Birindelli: "A Juve csak szükség esetén fog igazolni januárban"

alessandro_birindelli-e1465641662909.jpgA Juventus egykori jobbhátvédje, az Öreg Hölgyet mindösszesen 305 megmérettetésen szolgáló Alessandro Birindelli a minap hosszabb, exkluzív interjút adott a TuttoJuve szerkesztőségének, melyben számos téma érintése mellett szót ejtett Paulo Dybala és Matthijs de Ligt helyzetéről, Luca Pellegrini berobbanásáról, Mauro Icardi nagyszerűségéről, valamint a januári mercato során felmerülő lehetőségekről is, mely szavak magyar fordítását az alábbiakban olvashatjátok. 

"A Juventus az utóbbi hetek során egy jóval kiegyensúlyozottabb, óvatosabb, illetve koncentráltabb csapat benyomását keltette, mint a szezon első találkozóin, mely alakulat amellett azonban, hogy szilárd védekezést valósít meg, támadásban nem igazán tud igazán átütő erőt felmutatni. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy a Bianconeri góllövő-gépezetének beindulása csak idő kérdése, ugyanis ha egy együttes hátsó alakzata egyszer stabilizálódik, akkor előbb-utóbb a találatok is meg fognak érkezni" – fogalmazott mondanivalójának kezdeteként. 

A Juve decemberben folyamatosan képes volt szállítani a kellő eredményeket, azonban a csapat teljesítménye továbbra is erősen ingadozónak bizonyul. Mit gondol, a Bianconeri vajon túljutott az idény mélypontján? 

"Amennyiben a csapat el szeretné érni a BL-indulást érő helyek valamelyikét, s tovább akarja verekedni magát a torna negyeddöntőjébe, mindenképpen az év végén látható formát szükséges állandósítaniuk. Amit az alakulat eddig elért, azt – hacsak nem következik be valamiféle katasztrófa – aligha fogja semmissé tenni, ugyanis a stáb, valamint a futballisták vannak annyira tapasztaltak, hogy tisztában legyenek a szezon további veszélyeivel és buktatóival, ekképp pedig tudják, hogy nem szabad csökkenteniük koncentrációjuk szintjét."

Ehhez hozzátehetjük, hogy a sérülésből visszatérő Danilo, Dybala, valamint Chiesa jelenléte mellett valószínűleg egy másik Juventust láthatunk majd januártól fogva. 

"Tagadhatatlan, hogy a szóban forgó nevek rendkívül fontos játékosoknak bizonyulnak a klub számára, s mikor rendelkezésre állnak, képesek emelni a csapat által megvalósított futball minőségét. Őszintén sajnálom, hogy Paulo az őt érő számtalan sérülés következtében nem képes megtalálni a számára kellő folytonosságot, emellett pedig bízom benne, hogy ha a Juve valóban ekkora befektetést hajt végre őt illetően, akkor e problémái meg fognak szűnni az előttünk álló időszakban, mivel az évad második szakaszának nehézségei miatt nem engedhetjük meg magunknak, hogy nélkülözzünk olyan labdarúgókat, akik képesek különbséget jelenteni a pályán."

Vajon mi okozhatja Dybala állandó sérüléseit? 

"Pályafutásom során nekem is át kellett esnem különféle, alkalmanként súlyosabb egészségügyi gondokon, ám a komolyabb izomproblémák szerencsére elkerültek engem. Nem hinném, hogy a mai labdarúgók, s így Paulo gondjai az étkezéssel, vagy az életmóddal állnának összefüggésben, mely tényezők húsz esztendővel ezelőtt a sérülések legfőbb okozóinak számítottak, ennek fényében pedig nagy valószínűséggel a játékosokra nehezedő mentális terhek, valamint az állandó utazgatás képezhetik a probléma epicentrumát, ugyanis bár e dolgok megszokottnak, hétköznapinak tűnhetnek, utóhatásaik rendkívül kedvezőtlenek lehetnek, ám egy orvos minderről biztosan többet tudna mondani önöknek."

Meglepte, hogy Luca Pellegrininek az év utolsó meccsein sikerült kiszorítania Alex Sandrót a kezdőcsapatból? 

"Őszintén szólva nem igazán, mivel Alex Sandro közel sem futja élete legjobb idényét, s egyébként is szüksége volt egy olyan futballistára maga mögé, akit mestere alkalmanként bátran alkalmazhat a kezdőcsapat tagjaként. Természetesen nem vitatom el a brazil tehetségét, s alapvetően fantasztikus személyiségét, azonban benyomásom szerint valami miatt nem képes a tőle elvárható szinten teljesíteni, amiért rendkívül sajnálom őt. Tökéletesen ismerem a szerepkört, melyben Sandro futballozik, ugyanis egy modern szélső védőnek mindig a labdán kell tartania a szemét, miközben a védekezésből, illetve a támadások segítéséből is ki kell vennie a részét, ami, ha nem megy jól, hatalmas gondokat okozhat a labdarúgóknak."

Mit gondol Mino Raiola Matthijs de Ligttel kapcsolatban tett kijelentéseiről? 

"A mercatóval kapcsolatos témák mindig is zavarba hoztak, a szóban forgó helyzet pedig azért is számít igen komplikáltnak, mert de Ligt alapvetően azért érkezett a Juventushoz, hogy a klub által kieszközölt generációváltás egyik első, s talán legfontosabb alappillére legyen, nem pedig azért, hogy a Bianconeri néhány esztendő múlva értékesíthesse őt egy magasabb transzferdíj reményében. Egyértelmű, hogy Chiellini és Bonucci visszavonulását követően de Ligtnek kellene átvennie a stafétát az együttes védelmében, az Öreg Hölgy pedig pontosan azért szerződtette őt annak idején, hogy idővel a két olasz veterán örökösévé váljon, míg Mino Raiolának pusztán saját érdekei számítanak, ekképp pedig neki egyértelműen kifizetődő lenne, ha új klubot találna a hollandnak. Bár alapvetően értem, hogy a menedzser, valamint a Juve milyen motivációkkal rendelkezik, mikor de Ligt értékesítését fontolgatják, megítélésem szerint nem kellene ilyen könnyen lemondanunk egy ennyire nagyszerű futballistáról."

Mely posztokon erősítené meg a csapatot januárban? 

"Nem hinném, hogy a Juve nagy beruházásokba bocsátkozna a téli transzferablak során, hacsak nem adódik egy olyan kedvező lehetőség a klub előtt, melyet feltétlenül meg kell ragadnia. A konkurens alakulatok egészen biztosan nem fogják értékesíteni legjobb, ám távozófélben lévő futballistáikat, főleg nem a Bianconerinek. A napokban szóba hozott Luis Muriel természetesen kiváló támadó, azonban megítélésem alapján az Öreg Hölgynek inkább egy olyan labdarúgóra lenne szüksége, aki képes szűkíteni a területeket, s befejezni az akciókat, aki inkább egy klasszikus center lehetne."

Leírása mintha pontosan illene Mauro Icardira.

"A Juventusnak egyértelműen szüksége van egy Icardihoz hasonló játékosra, még akkor is, ha a PSG nem fogja egy riválisának eladni egyik legnagyobb értékét. Egy dologban egészen biztos vagyok: az Öreg Hölgy csak akkor fog igazolni a télen, ha feltétlenül szüksége lesz erre, s nem fog csak azért megszerezni senkit, hogy több más klub mellett ő is büszkélkedhessen egy új szerződtetéssel" – összegzett Birindelli.