Beharangozó – A Fiorentina elleni meccs

loghi_400x400_0013_fiorentina.pngA mostanában kétarcú zebrasereg az ősi rivális Fiorentina csapatát fogadja a bajnokság 12. fordulójában. A bajnokságban két váratlan 2:1-es vereség, a BL-ben egy gólzáporos 4:2-es győzelem a Zenit ellen. Vajon melyik arcél rajzolódik ki a hétvégén, és ezek közül melyik a valós? Ezek a legfontosabb kérdések, illetve a Juventinók tudják, hogy három ellenfél ellen nem bocsánatos bűn a vereség, a Toro, az Inter és a Viola. Az előző kettő ellen sikerült pontot, pontokat szerezni, ennek a sorozatnak a folytatásában bíznak a Pó-menti szurkolók. Aki szemtanúja kíván lenni ennek az összecsapásnak, az 18 órakor kapcsoljon a SPORT 1 csatornájára, ott megteheti. A helyszín az Allianz Stadium lesz, a játékvezető Simone Sozza lesz.

Az ifjú 34 éves bíró 1987. augusztus 27-én született Seregnóban, első élvonalbeli találkozóját tavaly januárban vezette, amikor a Parma 2:0 arányban verte az Udinesét. Mindent egybevetve 160 mérkőzésen fújta a sípot, és ezeken kiosztott 659 sárgát, 34 pirosat, és megítélt 64 büntetőt, ami arányaiban magasnak mondható, úgyhogy érdemes odafigyelni a tizenhatoson belüli kétes szituációkra. A Serie A-ban 12 találkozót bíztak rá, itt 44 sárga, 2 piros és 4 tizenegyes a statisztikája. Az idei szezonban ez lesz az 5. találkozója, és bár a torinóiaknak még sosem vezetett, a Gigliati már találkozott vele októberben, amikor a Napoli ellen 2:1-re kikaptak hazai környezetben.

Lassan minden forduló előtt elmondhatjuk, hogy az a furcsa helyzet áll elő, hogy az aktuális ellenfél pont és helyezés előnyben van a Bianconerivel szemben. Most is ez a szitu, hiszen a Lilák a hetedikek, és 18 pontjuk van, ezzel szemben Allegri mester fiai 15 egységgel rendelkeznek, és a kilencedik pozíció az övéké a tabellán. A Fior hazai pályán erősebb, az elmúlt öt meccsükből kettőt nyertek meg, mindkettőt otthon, és mindkettőt 3:0-ra, a Cagliari és a Spezia ellen, közben három egygólos vereség is becsúszott 2:1 a Napoli és 1:0 a Lazio és a Venezia ellenében. Eddigi történetük során 2 bajnoki elsőséget, 6 Olasz Kupa-sikert és egy Supercoppa Italianát gyűjtöttek be.

Keretük értéke 254 millió euró, átlagéletkoruk 27 év, 13 válogatott játékossal számolhatnak, legtöbbre taksált spílerük a szerb Dušan Vlahović, aki már nyolcszor talált be idén, így természetesen csapata házi gólkirálya, de a góllövőlistát vezető Ciro Immobile mögött is csak egy góllal van lemaradva. Torinóban eddig 82 bajnokin vannak túl, nyomasztó a hazai fölény, hiszen 55 győzelem és 20 döntetlen mellett mindössze 7 vendég siker került a statisztikába. 172-70 az összesített gólkülönbség, tehát az esetleges harmadik hazai gól mini jubileum lehetne. Az Öreg Hölgy legpontosabb tüzére a 9 gólos Alessandro Del Piero, ezt a párosítást alapul véve is. A legutóbbi látogatása alkalmával a firenzei egylet megágyazott a Pirlo korszak hanyatlásának, amikor egy botrányos meccsen 3:0 arányban legázolták az olasz rekordbajnokot. Bajnokin ezt megelőzően 2008-ban tudtak itt nyerni, 2015-ben pedig a Coppa keretei között diadalmaskodtak. A két kudarc között a Juventus 7 alkalommal nyert zsinórban, de a múltban volt már kilenc találkozót felölelő győzelmi sorozat is, vagy akár 11:0-ás és 8:0 siker. A látogatók legnagyobb diadala egy 4:0 volt, még 1955-ből.

Átigazolásaik közül az érkezői oldalon kiemelkedik az argentin  Nicolás González, akit a VFB Stuttgarttól szereztek meg 23,5 euróért. Az ismertebb nevek közül náluk szerepel még Lucas Torreira és Matija Nastasić is, előbbi az Arsenaltól, utóbbi a Schalke 04-től érkezett. Akikért pedig a könyvelésben pozitív összegek jelentek meg, Alban Lafont (FC Nantes, 7,5 millió euró), Pol Lirola (Marseille, 6,5 millió), Germán Pezzella (Real Betis, 3,5 millió), Federico Ceccherini (Hellas Verona, 3 millió) és Dávid Hancko (Sparta Praha, 2,5 millió).

Massimiliano Allegri már szinte Fiorentina-szakértőnek mondható, hiszen eddig aktuális csapatait összesen 23 esetben vezette harcba a jelenlegi ellenlábas ellen. Mérlege pozitív, hiszen 12 győzelem, 4 döntetlen és 7 vereség szerepel benne. A Juventus padján a legutóbbi 10 esetből 9-et győzelemmel tudott le, csak egy 2:1-es kisiklás csúfítja el a bizonyítványát. Legsúlyosabb vereségét csaknem napra pontosan 9 éve a Milan trénereként szenvedte el, akkor a San Siróban kaptak ki 3:1-re, 2012. november 11-én, 3:0-ra viszont már kétszer is felülmúlta a toszkán gárdát.

Riválisa Vincenzo Italiano, aki 1977. december 10-én született Kalsruhéban, de olasz állampolgár, viszont mindösszesen két alkalommal vezényelt a fekete-fehérek ellen, és mindkétszer ki is kapott. Mindkétszer a tavalyi évben, a Spezia vezéreként, Torinóban 3:0-ra, az őszi megmérettetésen pedig 4:1-re. Edzői pályája 2016-ban a Vigontina gárdájánál indult, és az Arzignano és a Trapani esett még útba mielőtt a már említett Speziához került, ahonnan két év és 86 találkozó után került jelenlegi együtteséhez. Összesen 209 padon töltött 90 perc áll a háta mögött, ezeken 92 győzelem, 54 döntetlen és 63 vereség jutott neki, még az élvonalban most következik a jubileumi 50. megmérettetés, eddig 15-12-22 a statisztika. Kedvenc felállása a 4-3-3, jelenlegi kontraktusa 2023-ig szól.

A két oldal sérültjei a következők: Mattia De Sciglio  és Moise Kean  a Juventusnál, a Fiornál pedig Bartłomiej Drągowski és Nicolás González nem bevethető.

A várható kezdőcsapat a Sky Sport Italia szerint: