Allegri: "Ami történt, megtörtént"

allegri_pre_verona_juve.jpgA Sassuolo elleni, hazai pályán elszenvedett történelmi vereséget követően a Juventus tovább folytatja menetelését a Serie A-ban, ugyanis az Öreg Hölgy alakulata az olasz bajnokság 11. fordulójában az Igor Tudor által vezényelt Hellas Verona otthonába látogat, hogy ismételten megkísérelje begyűjteni a három pontot, mellyel két nyeretlen forduló után végre megkezdhetné felzárkózását a tabella első pozícióiban tanyázó csapatokhoz. 

A találkozót megelőzően természetesen a Bianconeri mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz sportsajtó kamerái előtt, melynek keretein belül a Juventus TV, illetve a DAZN kérdéseire felelve értékelte csapata helyzetét, szót ejtve a sérültekről, a várható kezdőről, valamint kisebb meglepetésre Cristiano Ronaldóról is. 

"Hogy hogy érzem magam? Remekül, mivel egyéb, kedvemet befolyásoló tényezők mellett meg kell említenem, hogy ma van a fiam születésnapja, ami mindig is egy gyönyörű nap lesz számomra. Az efféle pillanatok azok, amik valóban számítanak az életben, mely egyáltalán nem csak arról szól, hogy nyersz, vagy veszítesz-e egy adott találkozón" – szögezte le mondanivalójának kezdeteként. 

Mióta Igor Tudor átvette a Gialloblu irányítását, a szerelmesek városának legfőbb alakulata valósággal szárnyalni kezdett, a legutóbbi fordulóban például éppen a Maurizio Sarri vezette Laziót ütötték ki 4-1-re, melynek okán természetesen a Juve sem veheti félvállról az összecsapást. 

"Igen nehéz megmérettetésre számítok, ugyanis mióta a Verona edzőváltást eszközölt ki, ugyanolyan veszélyesen, agresszívan, s felettébb technikásan futballozik, mint ahogy tavaly is tették. Ellenfelünk nagyon jó pillanatban van, melyből kifolyólag hatalmas lelkesedés lakozik bennük, nem kis részben az elődjének, Ivan Jurićnak méltó utódjává váló Igor Tudornak köszönhetően.

Nyilvánvalóan nagy tiszteletet fogunk tanúsítani a Veronával szemben, ahogy tesszük azt minden más ellenfelünk esetében is. Egy meccsen egyáltalán nem számít, hogy az adott klub, hagyományai alapján kis csapatnak, vagy éppenséggel topklubnak tekinthető-e. Együttesünk az összecsapások védekező fázisainak ideje alatt meglehetősen hajlamos csökkenteni a nyomást, melynek következtében fegyelmünk is alábbhagy, holott ezt egyáltalán nem engedhetjük meg magunknak, mivel állandóan készenlétben kell állnunk, s fenn kell tartanunk alapvető feszültségszintünket."

General Max ezt követően szót ejtett a Neroverdi elleni kudarc legfőbb okairól is, kiemelve az együttes határozatlanságát, illetve a fiatal labdarúgók tapasztalatlanságát is, ugyanakkor ennek ellenére is azt hangsúlyozta, hogy az Öreg Hölgynek túl kell lépnie a szerdai hideg zuhanyon, s a történtekből tanulva kell folytatnia a megkezdett utat. 

"Tegnap nem beszéltem a srácokkal, ugyanis a Sassuolo ellen elszenvedett vereség élménye még túlságosan frissnek számított, mely miatt mindannyian rossz hangulatban voltunk, ma azonban mindenképpen fogok, ennek keretein belül pedig részletesen kielemezzük majd, hogy milyen hibákat követtünk el a Neroverdivel szemben. Az ehhez hasonló folyamatok általános fejlődésünk részét képezik, ezért pedig messzemenően hatékony alkalmazni őket. 

Úgy vélem, hogy jelen pillanatban semmi értelme nem lenne feleslegesen fecsérelni a szót, s magyarázkodásokba bocsátkozni, mivel csendben kell maradnunk, s leszegett fejjel munkálkodva kell tovább haladnunk utunkon, lehetőleg minél jobb eredményeket elérve. A Sassuolo ellen elkötelezettségünk és győzelmi vágyunk egyértelműen a megfelelő szinten állt, ezt illetően pedig hiábavaló lenne szemrehányást tennem játékosaimnak, mivel nem hinném, hogy hozzáállásunk érdemben változott volna.

