszéltünk terveiről, úgy láttam, hogy tiszta, világos elképzelései vannak. Szót ejtettünk Matthijs de Ligt helyzetéről, valamint az ezzel kapcsolatos stratégiákról, melyeknek megfelelően mozognia kell majd. A tréner pontosan tudja, hogy rendbe kell tennie a védelmet, s hogy Pogba és Di María megszerzése nem lesz elegendő ahhoz, hogy a Juventus visszatérjen a csúcsra, s hogy ismét Olaszország legjobb alakulata legyen. Ezt leszámítva ugyanakkor tisztában van vele, hogy a francia és az argentin fantasztikus igazolások, akik még a keret jelenlegi állapotában is sokat lendítenének annak teljesítményén. 

Amennyiben Pogba visszatér a Bianconerihez, képes lesz újra minőséget vinni a középpályára, míg Di María egy egészen félelmetes labdarúgó, szerződtetése pedig hatalmas fegyvertényt jelent a Zebrák számára. Bizonyára nem én vagyok az első, aki ezt mondja róla, mivel akik valamikor együtt játszottak az argentinnal, egytől-egyig hasonló álláspontot képviselnek. A támadó elképesztő kvalitásokkal bír, emellett pedig a kellő mértékű nemzetközi tapasztalat, valamint karizma is megtalálható benne, ennek következtében pedig úgy vélem, hogy ha a Juventus leigazolna egy olyan tulajdonságokkal rendelkező játékost, mint a Manchester Cityben szereplő Riyad Mahrez, már tényleg valóságos mészárlást rendeznének elöl. 

Leandro Paredes szintén egy jó futballista, viszont a Juventus keretében sok hozzá hasonló labdarúgó található: elég csak Denis Zakariára, Manuel Locatellire, vagy akár Paul Pogábra gondolnunk, akik egyaránt bevethetők a középpálya közepén. Személy szerint az argentin helyett inkább egy olyan labdarúgót igazolnék a csapat tengelyébe, aki képes lenne több góllal segíteni az együttest, egy ilyen játékos megszerzését pedig véleményem szerint könnyen meg lehetne oldani a de Ligt eladásából befolyó összegből. 

Max remek kapcsolatot ápol a játékosokkal, hiszen nagyon közvetlen velük, s még akkor is emberségesen fordul hozzájuk, ha alaposan felhúzza magát egy-egy éles meccsszituációban. Sokan ilyenkor úgy tesznek, mintha minden rendben lenne, ám Allegri inkább szabadjára engedi érzéseit, ezután azonban megbeszéli a srácokkal a helyzetet, s újra minden rendben lesz közöttük. A trénernek emellett van egy olyan tulajdonsága, mellyel nem sok vezetőedző rendelkezik: fantasztikusan olvassa a játékot, s egyetlen perc leforgása alatt képes átfogó képet alkotni az egyes találkozók képéről, ami egyértelműen tehetsége egyik jelének számít. 

A mester egyáltalán nem bánta meg, hogy visszatért a Juventus kötelékébe, még ha helyzete időnként nehéznek is tűnik. Néhány nappal ezelőtt telefonon beszéltem vele, s ekkor szóba került a PSG korábbi, iránta való érdeklődése is. Megkérdeztem tőle, hogy mégis hogy a fenébe tudta visszautasítani a francia klubot, erre pedig csak azt felelte, hogy neki az Öreg Hölgynél kell elvégeznie azt a feladatot, amiért a vezetőség visszaültette őt a kispadra. Maxnak eltökélt szándéka, hogy megismételje azt a sikersorozatot, melyet elért első, Torinóban töltött ciklusában, s továbbra is el van ragadtatva a Bianconeri környezetétől, valamint a felé áradó szeretettől. Feladara természetesen nem könnyű, de biztos vagyok benne, hogy megpróbálja majd végrehajtani, idén pedig talán jobb esélyekkel is vághat neki ennek, mint az előző szezonban" – zárta szavait Galeone.