Viták, érzelmek, konfliktusok – az ALL or NOTHING legfőbb részleteiből II.

ronaldo_porto.jpgMint ismert, az Amazon Prime a mai nap folyamán mutatta be ALL or NOTHING, azaz Mindent, vagy semmit névre hallgató sorozata Juventusszal foglalkozó évadának első epizódját, mely széria a Bianconeri tavalyi, 2020/2021-es idényének összefoglalására tesz kísérletet az érintettek, azaz a vezetőségi tagok, a stábnál tevékenykedő szakemberek, valamint a játékosok szemszögén keresztül, melynek legfontosabb részleteiről, illetve legérdekesebb tartalmi elemeiről az alábbiakban teszünk összegzési kísérletet, témába vágó cikkeinket pedig folytatjuk majd az előttünk álló napokban is. 

Azok után, hogy tegnapi írásunkban górcső alá vettük Andrea Pirlo kinevezését, valamint a sorozat alapján bemutatott, játékosok általi fogadtatását, most pikánsabb vizekre evezünk, s belemélyedünk az öltözők és a lelátók világába, ahol a tavalyi szezon során – kiváltképp a jelentősebb kudarcok idején  – elsősorban a viták, az érzelmek, a konfliktusok, illetve az egymás közötti nézetletérések uralkodtak, ideértve a futballisták, továbbá a velük foglalkozó, értük kezességet vállaló mester, vagy éppen a vezetőségi tagok megnyilvánulásait is. 

Az első hevesebb vita, legalábbis a kamerák által elmeséltek alapján a Fiorentina elleni, tavaly decemberi 3-0-ás vereség idején robbant ki, melyről a Bianconeri tizenkilences számú labdarúgója, azaz Leonardo Bonucci gondoskodott, aki ezt követően 2021 első összecsapása, azaz a számára különös jelentőséggel bíró AC Milan elleni, végül 1-3-as Juve-sikert hozó találkozó kapcsán is kifejtette véleményét a stábnak, számot vetve múltjáról, azaz 2017-es, Rossonerihez való csatlakozásáról is. 

pirlo_lets_show_some_balls.png"Ha nem koncentráltok, csak még szarabbul fogunk kinézni! Ha nálunk van a labda, nyomást kell gyakorolni rájuk, s meg kell fordítani a meccset, ehhez azonban mindannyiunknak tököket kell növesztenie!" – ordította az év utolsó megmérettetésének félidejében Andrea Pirlo, s bár utóbbi feladat szemmel láthatóan a második játékrészben sem sikerült együttesének, a januári, Milan elleni mérkőzésre már sokkal összeszedettebben állt ki az alakulat, annak ellenére, hogy a csapatot ekkor is rengeteg koronavírusos eset sújtotta, ami miatt a mesternek még a kezdőcsapatot illető előzetes terveken is változtatnia kellett. 

"Azok a drukkerek, akik nem bocsátottak meg nekem a három esztendővel ezelőtti események miatt, csupán kis részét képezik a Bianconeri szurkolótáborának, s nem tudom, hogy ezen egyének valaha is képesek lesznek-e elfeledni az akkor történteket. Tisztában vagyok vele, hogy nagy hibát követtem el, mikor a Milanhoz igazoltam, azonban ekkor ezt diktálta megérzésem és lelkiismeretem, melytől függetlenül mindig is otthonként tekintettem a Juventusra, s jelen pillanatban is kész vagyok megtenni érte a lehető legtöbbet" – értékelte akkori szerepvállalását Bonucci. 

paratici_2.jpgUgyan a Rossoneri, majd a Sassuolo ellen kieszközölt győzelmek hatására úgy látszott, hogy a Bianconeri kezd magára találni, január-februárban hatalmas lejtmenet kezdődött a torinóiaknál, mivel az együttes a Supercoppa Italianában kiharcolt győzelmet leszámítva az Inter, majd a Porto alakulataitól is vereséget szenvedett, mely két kudarc végső soron az idény mérlegét is alapvetően befolyásolta, ami miatt a vezetőség tagjai sem hagyhatták szó nélkül az eseményeket, ideértve Fabio Paratici vonatkozó szavait is:

