Zola: "Allegri megtalálta a kellő egyensúlyt"

zola_2021.jpgAz egykori kiváló olasz labdarúgó, a többek között a Napoli, a Parma, valamint a Chelsea kötelékében is megforduló Gianfranco Zola a minap érdekesebb nyilatkozatot adott a legjelentősebb olasz napilapnak, melynek keretein belül részletesen értékelte a Juventus helyzetét, kitérve a csapat minőségének emelkedésére, a Villarreal elleni esélyekre, saját edzői hitvallására, illetve az általa legjobbnak tartott itáliai játékosokra is. Az alábbiakban ezen nyilatkozat fordítását olvashatjátok. 

"Úgy vélem, hogy Dušan Vlahović érkezése rendkívül sokat jelent a Juventus számára, ugyanis az Öreg Hölgy képes lehet egy nagyobb horderejű szintlépést, egyfajta minőségi ugrást kieszközölni a szerbnek köszönhetően. Ennek első jelei már most látszanak, ugyanis azt követően, hogy a Bianconeri immár tíz meccs óta egyenletes teljesítményt nyújt, az együttes most támadósorának pályán képviselt jelentőségét is emelte, ugyanis a Fiorentinától szerződtetett csatár révén magasabban szerzi vissza a játékszert annak elvesztésekor, ami meglehetősen nagy hiányosságot jelentett eddig az alakulatnál" – fogalmazott a La Gazzetta dello Sport számára. 

"Személy szerint igencsak pragmatikus szakembernek tartom magam, emiatt pedig elsősorban abból indulok ki, hogy a Juventusnak mindenekelőtt a győzelemre, nem pedig a szép játékra kellene törekednie, ám egy mester természetesen szabad választási lehetőséggel rendelkezik azzal kapcsolatban, hogy ő maga melyik irányvonalat képviseli.

Úgy vélem, hogy Massimiliano Allegrinek szüksége volt némi időre, jelesül néhány hónapra ahhoz, hogy megtalálja a legmegfelelőbb játékmódot, valamint egyensúlyt a Zebrák számára, azonban az utóbbi hetek eredményeiből világosan látszik, hogy ez végül mégis sikerült neki. 

Dybala tekintetében nincs kétségem afelől, hogy alapvetően a Juventus is új kontraktust szeretne kínálni neki, ahogy maga a játékos is szívesen folytatná pályafutását a fekete-fehéreknél. Meggyőződésem, hogy a megállapodás egyedül bizonyos pénzügyi kérdésektől, ezt figyelembe véve pedig az ajánlat részleteitől függ, emiatt pedig elvi szinten már megköttetett az egyezség a felek között. 

A Scudettóval kapcsolatban továbbra is úgy vélem, hogy az Inter tekinthető a bajnoki cím legfőbb várományosának, ám egyértelmű, hogy a Napoli sem szeretné feladni erre irányuló törekvéseit, ahogy az AC Milan, valamint a Juve is versenyben vannak, míg az Atalanta annak ellenére, hogy veszélyes alakulat, nem tekinthető favoritnak.

A Serie A-t illetően egyébként általánosságban véve is tapasztalok egy komolyabb hozzáállás-változást, ugyanis az olasz együttesek immár nem arra törekednek, hogy a kötelező eredmények mellett csak öljék a játékot, hanem arra, hogy szép futballt mutassanak be, s úgy gyűjtsék be a szükséges pontokat. Természetesen a calcióban látottak messze nem érnek fel a Premier League szintjéhez, elvégre Olaszország továbbra is lemaradásban van Angliához képest fizikai erőnlét és gyorsaság szempontjából. 

A Juventus-Villarreal összecsapás esélyese véleményem szerint a Bianconeri, azonban nem sokkal, s nem teljesen egyértelműen. Mikor Maurizio Sarri asszisztenseként tevékenykedtem a Chelsea együttesénél, pontosan megtudhattam, hogy milyen kihívással jár felkészülni egy Unai Emery elleni találkozóra, aki később a Sárga Tengeralattjáró Atalanta elleni összecsapásán is megerősítette azon véleményemet, hogy egy zseniális stratégáról beszélünk, aki kiválóan építi fel a kieséses párharcok taktikáját. 

A Serie A jelenlegi olasz futballistái közül elsősorban Federico Chiesát emelném ki, ám mellette természetesen Nicolò Zaniolót sem feledhetem el, aki néhány hiányossága ellenére kétségkívül rendelkezik azzal a potenciállal, melynek alapján később klasszissá érhet majd. Az Inter védője, Alessandro Bastoni szintén nagy kedvencemnek számít, ám alapvetően úgy gondolom, hogy az Azzurrinak elsősorban nem konkrét nevekre, hanem minőségre és kreativitásra van szüksége ahhoz, hogy a továbbiakban is biztosítani tudja eredményes szereplését" – összegzett Zola.