Allegri: "Most a bajnokságra kell koncentrálnunk"

maxi_pre_venezia_juve.jpgA Juventus holnap kora este a Serie A újoncának számító, ám ennek ellenére meglehetősen jól teljesítő Venezia otthonába látogat a Serie A 17. fordulójában, hogy a három pont reménybeli begyűjtésével megtarthassa ötödik pozícióját a tabellán, s adott esetben közelebb léphessen a bajnokság első négy helyezettjéhez, mely összecsapást megelőzően természetesen a Bianconeri mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz média színe előtt, ennek keretein belül pedig az együttes várható összeállításán, valamint a sérültek állapotán túl kitért labdarúgóinak alapvető helyzetére, majd mentalitására is. 

"A holnapi találkozó minden szempontból megkezdett utunk következő lépését jelenti, mely egy rendkívül nehéz összecsapásnak ígérkezik, hiszen a Venezia igen sok találatot szerez hazai környezetben, melyet az is megmutat, hogy eddigi bajnokijaikon csak az Interrel szemben nem voltak eredményesek stadionjukban. Véleményem szerint egy gondtalanul, emellett igen eredményesen futballozó alakulatról beszélünk, akik az előző fordulóban sem érdemeltek vereséget a Hellas Verona együttesével szemben, ellenünk pedig minden bizonnyal a történelmi bravúr elérésének érdekében futnak majd ki a gyepre, ekképp pedig nekünk az a legfőbb feladtunk, hogy erőnlétünket, mentalitásunkat, illetve tiszteletünket tekintve is felérjünk az általuk képviselt szintre. Ha képesek leszünk töretlenül futni, továbbá saját játékunkat megvalósítani, technikai kvalitásaink is kiütköznek majd, azonban mindez hozzáállásunkon múlik" – szögezte le General Max. 

"Az, hogy ilyen kevés gólt szerzünk, nem képességeinktől, sokkal inkább szellemiségünktől függ, ugyanis ki kell mondanunk, hogy meglehetősen határozatlanok, sőt pocsékak vagyunk az ellenfél kapujának előterében. Jelenlegi gólkülönbségünk túlságosan alacsonynak számít, ha egy Juventus-szintű alakulat áltagos mutatóit vesszük figyelembe, holott egy találat megszerzésére ötféle lehetősége is nyílik az egyes futballistáknak, s ekkor még nem is vettem figyelembe a fejesekben rejlő potenciált.

Nem tudom, hogy a csapatunkat jellemző koncentrációhiány a múlt örökségének tekinthető-e, mindazonáltal biztos, hogy e jellemző nagy mértékben kihat jelenlegi állapotunkra. Természetesen egy bajnoki szezon során minden egyes perc, s minden egyes találkozó fontosnak tekinthető, ám jelen pillanatban egy esetleges győzelem rendkívüli jelentőséggel bírna. Nyilvánvalóan nem láthatjuk előre, hogy az egyes találkozók miként fognak végződni, azonban teljesítményünknek mindig a lehető legjobbnak kell lennie, attól függetlenül, hogy ezalatt mentális, fizikai, vagy technikai aspektusokat értünk-e. 

A Venenzia stadionjának gyepje egy meglehetősen furcsa pálya, melyen Giorgio Chiellinit leszámítva senki sem fordult meg jelenlegi keretünkből, igaz, nekem 1985-ben volt alkalmam futballozni a szóban forgó létesítményben. Mivel a pálya igen különösnek számít – már csak abból fakadóan is, hogy komppal fogunk megérkezni a stadionba –, egyértelmű, hogy kissé röghöz kötött, provinciális stílus mentén kell szerepelnünk, ugyanis ha ellenkező felfogást képviselnénk, könnyen megéghetnénk a Venezia ellen. Holnapi ellenlábasunk pályája szemre, s érzékre kisebbnek, szűkebbnek tűnik, mint a Serie A szabványmérete, melyet a csapat a Fiorentina, a Roma, majd a Verona ellen is képes volt kihasználni, amiért egyértelmű dicséret illeti Paolo Zanettit, aki nagyszerű, igen sokat kezdeményező, s számos gólhelyzetet kialakító gárdát kovácsolt alakulatából.  

Holnap igencsak sok dolgot teszünk kockára, ha csak egyféleképpen igyekszünk majd játszani, azonban úgy gondolom, hogy a srácok megértették a meccs alapvető fontosságát a mérkőzés várható nehézségei, illetve pillanatnyi helyzetünk miatt, melynek alapján eredményesen fognak teljesíteni. 

Aaron Ramsey továbbra sem elérhető, míg Weston McKennie a héten részleges edzésmunkát végzett, hétfőtől pedig ismételten a kerettel tréningezhet majd. Arthur ma reggel balszerencsénkre elkésett az edzésről, melynek következményekkel kell járnia, ekképp sajnálatos módon ő sem fog velünk tartani Velencébe, s csak jövő héttől csatlakozhat majd hozzánk ismételten. Paulo Dybala jól érzi magát, s mivel ma a csapattal edzett, készen áll a bevetésre.

Luca Pellegrini rendkívül nagy fejlődésen ment keresztül az utóbbi időben, ebben pedig neki is hatalmas érdeme van, ugyanis nyáron egyértelműen kijelentette, hogy a Juventus kötelékében szeretne maradni, s mindent megtett annak érdekében, hogy méltónak bizonyuljon erre a kihívásra. Véleményem szerint továbbra is képes lehet egy magasabb szint elérésére, ugyanakkor már most is remek alternatívát jelent számukra Alex Sandro kidőlésének, vagy pihentetésének esetén. 

Leszögezném, hogy Kaio Jorge tekintetében a lehető legkevésbé sem merült fel a labdarúgó esetleges kölcsönadásának lehetősége, ugyanis támadónk mindössze három és fél hónappal ezelőtt érkezett meg Európába, ezután pedig rögtön szembesülnie kellett egy hosszabb sérüléssel, melynek nyomán nem lenne bölcs döntés kivonni őt a torinói környezetből. Meggyőződésem, hogy idővel ki fogja harcolni helyét keretünkben, s akár kezdőcsapatunkban is, mivel minden ehhez szükséges jellemvonást magáénak tudhat értékelésem szerint. 

Ha Mattia De Sciglio pályára fog lépni, Juan Cuadrado nagy valószínűséggel feljebb szerepel majd, melyet illetően a kolumbiai támadó harmadban történő bevetése sem számít elképzelhetetlennek. Federico Bernardeschi minden bizonnyal maradni fog a bal szélen, ugyanis e szerepkörben jobb teljesítménnyel rukkol elő, mint más pozíciókban, hiszen a bal oldalon nagy mozgásteret tudhat magáénak, míg a jobb szélen nem képes azt a produkciót nyújtani, mint amit az utóbbi meccseken láthattunk tőle.  

Nem tagadom, elégedett vagyok amiatt, hogy csoportelsőként jutottunk tovább négyesfogatunkból a Bajnokok Ligájában, ugyanakkor sajnálom, hogy a Milannak és az Atalantának nem sikerült kiharcolnia a kvalifikációt, ugyanis jó lett volna, ha négy együttes képviseli Olaszországot a nyolcaddöntő mezőnyében. Most, hogy a nemzetközi színtér megmérettetései egy időre szünetelnek, egyértelműen bajnoki küzdelmeinkre kell fektetnünk a hangsúlyt, ugyanis az elmúlt hónapokban tetemes hátrány alakult ki közöttünk, valamint a tabella éllovasai között, így tehát mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy faragjunk e lemaradásból" – összegzett Max Allegri.