Vannak olyan összecsapások, mikor szinte minden helyzetünkből gól születik, s vannak olyan találkozók, mikor egyszerűen semmi sem akar bemenni. A Sassuolo ellen meglehetősen sok lehetőséget teremtettünk, ám ez teljességgel irrelevánsnak számít a végeredmény tükrében. Ha valamilyen úton sikerült volna kiharcolnunk a győzelmet szerdán, alapvető hibáink velünk maradtak volna, ebből kifolyólag pedig kétségkívül tovább kell dolgoznunk ezek kiküszöbölésén. 

Úgy vélem, hogy holnap mindenképpen három ponttal a zsebünkben szeretnénk hazatérni, ahogy korábban, az Inter elleni meccs előtt is, ami egyértelműen jó előjelnek számít, ugyanakkor ahhoz, hogy ezt valóban elérhessük, meg kell értenünk a találkozó egyes kulcspillanatait, mivel semmiképpen sem nyerhetünk, ha megengedjük magunknak, hogy tíz másodperccel a találkozó vége előtt az ellenfélhez kerüljön a labda, hogy aztán ebből találat szülessen a 95. percben, ahogy azt sem szabad hagynunk, hogy egy kiváló első félidőt követően mégis a másik fél szerezzen előnyt a 43. minutumban.

Ennek megvalósításához természetesen nagyobb tapasztalat szükséges, mint amivel mi rendelkezünk, mindazonáltal nem várhatjuk el fiatal labdarúgóinktól, hogy ugyanolyan éretten futballozzanak, mint azon játékosok, akiknek több mint 400 meccs van a hátuk mögött profi szinten. Ezek olyan, első látásra aprónak tűnő részletek, melyek mégis alapvetően befolyásolják teljesítményedet, s nagy hatással vannak az alakulat moráljára és hangulatára is. Ami történt, megtörtént, nekünk pedig ezt szem előtt tartva tovább kell lépnünk, s folytatnunk kell a megkezdett munkát, hogy a lehető legeredményesebb módon küzdhessünk meg a Veronával."

Az olasz szakember álláspontjának értelmében a Bianconeri futballistái egyértelműen minőségi labdarúgóknak tekinthetőek, ebből kifolyólag pedig saját maguknak is fel kell fogniuk tetteik és lehetőségeik súlyát, hogy visszaállíthassák megtépázott renoméjukat, s hogy kiharcolhassák az alapvető fontosságú Bajnokok Ligája-továbbjutást is. 

"Nem hinném, hogy nekem kellene jobb kedvre derítenem labdarúgóimat, mivel teljesen természetes, hogy az egyes futballklubok átmennek negatívabb periódusokon, nekünk pedig ezt elengedve arra kell összpontosítanunk, amit csinálunk, ahol fejlődnünk kell, s amit célul tűztünk ki magunk elé, ugyanis csak és kizárólag ennek nyomán válhatunk ismét sikeres együttessé. A Juventus minden szükséges tényezőt magáénak tudhat ehhez, ugyanis remek futballistáink vannak, akik egyéni tekintetben hétről-hétre nagyszerű mutatókat produkálnak, alátámasztva ezzel kvalitásaik megfelelőségét. 

A futball többek között azért is számít gyönyörűnek, mert egy találkozót követően mindenki veled foglalkozik: ha nyersz, zseni vagy, ha viszont veszítesz, tökéletes dilettánssá válsz a sajtó előtt. A Verona ellen mindenképpen jól kell teljesítenünk, hogy holnap este zsenik lehessünk a média számára, ahhoz azonban, hogy valóban azzá váljunk, nem elegendő csupán egyetlen győzelem. 

Federico Bernardeschi visszatért, ma pedig ismételten csapatunkkal edzhet majd, hogy felmérhessük, hogy pontosan milyen állapotban is van. Moise Kean és Mattia De Sciglio továbbra is hiányozni fognak. A holnapi megmérettetés rendkívül nehéznek, s magától értetődő módon igen fontosnak bizonyul majd, kedden pedig szó szerint sorsdöntő összecsapás következik számunkra a Bajnokok Ligájában, mely alapvetően befolyásolja majd az előttük álló hetek történéseit. Ha sikerül kiharcolnunk a továbbjutást, jóval több időnk lesz dolgozni az egyes részleteken, illetve bizonyos játékbeli elképzelések megvalósításán, ennek a csapatnak pedig legfőképpen a mindennapos munkára van szüksége ahhoz, hogy eredményesebbé és jobbá válhasson."

