Beharangozó – a Spezia elleni meccs

spezia.pngSzeretett csapatunk immár tizenhárom mérkőzés óta nem talált legyőzőre, ez azonban nem jelenti azt, hogy egyértelműen javuló tendenciát mutatna a Zebrák gárdája. Az idei évben lejátszott nyolc bajnoki mérkőzést figyelembe véve megállapítható, hogy ezalatt az Öreg Hölgy négy győzelem mellett négy döntetlent volt képes kiharcolni, és jelenleg a dobogó legfelső fokától csupán 7 pont a hátránya a csapatnak, nem elfeledve, hogy a bajnoki címvédő Inter egy mérkőzéssel kevesebbet játszott.

Még januárban 2-1-es, hosszabbításban elszenvedett vereséget könyvelhettünk el a Supercoppa Italiana mérkőzésén az ősi rivális Interrel szemben, a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszát pedig egy idegenbeli 1-1-es végeredménnyel záruló mérkőzéssel kezdte meg az Öreg Hölgy, mely azonban az új szabályok értelmében nem jelent különösebb előnyt a csapat számára az idegenben szerzett gólra vonatkozó szabály eltörlése okán. A Bianconeri következő mérkőzésére vasárnap koraeste kerül majd sor, amikor is a Spezia ellen fogunk pályára lépni Torinóban, az Allianz Stadium gyepszőnyegén. A TV-ben a SPORT 2 csatornáján lesz látható a mérkőzés 18:00 órás kezdettel. A játékot Francesco Fourneau vezeti majd.

A sípmester 1984-ben született Rómában ahol még most is él, első legmagasabb osztályban vezetett találkozója egy Benevento-Chievo 1:0 volt, 2017. december 30-án. Ezzel együtt 22 vezénylése volt a Serie A-ban, ami alatt 117 alkalommal nyúlt a sárga lap után, öt kiállítást eszközölt, és 12 esetben mutatott a büntetőpontra. Ebben az idényben ő vezette a hazaiak Salernitana elleni mérkőzését, melyen a Zebrák győzedelmeskedtek 0-2 arányban, míg a Spezia csapatának Cagliari-ellen vezetett mérkőzésen fújta a sípot, az a találkozó 2-2-es végeredménnyel zárult.  A Zebrák eddig háromszor találkoztak vele, a fent említett őszi mérkőzésen kívül egy Sampdoria elleni 2:0, és egy Crotone elleni 1:1 alkalmával.

A két csapat kilenc alkalommal találkozott egymással, ebből négyszer még az 1920-as években. A Juventus ezeken a mérkőzéseken háromszor volt képes győzni 4 döntetlen mellett, kétszer azonban kapitulált aktuális ellenfelével szemben, a gólkülönbség 16-11. A La Speziában lejátszott összecsapások mérlege 2 győzelem, 2 döntetlen, és egy vereség, illetve 9-3-as gólarány az Öreg Hölgy javára. Az eddigi utolsó vendégségben játszott meccsen 2:3-as végeredmény született, a vendégek góljait Moise Kean, Federico Chiesa, valamint Matthijs de Ligt szerezték.  

A hazaiak kerete jelen pillanatban nyolcszor ér többet, mint a vendégeké, ez a legértékesebb játékosok mutatója között pedig még nagyobb kontrasztot jelent, hiszen Dušan Vlahović értéke 70 millió euró, Giulio Maggiore ezzel szemben csupán nyolc millió. A szezon második felét a Spezia egy hazai pályán elszenvedett 1:2-vel kezdte meg a Hellas Verona ellen, aztán következett egy három mérkőzésen keresztül tartó veretlenségi széria, a Genoa együttesét 0-1-re idegenben, az AC Milant 1-2-re idegenben, majd a Sampdoriát 1-0-ra hazai pályán győzték le. A sorozatot egy Salernitana ellen kiharcolt 2-2-es döntetlen szakította meg, azóta pedig egy három mérkőzés óta tartó vereség-sorozat van folyamatban. A Fiorentinával szemben 1-2-re maradtak alul hazai pályán, a Bologna 2-1-re verte őket idegenben, utolsó mérkőzésükön pedig az AS Roma együttese küldte őket haza 0-1-es eredménnyel. A 2021/22-es szezonban 26 pontot gyűjtöttek eddig, és a 16. pozíciót foglalják el a tabellán, négy ponttal előzik meg a kieső helyen tanyázó Veneziát, akiknek azonban van egy elmaradt mérkőzése is. A statisztikák tehát érdekes összecsapást vetítenek előre.

Az átigazolási piac téli időszakában a Spezia együttese semmiféle tranzakciót nem bonyolíthatott le, mivel eltiltották őket ezen tevékenységtől, így az elmúlt nyáron kialakított kerettel folytatják az idei szezont. 

A Zebrák meccskeretéből sérülések miatt egészen biztosan hiányzik majd Alex Sandro, Kaio Jorge, Weston McKennie, Denis Zakaria, Federico Chiesa és Paulo Dybala továbbá kétséges Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci, Federico Bernardeschi, és Daniel Rugani  játéka. A túloldalon sérülés miatt Léo Sena, Aimar Sher és Ebrima Colley, míg eltiltás miatt Kelvin Amian és Jakub Kiwior nem áll rendelkezésre majd.

Thiago Motta, a vasárnapi ellenfél edzője São Bernardo do Campóban született Brazíliában, de olasz állampolgársággal is rendelkezik, augusztus 28-án tölti majd be 40. életévét. A brazil Clube Atlético Juventus csapatában lett 1999. július 1-én először igazolt játékos, két év múlva pedig a Barcelona B-csapat tagja lett. 2007. augusztus 24-én csatlakozott a Barcelona első csapatához, itt azonban nem váltotta be a hozzá fűződő reményeket. Ezt követően az Atlético Madrid csapatánál próbált szerencsét 2008. július első napjával, de szeptember 24-én máris klub nélkülivé vált, ahonnan aztán a Genova csapatához került. Innen igazolta le őt az Inter, ahol aztán 2012.01.31-től 2018.06.30-ig szolgált, majd játékos-pályafutása a Paris Saint German csapatánál ért véget, visszavonulását 2018.05.19-én jelentette be.

Edzői karrierjét a PSG U19-es csapatánál kezdte meg, mely tisztséget 2018. július 18. és 2019. július 10. között tölthette be. Ezt követően a Genova első csapatának menedzsere lett, mely időszak 2019. október 22-től 2019. december 28-ig tartott. 2021. július 8-án írta alá jelenlegi kontraktusát a Spezia együttesével, mely megbízás szerződés szerint 2024.06.30-án ér majd véget. Mutatója a gárda élén a bajnokságban 29 meccsen 7 győzelem, 5 döntetlen és 17 vereség a mérleg, 30:53-as gólkülönbség mellett. Az Olasz Kupában két mérkőzésen léptek pályára, először a Pordenone együttesét verték idegenben 1-3-ra, majd a második körben a Lecce búcsúztatta őket 0:2-es eredménnyel hazai pályán. A torinói Zebrák ellen ősszel már irányíthatta aktuális csapatát, melyből aztán Massimiliano Allegri fiai kerültek ki győztesen 2-3-as végeredménnyel hazai pályán.

Giovanni Albanese és Romeo Agresti információ szerint az alábbi kezdő fog kifutni a gyepre: 

(4-4-2): Szczęsny; Danilo, de Ligt, Rugani, Pellegrini; Cuadrado, Locatelli, Arthur, Rabiot; Morata, Vlahović.