Beharangozó – a Hellas Verona elleni meccs

hellas_logo.pngA Juventus a Serie A előző fordulójában képtelen volt élni a Derby d'Italián elért döntetlenből fakadó lehetőségekkel, ugyanis egy hajrában kapott góllal 1-2-es hazai vereséget szenvedett a tabella közepén elhelyezkedő Sassuolo együttesével szemben, mely összecsapást követően ugyancsak rendkívül nehéz feladat áll Massimiliano Allegri fiai előtt, ugyanis az Öreg Hölgy ma este a Marcantonio Bentegodi gyepén mérkőzik meg az Igor Tudor irányítása alatt igencsak megtáltosodó Hellas Verona együtteséről ma 18 órai kezdettel, Livio Marinelli vezénylő sípja mellett, mely találkozót a magyar tévécsatornák közül a SPORT 2 közvetítésében lehet majd élőben követni. 

A harminchat esztendős, Tivoli városában napvilágot látó játékvezető első alkalommal a 2017/2018-as idényben vezetett első osztályú olasz bajnoki megmérettetést, ezt követően pedig olyannyira nem kapott sűrűn lehetőséget, hogy a mai találkozó mindössze a 14. meccse lesz a Serie A-ban. Eddigi összecsapásain mindösszesen 56 sárga, s 1 piros lapot osztott ki, melyek mellett 3 alkalommal mutatott a tizenegyespontra. A hazai alakulatnak mindeddig egyetlen alkalommal vezetett, egy Atalanta elleni, sima 3-0-ás vereség alkalmával 2017-ben, míg a Bianconerivel most találkozik először bíróként. 

A Gialloblu keretének jelenlegi értéke a Transfermarkt számításai szerint 109 millió euró, legnagyobb piaci értékkel bíró futballistájuk pedig a 14 millió euróra taksált cseh támadó középpályás, Antonín Barák. Csapatukat hét válogatott futballista erősíti, átlagéletkoruk pedig 26,8 év, ami majdnem kereken eggyel kevesebb, mint a Zebrák alakulatában szereplő labdarúgók ezzel kapcsolatos mutatója. Bár az idényt az előző évekhez képest meglehetősen bukdácsolva kezdték, nyáron kinevezett mesterük, Eusebio Di Francesco még a bajnokság negyedik fordulóját sem érte meg a kispadon, a helyét átvevő horvát szakember pedig valósággal csodát tett a szerelmesek városának legismertebb együttesével, mely azóta 7 meccsen 19 találatot szerzett, s olyan együttesek megtréfálását követően, mint az AS Roma, vagy a Lazio, jelen pillanatban a tabella 10. pozícióját foglalja el, 3 győzelemmel, 3 döntetlennel, 4 vereséggel, s 12 ponttal neve mellett. 

Az Öreg Hölgy mindeddig 30 alkalommal lépett pályára a Hellas ellen a Bentegodiban, a párharc mérlege pedig kisebb meglepetésre a hazaiak javára billen ezen megmérettetéseket nézve, ugyanis 8 fekete-fehér siker mellett 11 alkalommal döntetlen lett a végeredmény, 11 alkalommal pedig kudarcot vallott a Bianconeri aktuális együttese, míg a gólkülönbség a tökéletesen kiegyenlítettnek mondható 36-36-os arányt mutatja. A Zebrák még az 1978/1979-es idényben játszották legsimább meccsüket a Verona vendégeként, mikor 0-3 lett a találkozó vége, a közelmúlt legegyértelműbb meccsét pedig a 2017/2018-as évad során rendezték, mikor Allegri fiai Blaise Matuidi góljának, majd Paulo Dybala duplájának köszönhetően 1-3-as sikert arattak a sárga-kékekkel szemben. A Zebrák két legutóbbi itteni fellépésük egyikén sem voltak képesek diadalt aratni, ugyanis míg a 2019/2020-as idényben Cristiano Ronaldo nagyszerű találatának dacára 2-1-es vereséget szenvedtek, addig tavaly 1-1-et mutatott az eredményjelző a hármas sípszó elhangzásának pillanatában. 

