Allegri: "Ki kell lépnünk a komfortzónánkból"

allegri_vs_spezia.jpgA Serie A ötödik fordulójában a Juventus a Spezia vendégeként, egy meglehetősen könnyűnek ígérkező, ám végül nagy szenvedéseket hozó összecsapáson megszerezte az idény első bajnoki győzelmét, mellyel ellépett a kiesőzónából, s elkezdett felfelé kapaszkodni a tabellán. A rendkívül fordulatos, 2-3-as végeredménnyel záruló találkozót követően természetesen a vendégek mestere, Massimiliano Allegri is megtett ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz sportsajtó kamerái előtt, melynek keretein belül egyéb témák mellett szót ejtett labdarúgóinak teljesítményéről, valamint a csapat mentalitásának alapvető fontosságáról is. 

"Rendkívül örülök annak, hogy minden nehézségünk ellenére sikerült diadalt aratnunk ezen az igen megerőltető és fárasztó összecsapáson, s kissé talán amiatt is boldog vagyok, hogy mindezt az ismert körülmények között tettük, ugyanis ha a mérkőzés eredeti elképzeléseink mentén, azaz gond nélkül alakult volna, könnyedén belekényelmesedhettünk volna a helyzetbe, valamint a diadal mámorába, ami jelenlegi állapotunkban semmiképpen sem lenne célravezető hozzáállás" – jelentette ki a mester a DAZN munkatársának adott interjújában. 

"Ma este nagyszerű, s ami még ennél is fontosabb, igen szükséges győzelmet arattunk, ami nagy tanulságokat tartogat számunkra az elkövetkezendőkre nézve, s nem pusztán az eredményből, hanem az ahhoz vezető út egyes jellemzőiből kifolyólag is. Ugyan néhány pillanatban, például a mérkőzés vége felé látható, gólvonalról történő tisztázás idején a szerencse is mellettünk állt, véleményem szerint ezzel visszakaptunk valamit abból, melyet az utóbbi találkozókon különböző tényezők és hatások elvettek tőlünk. 

Természetes, hogy a jövőben számos tekintetben fejlődnünk és javulnunk kell, mivel egyes futballistáinknak a jelenlegi szintnél sokkal jobban kellene teljesíteniük a kapu előterében, vagy éppen a helyzetek megteremtését elősegítő passzok kiosztásának mikéntjében, ugyanakkor úgy gondolom, hogy alapvetően jó úton haladunk, s azt, hogy ezen nyomvonalon maradhassunk a továbbiakban is, egyedül a győzelmek biztosíthatják számunkra. 

A mérkőzés időtartama alatt két alkalommal is eladtuk a játékszert tizenhatosunk előterében, azaz egy minden szempontból kritikus zónában, míg az ellenfél ugyanezen vonalánál túlzottan sokszor közelítettük meg tétován az egyes lehetőségeket, ugyanis talán túlságosan korán eresztettük el lövéseinket, melyekben egyébként sokkal nagyobb potenciál lakozhatott volna, ha nagyobb hangsúly fektetünk megfelelő kivitelezésükre. 

Hogy mit gondolok Federico Chiesa ma esti produkciójáról? Kijelentetem, hogy a meccs előtt a lehető legkevésbé sem vártam válaszokat Fedétől, vagy bárki mástól a velük szemben megfogalmazott, s olykor a nyilvánosság előtt is felvállalt kritikáimra, ugyanis nap mint nap testközelből látom ezen labdarúgókat, ennek alapján pedig teljesen tisztában vagyok képességeikkel és fizikai állapotukkal. Mivel háromnaponta pályára kell lépnünk, olykor elengedhetetlenül rotálnunk kell kezdőcsapatunkat, a mai találkozó pedig kiváló alkalmat teremtett számunkra arra, hogy a sérülésükből visszatérő játékosok ismét felruházhassák magukat a kellő önbizalommal és meccsterheléssel.

Rendkívül elégedettnek érzem magam, mivel azon játékosok, akik ma csereként pályára lépve segítették együttesünket, mindent megtettek a győzelem érdekében, s kiválóan futballoztak, mely nem feltétlenül volt így az utóbbi hetek összecsapásai során. Minél szorosabb védelemmel operál egy alakulat, annál nehezebb közel jutni kapujához, s feltörni hátsó alakzatát, ezért pedig az ehhez hasonló ellenfelekkel szemben rendkívüli türelmet kell magunkra erőltetnünk, s mint láthatjuk, olykor egészen a cserékig is várnunk kell arra, hogy érdemi tevékenységet végezhessünk az efféle csapatok kapuinak előterében. 

