Agnelli: "A Szuperliga ötlete nem bukott meg"

agnelli_financial_times.jpgA Juventus elnöke, Andrea Agnelli az előzetes várakozásoknak megfelelően tegnap este részt vett egy, a Financial Times névre hallgató patinás brit lap által szervezett londoni fórumon, melynek keretein belül szót ejtett az Európai Szuperliga esetleges újraindításáról, illetve a versenysorozat terveinek módosításáról, részben megerősítve, részben pedig cáfolva az ESL tekintetében kibontakozó újabb pletykákat. 

"Továbbra is úgy vélem, hogy az európai labdarúgásnak égető szüksége lenne egy nagyobb horderejű reformra, azonban mielőtt kifejteném ezzel kapcsolatos álláspontomat, mindenképpen szeretném leszögezni, hogy nem vagyok hajlandó reflektálni a La Liga elnökének, Javier Tebasnak szavaira, [ spanyol szövetség első embere az előző nap folyamán arról beszélt, hogy az ESL mellett továbbra is kitartó klubok, azaz a Real Madrid, a Barcelona, illetve az Öreg Hölgy vezetőségi tagjai több alkalommal hazudtak eddig, mint az Ukrajna lerohanását az utolsó pillanatig tagadó orosz elnök, Vlagyimir Putyin – a szerk.] hiszen ezek minden tekintetben önmagukért beszélnek" – szögezte le mondanivalójának bevezetőjeként. 

"Nem gondolnám, hogy a Szuperliga ötlete megbukott volna, elvégre a versenysorozat tizenkét alapító tagjának mindegyike aláírta az ESL-t létrehozó, körülbelül 120 oldalas okiratot, s tizenegyen ezen együttesek közül mind a mai napig nem határolódtak el egyértelműen alapvető elképzeléseinktől. 

Az UEFA pontosan tudta, hogy a Juventus első embereként egy újfajta liga megalapításán munkálkodom, mégis játszották az értetlent és az áldozatot, mikor nyilvánosságra hoztuk ötleteinket. Az ESL létrehozását kimondó dokumentum mindazonáltal nem egyetlen ember, hanem egy tucatnyi klub közös ténykedésének gyümölcse volt, hatása pedig már csak azáltal is kézzel fogható, hogy jelen pillanatban is tűzben tartja a közvéleményt, elvégre életem során talán sosem hallottam annyi alkalommal a Szuperliga kifejezést, mint a mai nap folyamán, mikor egyes lapok arról pletykáltak, hogy újraindíthatjuk az ESL-t. 

Álláspontunk változatlannak bizonyul, ekképp jelenleg úgy véljük, hogy az UEFA aktuális struktúrái és lebonyolítási rendszerei nem számítanak kifizetődőnek, ezt pedig nem feltétlenül csak alternatív megoldásokkal orvosolhatjuk, hanem szektorunk működtetésének megváltoztatásával is képesek lehetünk előrelépést elérni.

Tisztában vagyok vele, hogy sokan úgy gondolják, hogy eljátszottam a bizalmukat, vagy hogy hátba támadtam őket, ugyanakkor ezen megállapítás csak a futball kiváltságos felső vezetőire, például Javier Tebasra vonatkozik, nem pedig az átlagemberekre. Ha találkozok valakivel az utcán, sosem hívja fel arra a figyelmemet, hogy valamit rosszul csináltam, sőt mi több, ezen eseményen sem került még sor hasonló megnyilvánulásokra. 

Családom immár kilencvenkilenc esztendeje számít a Juventus tulajdonosának, ebből kifolyólag pedig kevés egyén ismeri nálunk jobban a sportág működését, melynek révén pontosan tudjuk, hogy égetően nagy szükség van bizonyos reformok kivitelezésére. Alapvetően kompromisszumkész embernek tartom magam, ám néhány kompromisszum itt nem elegendő, sokkal mélyrehatóbb reformokra van szükség. Nem hinném, hogy egyetlen szervezetnek joga lenne monopóliumot formálnia egy teljes sportágra, ebbéli véleményemet pedig meglehetősen sokan osztják Európában. 

Mielőtt ismételten elővennénk ötletünket, mindenképpen megvárjuk az Európai Bíróság döntését az általunk kezdeményezett eljárás kapcsán, mely egyértelműen meg fogja határozni, hogy jogunk van-e egy különálló versenysorozatot alapítani, valamint leszögezi majd, hogy az UEFA működése fenntartható-e a jelenlegi keretek között, vagy új intézmények létesítésére lenne inkább szükség. Éppen ezért arra a kérdésre, hogy hol látom a Juventust öt esztendő múlva, egyelőre csak annyit felelnék, hogy a legrangosabb európai kupasorozatban, bárhogy is hívják majd ekkor azt" – összegzett Agnelli.