Beharangozó – a Venezia elleni meccs

venezia_400x400.pngSzeretett csapatunk az idény eleji bukdácsolást követően, szívós munkával felkapaszkodott az ötödik helyre a táblázaton, de a dobogóért folytatott harc neheze még csak ezután jön. A negyedik helyen álló Atalanta 7 pontra van, és a legutóbbi 8 bajnokiján veretlen maradt, a bronzérmes Napoli 9 egységre van, a második Inter tízre és a listavezető Milan 11-re. Viszont a sorsolás kegye úgy hozta, hogy az Öreg Hölgy rendre a táblázat végéről kapja a bajnokság ezen szakaszában az ellenfeleket, és ha komolyan gondolja legalább a dobogó elérését, akkor most nem szabad eltévesztenie a lépést. Ennek a felzárkózásnak a keretein belül a velencei  Pier Luigi Penzo Stadiumban kell pályára vonulnia, 18 órai kezdettel. Magyarországon a SPORT 1 televízió közvetíti, a mérkőzés játékvezetője Paolo Valeri lesz.

A rutinos sípmester 1978. május 16-án született Rómában, ahol jelenleg is él, élvonalbeli debütálása pedig 2007. december 23-án, történt, egy Udinese-Empoli összecsapás alkalmával, amely 2:2-re végződött, és a gólokon kívül három sárga és egy piros lapot hozott. Ezzel együtt 210 meccset vezényelt a Serie A-ban, és kiosztott 1107 sárgát,  pirosból 74-et, és 80 tizenegyes elvégzését rendelte el. Az élvonalbeli csapatok közül pont a Juvénak vezetett a legtöbbször, összesen 37 alkalommal, ezeken a győzelem-döntetlen-vereség arány 21-10-6. Kiemelkedő meccsek voltak többek között az idén januári Olasz Szuperkupa-döntő a Napoli ellen, amit 2:0 arányban nyert meg a csapat, CR7 és Álvaro Morata góljaival, ugyanennek a sorozatnak a 2014 decemberi döntője szintén a Partenopei ellen, amit tizenegyesekkel viszont ők hódítottak el.

2008 májusában volt a Bianconeri szempontjából a debütáló meccse, ahol a Sampdoria ellen idegenben lett 3:3 a végeredmény, vagy akár a legutóbbi három találkozó a bajnokságban, a Milan elleni hazai 0:3, vagy a Bologna elleni idegenbeli 4:1. Andrea Pirlo legutolsó bajnoki mérkőzése volt ez a padon, és a gólokat Morata, Chiesa és Rabiot lőtték, a spanyol duplázni tudott. Idén pedig a torinói városi derbit nyerte meg az irányítása mellett a csapat, Manuel Locatelli góljával 1:0-ra. Az I Lagunari számára természetszerűleg sokkal kevesebb alkalommal vezetett, összesen háromszor, de az élvonalban még sohasem. A lagúnák városának csapata ezeken egyszer nyert és kétszer kikapott. Természetesen ezt a párosítást még sohasem kapta meg.

A bajnoki táblázat 16. helyén álló hazaiak eddig csupán négyszer győztek ebben az idényben, 3 döntetlen és 9 vereség mellett, legutóbbi 3 találkozójukat egyaránt elvesztették. Összesen 15 pontot gyűjtöttek, a gólarányuk 15:29. Csapatuk értéke 68,5 millió euró, aminek majdnem egynegyedét, a 15 milliót kóstáló Ethan Ampadu tesz ki. 10 válogatott játékossal bírnak, átlagéletkoruk 26,6 év. A fekete-fehérek eddig egy tucat alkalommal játszottak bajnoki meccset mai ellenfelükkel, annak pályaválasztása mellett, és 6 győzelem és 4 döntetlen mellett csupán kétszer volt okuk búsulni. Ha nem csak a bajnokságban letudott találkozókat vesszük figyelembe, akkor ezek a számok 16 találka mellett, 7-6-3. A párosítás legjobb torinói gólszerzője Filippo Inzaghi 3 találattal.

Legutóbb 2002 januárjában jártak erre a Zebrák és akkor 2:1 arányban győztek, David Trezeguet és Mark Iuliano góljaival, két évvel korábban pedig 4:0-ás verést mértek az ellenfélre. Inzaghi mindhárom gólját azon a meccsen érte el, a negyediket Del Piero szerezte. Érdekesség, hogy Pippo három gólja közül kettő is a 90. perc után született. Ez a Bianconeri legnagyobb arányú győzelme a párharcban, legsúlyosabb veresége egy 2:0, még 1942-ből, a legtöbb gólt hozó összecsapás pedig egy Olasz Kupa-mérkőzésen volt, amit a hazaiak 4:3 arányban nyertek meg.

A Mister még a Sassuolo trénereként két alkalommal került szembe a narancs-fekete-zöldekkel, és itt 2:0-ra kikapott, míg Reggio Emiliában 1:0-ra diadalmaskodott.

A sérültek listája a hétközi BL-győzelem nyomán sem sokat csökkent, jelen pillanatban Federico Chiesa, Dejan Kulusevski, Weston McKennie, Danilo és Aaron Ramsey nem bevethető, Arthur pedig edzői döntés miatt maradt ki a keretből, míg Paolo Zanetti a sérült David Okerekét, valamint az eltiltott Pietro Ceccaronit kényszerült majd nélkülözni. 

És ha már Paolo Zanetti, nézzük meg mit érdemes tudni a fiatal trénerről. 1982. december 26-án született Valdagnóban. Menedzseri karrierjét 2016-ban a Reggiana U19-es csapatánál kezdte, aztán előbb a Südtirol, majd az Ascoli edzője lett, hogy aztán 2020. augusztusában kinevezzék jelenlegi pozíciójára. Vezetésével jutottak fel a Serie B-ből a tavalyi szezon során, a rájátszásban a Cittadella csapatát felülmúlva. Összesen 174 alkalommal nézte végig aktuális meccseit az oldalvonal mellől, 69-50-55-ös mutatót kihozva ebből. Jelenlegi megbízása a 2024/25-ös idény végéig szól, kedvenc felállása a 4-3-3.  A Juve ellen még sohasem szerepelt.

A Sky Sport Italia szerint a következő kezdőcsapat lép majd pályára a meccsen: 

kezdo_1.jpg