General Max az eddigiek során 10 alkalommal meccselt a hazaiakkal szemben, mely találkozóknak 7 esetben győzelem, 1 alkalommal döntetlen, 2 ízben pedig vereség lett a vége, míg a Juventus ikonjának tekinthető Igor Tudornak még nem volt alkalma szembenézni egykori alakulatával trénerként. 

A Verona meglehetősen mozgalmas nyáron van túl, ugyanis szakvezetőjük, a Torino együtteséhez csatlakozó Ivan Jurić mellett több meghatározó futballistájukat is elvesztették, mely folyamat során többek között meg kellett válniuk Mattia Lovatótól (8 millió euróért az Atalantához), Marco Silvestritől (2,5 millió euróért az Udineséhez), Mattia Zaccagnitól (kölcsönben a Lazióhoz), Andrea Favillitől (kölcsönből vissza a Genoához), Federico Dimarcótól (kölcsönből vissza az Interhez), Stefano Sturarótól (kölcsönből vissza a Genoához), illetve Marco Benassitól is (kölcsönből vissza a Fiorentinához), akiket olyan labdarúgókkal igyekeztek pótolni, mint az AS Romától szerződtetett Mert Çetin (8 millió euróért), a Mancheser City U23-as együttesétől véglegesen megvásárolt Ivan Ilić (7,5 millió euróért), a Sassuolótól leigazolt Giangiacomo Magnani (4,5 millió euróért), a Fiorentinától megszerzett Federico Ceccherini (2,5 millió euróért), akik mellett természetesen nem feledkezhetünk meg  kölcsönben megszerzett játékosokról sem, mint amilyen a Lazio ellen négy gólt szerző argentin támadó, Giovanni Simeone, a Juventus által ideiglenes átruházott Gianluca Frabotta, a Benevento egykori kapusa, Lorenzo Montipò, vagy az idén is remeklő, Sampdoria által átadott Gianluca Caprari. 

A két mester közül ezúttal Tudor dolgozhat majd teljesebb kerettel, ugyanis a Hellas Verona mindössze a megérkezése óta sérüléssel bajlódó Gianluca Frabottát és Nicolò Casalét kényszerül nélkülözni, akik mellett kérdéses Ivan Ilić játéka is, míg Max Allegri nem számíthat majd Moise Kean, Mattia De Sciglio, Aaron Ramsey, valamint a legnagyobb érvágást jelentő Federico Chiesa játékára sem. 

A hazaiak mestere, a Juventus szerelésében futballistaként mindösszesen 174 alkalommal pályára lépő, jelen pillanatban negyvenhárom esztendős Igor Tudor 2008-as visszavonulását követően adta a fejét edzősködésre, mely szakmában első alkalommal a nevelőegyesületének számító Hajduk Split ifjúsági alakulatai vezényelte, majd a horvát válogatott másodedzője lett, mielőtt 2013. április 29-én meg nem kapta első szakemberi kinevezését, s el nem foglalta volna a Hajduk Split első csapatának kispadját. A horvát együttest 69 meccsen át vezényelhette, majd egy Horvát Kupa bezsebelését követően, 2015 februárjában állt tovább a görög PAÓK PAE gárdájához, ahonnan útja Törökországba vezetett, előbb a Kardemir Karabükspor, majd a nagy nevű Galatasaray kötelékébe.

2018 tavaszán edzőként tért vissza Itáliába, ahol előbb az Udinese megbízott, majd később végleges szerződéssel rendelkező mestere lett, egészen a kudarcos bajnoki rajtot követő, 2019 novemberében bekövetkező menesztéséig. Ezt követően ismételten a Hajduk Splitnél vállalt munkát, ahonnan 2021 augusztusában távozott szerződésének felbontásával, hogy csatakozhasson a Juventushoz szerződő Andrea Pirlo stábjához, akit 52 találkozón keresztül segített másodedzőként a mester májusi távozásáig. A Hellas Verona irányítását 2021. szeptember 14-én vállalta el, jelenlegi megbízatása pedig 2022. június 30-ig szól, ám ha a tündérmese folytatódik, biztosra vehető, hogy a horvát szakember a továbbiakban is folytathatja majd a munkát a Gialloblunál. 

A Sky Sport Italia a következő kezdőcsapatot vizionálja a ma esti megmérettetésre: 

verona_juve_pred_lineup.jpg