"Játékoskeretünk teljesen megoszlik a múlt, illetve a jelen vezetőségi döntései, paradigmái alapján. Elődjeim elsősorban azt tartották szem előtt, hogy a jelenben domináljunk, emiatt pedig tapasztalt, ám hamar kiöregedő labdarúgókat igazoltak, míg az általam vezetett stáb a jövő építésére koncentrál, ekképp a csapat megfiatalítását tartjuk szem előtt, ami nem mindig szolgál azonnali sportszakmai eredményekkel.

Erre jó példa Matthijs de Ligt megszerzése is, aki húsz esztendős kora ellenére keretünk egyik legnagyobb bajnoka, s egy harminc éves játékos tapasztalatával futballozik, elvégre egy végtelenül különleges ember és labdarúgó. Mindennek ellenére tagadhatatlan, hogy nagy veszéllyel kell szembenéznünk, ugyanis ma este az Inter személyében tíz év után először láttam egy olyan olasz alakulatot, mely valóban leiskolázott bennünket, s mely hosszabb távon is képes lehet ennek megtételére."

A portugál bajnok elleni hallatlan, március 9-i kudarc már a játékosokból is kihozta az egymás elleni indulatokat, ugyanis a labdarúgók egyértelműen egy kötelezően megnyerendő találkozóként kezelték a mérkőzést, melyre magától értetődő módon ráerősítettek Andrea Pirlo visszavágó előtti szavai is: "A Juve semmiképpen sem eshet ki a Bajnokok Ligájából egy olyan csapat ellen, mint a Porto, különösen nem a nyolcaddöntőben. Tudjuk, hogy jobbak vagyunk náluk, ekképp pedig meg kell ragadnunk a pillanatot. Más lehetőség nincs, és hallani sem akarok alternatívákról!"

A Federico Chiesa duplája ellenére (hosszabbítás után) 3-2-es vereséggel végződő, így pedig kieséssel járó összecsapás félidejében mégis elszabadultak az indulatok a játékosok, kiváltképp Cristiano Ronaldo, valamint Juan Cuadrado között: 

Ronaldo: "Sokkal keményebben kellene játszanunk! Ez eddig egy nagy rakás szar! Eltelt negyvenöt perc, és semmire sem voltunk képesek! Ez a teljesítmény semmi, egy nagy szar!"

Cuadrado: "Maradj csendben, higgadj le!"

Ronaldo: "Semmit nem csináltunk! Ez csak egy nagy nulla, egy rakás szar volt!"

Cuadrado: "Éppen neked kellene példát mutatnod a többieknek, játssz jobban!"

Ronaldo: "Én is szarul játszom! Beszéljünk az igazságról, mindannyian szarok vagyunk, én is az vagyok. Ez egy BL-meccs, meg kellene mutatnunk a személyiségünket, ehelyett csak szenvedünk!"

Pirlo: "Juan, Cris, elég! Nyugodtnak és türelmesnek kell maradnunk, s meg kell mutatnunk karakterünket, nem pedig egymásnak esni, különben mindennek vége."

A meccs utáni képek erőteljesen leírják a Juventus labdarúgóinak lelkiállapotát. Ronaldo [nyitóképünkön – a szerk.], Chiesa, valamint az együttes legendái mind könnyek között igyekeznek értékelni, vagy éppen elfelejteni az eseményeket, s bár Gianluigi Buffon a kamerák előtt leszögezi, hogy a futballban nem lehet mindig nyerni, s az efféle esetekből mindenkinek tanulnia kell, a kapus gondolatait minden bizonnyal Giorgio Chiellini mondja ki igazán, mikor leszögezi: "Ezek olyan sebek, melyek egy életre bennem maradnak."

