Capello: "A Juve nem bánta meg Dybala elengedését"

capello-2022-1.jpgAz egykori legendás olasz szakember, Fabio Capello a minap hosszabb nyilatkozatot adott hazája médiájának, melynek keretein belül szót ejtett az ingyen igazolható játékosok népszerűségének csökkentéséről, átvezetve a témát Paulo Dybala helyzetére, akinek tekintetében az Interrel, valamint a Milannal kapcsolatos pletykákra is reagált, kijelentve, hogy a Juventus összességében véve nem fogja megbánni, hogy lemondott az argentin támadóról. 

"A jelentősebb klubok vezetői mostanra egyértelműen szilárd elképzelésekkel rendelkeznek a jövőre nézve, s teljes joggal vezetik úgy együtteseiket, mint egyfajta vállalatokat, mivel ez a megközelítés minden tekintetben kifizetődővé vált az egyes csapatok számára. A különféle gárdák illetékeseinek nem is árt óvatosnak lenniük, mely természetesen az elmúlt évtized egyik legnépszerűbb igazolási formájának, az ingyen megszerezhető labdarúgóknak szempontjából is igaznak bizonyul" – fogalmazott a La Gazzetta dello Sport kérdésére. 

"Az átigazolási összeg nélkül leigazolható játékosok gyakran nagyon magas fizetési igénnyel rendelkeznek, s rendkívül magas összegeket is kapnak új együtteseiktől, ez pedig magától értetődő módon könnyedén felboríthatja az öltözőben uralkodó, általában véve egyébként is törékeny egyensúlyt, hiszen más labdarúgók egy idő után joggal teszik fel az ahhoz hasonló kényes kérdéseket, hogy ha ők már évek óta itt szerepelnek, s jól is teljesítenek, miért keresnek kevesebbet egy újonnan érkező társuknál. 

Elképzelhető, hogy Paulo Dybala tekintetében a sok sérülés is befolyásolja azt, hogy jelen állás szerint egyik klub sem számol vele igazán, ugyanakkor az alapvető problémát továbbra is az argentin magas fizetési igényében látom. A labdarúgók mellett a velük dolgozó ügynököknek is meg kell érteniük, hogy a dolgok változóban vannak, többek között amiatt, mert az elmúlt időszakban az UEFA is megkísérelte valamilyen szinten szabályozni a béreket, míg a Pénzügyi Fair Play rendszere a túlköltekezést, s az irreálisan magas aláírási pénzek megadását is lehetetlenné tette a klubok számára, nem is beszélve a koronavírus-járvány miatti nehéz gazdasági helyzetről. 

Az edzők életét általában nem azon játékosok nehezítik meg, akiknek nehéz megtalálni a posztját, mint például Dybalának, hanem azok a labdarúgók, akik inkompetensek a futballhoz. Az argentin kétségkívül egy bajnok, aki rendkívül jó a kulcspillanatok felismerésében, illetve a helyzetek kialakításában is, mely szempontok egyre fontosabbá válnak a modern labdarúgásban. Én magam nem tudom eldönteni, hogy Paulónak hol kellene folytatnia karrierjét, s nem is szeretnék ilyen jellegű tanácsokat adni neki. Szeretném megvárni, hogy végül hol köt ki, s csak ezt követően véleményt alkotni döntéséről, illetve a kialakult szituációról, mivel ez sokkal kifizetődőbb, mint vaktában lövöldözni a számos lehetőség között. 

Nem tudom, hogy Dybalában dolgozik-e valamilyen jellegű bosszúvágy a Juventus iránt, azonban annyi szent, hogy mindenki számára be akarja majd bizonyítani, hogy továbbra is egy sokat érő, fontos játékosnak kell tekintenünk őt. Nem hiszem, hogy az Öreg Hölgy megbánta volna, hogy nem hosszabbította meg a támadó szerződését, mivel a klub nem egy érzelmi, hanem egy tisztán üzleti alapú döntést hozott ennek elhatározásakor, melyet mindenkinek tiszteletben kell tartania, Paulónak, valamint a fanyalgó drukkereknek egyaránt. 

A támadó azt tette eddigi pályafutása során, amit tennie kellett, hiszen egy akkoriban nagyon jó alapokkal bíró Juventushoz igazolt, ahol sok találatot szerzett, számos trófeát hódított el, összességében véve pedig messzemenően képes volt megcsillogtatni kvalitásait. Úgy gondolom, hogy a ballábas futballistákban van valami plusz, ami kielemi őket a mezőnyből, s nem véletlen, hogy azok, akik az általában véve kevesebb játékos által használt lábbal számítanak ügyesebbnek, több kreativitással és fantáziával bírnak, mivel meg akarják mutatni, hogy kisebbségként is képesek nagyszerű produkciót nyújtani. 

Nagyon szeretném, hogy Paulo Dybala a következő idényben is a Serie A-ban futballozzon, bármely klubhoz is sodorja az élet, mivel az olyan, kissé balszerencsés, azonban páratlan képességekkel megáldott labdarúgók, mint ő, vagy Nicolò Zaniolo, mindig is különbséget tudtak jelenteni az itáliai pontvadászat gyakran kiélezett és apróságokon múló versenyfutásában, akár egy rendkívüli megmozdulással, akár egy góllal, vagy egy látványos megoldás révén. Jó lenne, ha a Serie A meg tudná tartani értékeit" – zárta gondolatait Capello.