Elkann: "Minden segítséget megadunk a Juventusnak"

john_elkann_andrea_agnelli.jpgA több más nagy nevű szervezet mellett a Juventust is kiemelt érdekeltségei között tudó Exor vállalatholding feje, John Elkann a tegnapi nap folyamán hosszabb nyílt levelet publikált a cég részvényeseinek számára, melynek keretein belül több téma mellett kitért a koronavírus-járvány miatt elszenvedett veszteségek mértékére és következményeire, valamint az Öreg Hölgy alapvető helyzetére is, kijelentve, hogy ő maga továbbra is minden lehetséges erőforrást meg fog adni a Bianconeri számára ahhoz, hogy az alakulat rövid időn belül visszatérhessen a csúcsra. 

"Míg 2021 az Exor bizonyos érdekeltségeinek számára csupán egy, a megszokottnál izgalmasabb esztendő volt, addig cégünk más ágazatainak ennél sokkal jelentősebb kihívásokkal kellett szembenézniük. A Juventus számára a 2020/2021-es idény a pályán, valamint azon kívül is rendkívül viharosra sikeredett. A sportvilág, valamint a szórakoztatóipar többi részéhez hasonlóan a világjárvány az Öreg Hölgy szurkolóit is megakadályozta abban, hogy élőben tekinthessék meg együttesük labdarúgóit, melyről az is tanúskodik, hogy a Bianconeri a 2021-es esztendő meccseinek közel 50%-át kényszerült zárt kapuk mögött lejátszani, az Allianz Stadium pedig a fennmaradó összecsapások ideje alatt sem telhetett meg maximálisan az Olaszországban érvényben lévő létszámkorlátozásokból kifolyólag, melyek előbb 1000 főben, majd 50%-ban szabták meg a létesítmények befogadóképességét. 

Mindez megfosztotta a fekete-fehéreket azon energiáktól, melyeket a drukkerek sugároznak számukra. Azt, hogy a szurkolók biztatása mekkora jelentőséggel is bír, senki sem tudta jobban a Juventus egykori legendás elnökénél, a 2021-ben sajnálatos módon örökké távozó Giampiero Bonipertinél, aki hittel vallotta, hogy a futballban nincsen nagyobb ajándék a csapatot buzdító tömegek szereteténél. A pandémia sajnálatos módon éppen akkor sújtotta leginkább a Juventust, mikor a klub megkezdte a 2019-es tőkeemelésből származó 300 millió euró felhasználását új gazdasági és fejlesztési tervének kivitelezése érdekében.

A csökkenő bevételek, valamint az átigazolási piacon végbemenő pénzmozgások jelentős beesése (2019-ben az egyes alakulatok összességében még 7,4 milliárd dollárt költöttek a mercato során, míg ez a szám 2021-ben csak 4,9 milliárd dollárt tett ki) rendkívül nehéz helyzetbe hozta a Zebrákat, melynek következtében a klub 119 millió eurós veszteséggel zárta az elmúlt szezont, ezen felül pedig sportszakmai tekintetben is jelentős kudarcokat élt át a mostani, 2021/2022-es évad első felében. Annak érdekében, hogy a Juventus képes legyen túlélni ezen hatásokat, a Bianconeri vezetősége új tervet ötlött ki, melynek alapján az illetékesek egy 400 millió eurós tőkeemelésről tettek javaslatot, amit a részvényesek 2021 októberében jóvá is hagytak. 

Tagadhatatlan, hogy a fentebb részletezett nehézségek alapvető mértékben mutattak rá az európai, illetve az olasz futball strukturális hiányosságaira és gyengeségeire. A klub elnöke, Andrea Agnelli éppen ezért az elmúlt hónapok java részét azzal töltötte, hogy a rendszer átalakítása, s nagy változásokat hozó reformja mellett érveljen, hogy a sportág a szurkolók, valamint az egyes csapatok számára is igazságosabb feltételeket biztosítson, valamint, hogy szektorunk hosszabb távon is fenntarthatóvá és nyereségessé váljon. 

A pályán zajló eseményeket illetően meg kell jegyeznünk, hogy felnőtt férfi együttesünk 2021-ben kilenc idényt követően elvesztette a Scudettót, ugyanakkor női alaklatunk, sorozatban negyedik bajnoki címének bezsebelésével még jelentősebbé tette hazai dominanciáját. A Juventus felnőtt kerete 2021 májusában ezzel együtt elhódította a Coppa Italia trófeáját, januárban pedig a Supercoppa Italianát is.

Mint ahogy az az eddigiek alapján egyértelműen kiderülhetett, bizonyos eredmények elmaradása esetén elengedhetetlenül meg kell lépnünk bizonyos változtatásokat, ezért pedig a Juventus az Exor jóváhagyásával és támogatásával új igazgatótanácsot állított fel a klubon belül, új vezérigazgatót, sportigazgatót, s edzőt helyezett az alakulat élére, valamint új labdarúgókkal is erősebbé tette a Bianconeri keretét. 

Ezen felül véleményem szerint minden tekintetben elegendő időt, valamint igen jelentős anyagi forrásokat biztosítottunk a klub számára ahhoz, hogy a Juve a lehető legrövidebb időn belül visszatérhessen a csúcsra, illetve az európai futballelitbe, úgy a pályán, mint azon kívül, elvégre ez érzelmi, továbbá racionális megfontolások alapján is a szurkolók, valamint a részvényesek legfőbb érdekeinek tekinthető" – összegzett Elkann.