Az igazi feketeleves csak ezután következett be a március 21-i, Benevento elleni, megalázó hazai vereség idején, mikor az olasz kis csapat története során először verte meg a rekordbajnokot az Allianz Stadiumban, ezzel a futballisták előtt is végérvényesen egyértelművé téve a Scudetto elvesztését, melyet a találkozót követően ők maguk is elismertek. 

Leonardo Bonucci természetesen már a félidőben, 0-0-ás állásnál éles dorgálásban részesítette csapattársait, köztük a később hatalmas, gólhoz vezető hibát vétő Arthurt is: "Ha komolyan gondoljuk, hogy meg akarjuk szerezni a Scudettót, egyszerűen nem játszhatunk így! Nem játszhatunk ilyen szarul, most pedig mégis mindannyian szarok vagyunk, ha pedig így játszunk, azok is maradunk. Már egy éve ezt a nullát mutatjuk, miközben mindig csak azt hajtogatjuk, hogy a következő meccsen majd jobb lesz. Nem, nem lesz jobb, ha sosem vállalunk felelősséget!"

A vereséggel körvonalazódott, hogy a Juve elbukta az olasz bajnoki címet, mely még akkor is nyilvánvalónak tűnt, ha az Öreg Hölgy továbbra is rendelkezett matematikai eséllyel az aranyérem elhódítására. A játékosok az alábbi módon értékelték a történteket, melyből szembetűnik a Bianconerinél fennálló hatalmas generációs különbség is: 

Giorgio Chiellini: "Őszintén remélem, hogy ez lesz a Juventus történelmének egyetlen hazai veresége a Benevento ellen. Teljes szívemből bíztam benne, hogy lehetőségem lesz megnyerni sorozatban tizedik bajnoki címemet, s mivel pályafutásom idényeinek közel felében Scudettót ünnepelhettem, igen furcsa lesz látni, hogy ezt idén nem tehetem majd meg."

Federico Chiesa: "Őszintén szólva, nem tudom, s nem érzem át, hogy ma mit vesztettem el, mivel még sosem nyertem Scudettót, ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy csapatom ma milyen kudarcot kényszerült elszenvedni."

A meccs kapcsán azonban nem csupán a labdarúgók jöttek ki sodrukból, ugyanígy tett a Bianconeri alelnöke, Pavel Nedvěd is, aki a kiesőjelölt elleni kudarc után élesen kritizálta a csapat futballistáit, aki hatalmas vitába keveredett Fabio Paratici sportigazgatóval, mindezt ráadásul Andrea Agnelli, valamint Andrea Pirlo szemei előtt. 

Nedvěd: "Ezt a sok arrogáns barmot! Nem elég, hogy szégyenszemre képesek voltak kiesni a Bajnokok Ligájából, még egy kiesőjelölt ellen is kudarcot vallanak, ráadásul hazai környezetben! Be kell mennünk az öltözőbe, és szanaszét kell vernünk mindannyiuk fejét, amilyen erősen csak lehet!"

Paratici: "Nem csak ők tehetnek a mairól, hiszen mi mindannyian részesei és felelősei vagyunk annak, hogy itt tart a klub."

Nedvěd: "Nem! Egyedül ők azok! Egyedül ők!"

nedved_benevento.jpg

Oldalunk a holnapi nap folyamán előreláthatólag további egy, befejező cikkel jelentkezik majd az Amazon Prime sorozatával kapcsolatban, melynek keretein belül a Milan elleni hazai 0-3-as kudarc, az Európai Szuperliga bejelentése, valamint Gianluigi Buffon búcsúja mellett felelevenítődik majd a Coppa Italia elhódítása is, zárásként pedig Andrea Pirlo menesztését követően elmondott szavait tesszük közzé a szezon mérlegével kapcsolatban.