Ugyan az olasz bajnokság a közvélekedés szerint az utóbbi évtizedben sosem volt annyira erős, mint az elmúlt két idényben, pillanatnyilag a Milan és a Napoli együttesei számítanak a Scudetto legfőbb esélyeseinek, mely alakulatok fej-fej mellett haladva állnak a tabella élén, a címvédő Inter együttese pedig csak utánuk következik a rangsorban, míg a Juventus egyelőre a hetedik pozícióban szerénykedik, tizenhárom pontos lemaradásban az éllovas gárdáktól. 

"Hogy megnyerhetjük-e a bajnokságot? A Bianconeri jelen pillanatban nem gondolhat hosszabb távú célkitűzéseire, mivel egyelőre ki kell harcolnunk a Bajnokok Ligája-továbbjutást, s csak ezt követően szabad foglalkoznunk a továbbiakkal. Valójában első ízben a Hellas Verona jelenti számunkra a fő feladatot, s csak ezt követően a Zenit. Lépésről lépésre kell haladnunk, csak magunkkal foglalkozva, ugyanis azt, hogy ki lesz a Scudetto elhódítója, nem pusztán mi határozzuk meg. 

Személyes véleményem továbbra is az, hogy az aranyérem legfőbb favoritjának az Inter alakulata tekinthető, azonban az AC Milan és a Napoli is kiválóan teljesít idén, s mivel ezen csapatoknak is megvannak a szükséges tartalékaik ahhoz, hogy magasba emelhessék a Scudettót, igen nyílt és kiélezett versenyfutásra számítok a továbbiakra nézve. A futball természetesen kiszámíthatatlan, mivel egy alakulat könnyedén produkálhat négy meccses vereségi sorozatot, mellyel máris elveszíti reményét a cím megszerzésére. Ezen dolgok azonban továbbra is tőlünk függetlenül történnek. Nekünk egyelőre kizárólag a Veronára szabad gondolnunk."

Allegri, mondanivalójának végéhez közeledve reagált Giorgio Chiellini azon kijelentésére, melynek alapján Cristiano Ronaldo hirtelen távozása nagyban befolyásolta a csapat szezon eleji eredményeit, emellett pedig szót ejtett a Juve részvényeseinek mai közgyűlését is kiemelt hangsúlyt kapó Szuperligáról is. 

"Nem tudom, hogy Cristiano Ronaldo hirtelen távozásának köszönhetően hullajtottunk-e el ennyi pontot a szezon első találkozóin. Ha van valami, amit megtanultam karrierem során, akkor az az, hogy az egyes szavakat mindenki saját nézőpontja, világképe, vagy szája íze szerint értelmezi, ez pedig így van Giorgio Chiellini interjújának esetében is. Csapatkapitányunk összességében pozitívan nyilatkozott Ronaldóról, megtiszteltetésnek nevezve azt, hogy három idényen keresztül mellette futballozhatott, ezzel együtt pedig én magam is szeretném leszögezni, hogy ajándékként tekintettem arra, hogy egy ilyen rendkívüli bajnok is megfordulhatott kezeim alatt pályafutásom folyamán. 

Teljesen normális, hogy mikor egy ilyen hatással bíró labdarúgó a mercato zárása előtt mindössze három nappal, augusztus 28-án elhagyja az alakulatot, nem könnyű elérni azonnali pótlását, ugyanakkor a klub mindent megtett ennek érdekében Moise Kean okos és gyors megszerzésével, aki az eddigiekben már két fontos találatot is szerzett együttesünk számára, s rendkívül örülök, hogy ismét vele dolgozhatok. Ha Cristiano egy hónappal korábban távozott volna, a vezetőségnek nagy valószínűséggel több lehetőség is rendelkezésére állt volna, azonban egyáltalán nem hibáztatom emiatt Ronaldót, ugyanis mindez az átigazolási piac sajátosságaitól függött. 

Hogy mit gondolok a Szuperligáról? Véleményem semmit nem nyom a latba, mivel én a Juventus edzője vagyok, nem pedig elnöke. Andrea Agnelli elnök úr a szakma élvonalához tartozik, s pontosan tudja, hogy mit kell tennie az egyes helyzetekben, nekünk pedig ezzel párhuzamosan azért kell tennünk, hogy javítsuk futballunk minőségét, ennek érdekében pedig minden bizonnyal fontos döntéseket kell majd meghoznunk az elkövetkezendőkben" – összegzett Allegri.