Allegri: "Jó volt ma este nézni a csapatot"

allegri_genoa.JPGKétgólos győzelemmel folytatta szereplését a Juventus a Serie A 2021/22-es kiírásának tizenhatodik fordulójában. Massimiliano Allegri legénysége hazai pályán győzte le a Genoát, ezzel a tabella ötödik helyére kúszott fel, 7 ponttal lemaradva a negyedik helyet elfoglaló Atalantától. A Zebrák edzője megtette szokásos mérkőzés utáni nyilatkozatát, melyben a csapat mai hozzáállását méltatta, beszélt Locatelli és Bentancur közös szerepeltetéséről, valamint Bernardeschi szerepköréről, illetve a fejlődési lehetőségekről.

DAZN: Mi történt Morata lecserélésekor? Már korábban eldöntötte, hogy lecseréli őt?

Massimiliano Allegri: Nem, ez egy spontán döntés volt, melynek oka a bírótól kapott figyelmeztetés volt. Morata tovább folytatta frusztrált viselkedését, így úgy gondoltam, hogy jobb lecserélni őt. Sajnálom egyébként, mert technikailag Álvarónak jó mérkőzése volt, csak a gól hiányzott neki, de jó volt őt nézni játszani, mint ahogy az egész csapatot is. 

D: Úgy tűnik mérges volt a kihagyott helyzetek miatt.

MA: Meg szerettük volna erősíteni a pozíciónkat a lehetőségeinkkel. Ma este ez sikerült, így valamennyire stabilizáltuk magunkat a tabellán, ami egyébként abszolút nem megfelelő pozíció számunkra. Innentől fogva mindenképp szükséges tovább fejlődnünk.

D: A csapat jól játszott ma este, mert a támadók is jól mozogtak. Meg tudná ezt erősíteni számomra? Minek örül jobban egy edző? Ha a csapata 27 lövésből szerez két gólt, vagy ha két lövésből egyet?

MA: Nem, ma este boldog voltam, élvezettel néztem, ahogyan a csapat játszott, hasonlóképpen, mint Salernóban, illetve a Sassuolo ellen is, a vereség ellenére. Sajnos azonban végül csak az eredmény számít. Természetesen a játék megvalósítása terén fejlődnünk kell, de ez egy jó jel. 

D: Gratulálok a védekezésben nyújtott teljesítményért is. Mit tud adni Ön szerint Bentancur a csapatnak? Locatelliel úgy tűnik jól kiegészítik egymást.

MA: Locatellivel közösen együtt képeznek mennyiséget és minőséget egyarát, ebből Manu adja inkább a minőséget, Rodrigo pedig a mennyiséget, de azt kell mondjam ő is ügyes a rövidpasszos játékban, a hosszú indítások terén azonban fejlődnie kell, különösen a periférikus látás terén. Egy játékosnak komplexnek kell lennie, ez pedig különösen igaz a középpályásokra, hiszen így a csatárok támogatás nélkül maradnak. Ma este sokszor elszámolták magukat, de jók voltak, különösen Rodrigo, aki 3-4 alkalommal is próbálta játékba hozni Moratát, illetve Keant egyaránt.

D: Ma három további támadó is volt a középcsatár mögött, így sok lehetőséget teremtettek öt védővel szemben.

MA: Ezek Dybala ismérvei. A középcsatár megszállja a területet, ő pedig hátulról érkezik. Ez az ő karakterisztikája. 

D: Bernardeschi teljesen más dinamizmust ad a Juve támadásainak jelenlegi szerepkörében. A pálya minden szegletében láthattuk.

MA: Különösen a támadás szakaszában a Morata mögött levő három játékosnak meg van a szabadsága a pozícióváltásra, talán Kulusevski szerepköre kötöttebb, Paulo bejátsza azt a területet, Bernardeschinek pedig nagyobb távolságok jutnak a támadások alatt, kívülről indul és belülre érkezik, majd kívül támad ismét. Sokat fejlődött, de úgy gondolom, még csak az elején van a tanulásnak. Ma egy újabb lépést tettünk előre, ma este fontos volt, hogy nyerjünk és ilyen mentalitással játszunk, vagyis 90 percig támadni a játék során.

D: Ön szerint a Juve top 4-es csapat?

MA: Jelen pillanatban az ötödik helyen állunk, holtversenyben a Fiorentinával, fontos volt a mai győzelem. Az előttünk álló négy csapat rendkívül jó munkát végez, abszolút megérdemelten vannak ott a tabellán, ahol, talán a szezon végére ez változni fog, nem tudom. Még mindig meg vannak a céljaink, hogy kihozzuk a szezonból a maximumot, mivel még a legjobb 16 között is pályára lépünk a Bajnokok Ligájában, lesz egy Szuperkupa-döntőnk, ott van az Olasz Kupa is, szóval fontos volt ma nyernünk, hogy 27 pontunk legyen. Nehéz mérkőzések várnak ránk a Venezia és a Bologna ellen, majd a Cagliari következik. Meglátjuk mi lesz, lépésről lépésre kell haladnunk.