Magától értetődő módon a ma este látottaknál sokkal jobb megoldásokat is választhattunk volna a fent említettek kieszközöléséhez, ez pedig hatványozottan igaz az elmúlt időszak eseményeire, mikor számos helyzetet pazaroltunk el kapkodásunkból kifolyólag, kiváltképp akcióink legutolsó szakaszaiban. Bár jelen pillanatban nyugodtabbnak érezzük magunkat, mint a Spezia elleni összecsapást megelőzően, idegességünk egyáltalán nem számított alaptalannak, mivel senki sem vonhatja kétségbe, hogy egy alakulat hajlamos kétségbe esni akkor, mikor első négy bajnoki mérkőzésén mindössze két pontot sikerül szereznie, nagyrészt saját mellényúlásaiból kifolyólag. 

Nem tudom, hogy a Bianconeri továbbra is küzd-e azzal, hogy visszataláljon valódi önmagához, ugyanakkor annyit mindenképpen megállapíthatunk, hogy a mai meccs sajnálatos módon nem az első alkalom volt szezonunk során, mikor a találkozó egy pontján azt kockáztattuk, hogy ellenfelünk harmadik találatát is megszerezheti ellenünk, ami mindenképpen hátrányosnak számít egy Juventushoz hasonló csapat esetében. 

Úgy gondolom, hogy védőink néhány hibától eltekintve remek teljesítménnyel rukkoltak elő ma este, mely különösen nagy érdemek számít, ha figyelembe vesszük, hogy a védekezés az egyik legkomplikáltabb terület a labdarúgás világában, egy csapatnak pedig hosszú esztendők kemény munkájába telik elérnie, hogy az ellenfelek támadói ne legyenek képesek bevenni kapujukat az esetek többségében. Tiszta sor, hogy technikai szempontból sokkal magasabb szinten kellene állnunk ahhoz képest, ahol jelenleg tartunk, emellett pedig erőnléti, valamint karakterisztikai tekintetben is nagy fejlődést szükséges kieszközölnünk. 

Mindenképpen figyelnünk kell arra, hogy labdabirtoklásunk lehetőleg minél folytonosabb és stabilabb legyen, mivel szemmel látható, hogy az Öreg Hölgy elsősorban azon pillanatokban hozható nehéz helyzetbe, ha elveszíti a játékszert, ezt pedig minden egyes alakulat ki fogja használni, amennyiben a későbbiekben is így marad. A futballban egyedül a szenvedés, az áldozathozatal, illetve a győzelembe fektetett hit és akarat vezethet el egy csapatot a sikerekhez, azért pedig, hogy ezen tényezőket visszakaphassuk, mindannyiunknak jelentős erőfeszítéseket kell tennie. 

Hogy mi Adrien Rabiot legnagyobb hiányossága? Mint már korábban is említettem, a szóban forgó középpályás képes lenne tíz találatot szerezni idényenként, ám öt-hat gól a legminimálisabb elvárás lenne tőle, ehhez azonban elengedhetetlenül javítania kell lövőkedvén, valamint beadásainak pontosságán és hatékonyságán, melynek megtételéhez minden szükséges képességet a birtokában tudhat. Úgy hiszem, hogy Adrien képes lehet döntő faktorrá válni támadójátékunkban, azonban ehhez neki is el kell hinnie, hogy valóra válthatja azt a feladatot, melyre kvalitásai predesztinálják. 

Nem szeretném minden egyes nyilatkozatomban kritizálni a srácokat, ezért most elsősorban én magam is a győzelem kiélvezésére törekszem. Teljesen egyértelmű, hogy a Spezia ellen aratott diadalt minden tekintetben meg kell becsülnünk, mivel az utolsó percekben csak rendkívüli küzdelmek árán tartottuk meg előnyünket. Igen fontos, hogy képesek legyünk kilépni komfortzónánkból, melyet mindenképpen meg kell tennünk, ha komoly célokat szeretnénk eléri a későbbiekben. 

Jelen pillanatban nem kívánok különösebb hangsúlyt fektetni a tabellára, mivel a Juventusnak elsősorban azzal kell foglalkoznia, hogy vasárnap jó meccset játsszon a Sampdoria ellen, hogy első idegenbeli sikerünket követően végre hazai környezetben is begyűjthessük a három pontot. E helyzetben ez tekinthető a legfontosabbnak, ha pedig sikerül elérnünk az általunk óhajtott szintugrást, magasabb célokat is kitűzhetünk magunk elé" – zárta mondanivalóját az olasz szakember. 

A találkozó összefoglalója: