Beharangozó – az Inter elleni meccs

Inter Milan - WikipediaJöhet-e zsinórban a 9. veretlen összecsapás? Jöhet-e kilenc meccs alatt a 8. győzelem?  Jöhet-e a 7. egygólos siker egyhuzamban, vagy jöhet-e az 5. 1:0-ás orosz rulett megszakítás nélkül? Ezekre a kérdésekre derülhet fény a ma esti Derby d’Italián ami már a 177. lesz Olaszország legpatinásabb labdarúgó-párharcának a sorában. Ez az a párosítás Itáliában ami megkerülhetetlen, felülmúlhatatlan, és a két legnagyobb múltú, illetve legeredményesebb klub örök megmérettetése. Ezúttal a színhely Milánó, közelebbről a Giuseppe Meazza stadion, az időpont 20 óra 45 perc, a televízióban a SPORT 2 sugározza, és a játékvezető Maurizio Mariani lesz.

A 39 éves sípmester 1982. február 25-én született Rómában, jelen pillanatban is a főváros közelében él Aprilia településen. 2013. január 6-án mutatkozott be az élvonalban, egy Chievo-Atalanta 1:0 alkalmával. Azzal együtt 111 esetben látott el ebben az osztályban bírói feladatot, 525 darab sárga kártyát osztott ki, ez 4,72-es átlagnak felel meg. Piros lap és büntető, 39 illetve 40 fűződik a nevéhez. Ha minden eddigi találkozóját górcső alá vesszük, akkor 268 levezetett összecsapás áll mögötte, 1243 sárga, 116 piros és 94 tizenegyes.

Az Inter számára 10 alkalommal vezetett, ezeken a kék-feketék 5-2-3-as mérleget tudnak felmutatni, ezek közül a legcsúnyább vereség, egy 2017. decemberi hazai 1:3 az Udinese ellen, a legnagyobb arányú győzelem pedig egy Genoa elleni 4:0, a Nerazzurri szempontjából idegenben, 2019. áprilisában. A Bianconeri csak egyel többször működött együtt vele, de 9 győzelem mellett 1-1 döntetlen és vereség csúfítja el a bizonyítványt. Van ezek között egy hazai 4:0 a Cagliari ellen még 2016-ból, ahol a gólokat Daniele Rugani, Gonzalo Higuaín, Dani Alves és Luca  Cepitelli (öngól) érték el, és egy tavalyi 2:1 Nápolyból, ami a már említett egyetlen vereség Mariani működése mellett. Az egyetlen döntetlen egy 0:0, idén februárból, pont az Il Biscione ellen, amely eredmény továbbjutást ért a Coppa Italia küzdelmei során Andrea Pirlo fiainak.

Az Inter Milan jelenleg a 3. pozíciót foglalja el a tabellán, héttel a Napoli és nyolc ponttal az egy meccsel többet játszó  Milan  mögött, de három ponttal és négy helyezéssel a Juve előtt. Az elmúlt fordulókban eléggé szórtak az eredményeik, volt, hogy 6 gólt rúgtak a Bolognának, ikszeltek az Atalantával, simán kikaptak a Laziótól, és épp csak megverték a Sassuolót. Ez vezetett oda, illetve a másik oldal védelmének feltámadása, hogy a mai meccs tétje az lehet, hogy az Öreg Hölgy egy győzelemmel befoghatja riválisát a gyűjtött egységek tekintetében.

A Nerazzurri pályaválasztása mellett eddig 88 bajnoki mérkőzés zajlott le, 36 hazai, 24 vendégsiker, és 28 döntetlen alakult ki. 137-98 a gólarány, tehát az esetleges 2. vendéggól a 100. lenne a sorban. A két legenda Giuseppe Meazza és Omar Sívori 8 illetve 5 góllal a két oldal legjobb gólszerzői, szigorúan csak a milanói meccsek történetében. A legutóbbi milanói vendégszereplés a fentebbi statisztikákkal ellentétben jól sikerült, ugyanis a Coppa Italiában 1-2-es győzelmet tudott aratni a vendég gárda. Az utóbbi 10 meccsből négyszer jött ez össze a Zebráknak, háromszor döntetlen lett a meccs vége, míg szintén három alkalommal a hazaiak örülhettek a hármas sípszó után. Legutóbb a bajnokságban Antonio Conte játékosai örülhettek, hiszen 2:0-ra diadalmaskodtak,  a régi időkben voltak viszont igazi gólfesztiválok is, 4:0, 5:0, 6:0, 2:6 és 1:4 is, legutóbb öt gólt 2018-ban láthatott a nagyérdemű, amikor az utolsó 3 percben fordítottak a Zebrák, és arattak 3:2-es diadalt.

Allegri a kék-fekete csíkosak ellen eddig 24 alkalommal vezényelt, 10 győzelem, 6 döntetlen és 8 vereség a mérlege. A Milan és a Juventus trénereként is verte meg őket 3:0-ra, és még városi rangadón szenvedett 4:2-es vereséget is. Inzaghi ellen  3:0 a legnagyobb sikere.

Keretük összértéke 526 millió euró, amiből rengeteget elvett a Londonba távozó Romelu Lukaku, de még így is maradt egy 80 milliót érő Lautaro Martínez aki szintén tervezgette, hogy maga mögött hagyja a várost, de végül maradt, és társaihoz hasonlóan síkra szállt a bajnoki cím megvédéséért. A 115 millió euróért a Chelsea-be távozó belga óriás mellett egy másik kulcsember is elhagyta Milano városát Achraf Hakimi személyében, akiért a PSG 60 millió eurót csengetett ki. Még Ashley Young nevét érdemes megemlíteni, a többi távozó mind periférián kívülre kerülő futballista.

Természetesen ilyen szintű játékosokat muszáj pótolni, ezt pedig Beppe Marotta is tudja jól, ezért is szerezte meg Denzel Dumfriest 12.5 millió euróért a PSV-től, míg Hakan Çalhanoğlu és Edin Džeko ingyen érkezett, addig Joaquín Correa kötelező opcióval szerződött a regnáló bajnokhoz. Ezzel a három igazolással egyébiránt három élbolyba tartozó ellenfelet sikerült legyengítenie Marottáéknak, ugyanis a Milan, a Roma és a Lazio is egy kulcsembert vesztett el áron alul, továbbá a Sasok még a vezetőedzőjüket sem tudták megtartani. Érdekesség, hogy a legdrágábban leigazolt játékosukat kölcsönadták. A 21 éves belga védőről, Zinho Vanheusdenről van szó, akit 16 millió euróért igazoltak a Standard Liège-től, és kölcsönben a Genoánál szolgál.

A csapat átlagéletkora 28,9 év, ami nagyon magas, de a rutint nem csak ez, hanem a 21 válogatott játékos is garantálja.

Mindkét vezetőedző szinte teljes kerettel dolgozhat, csupán Allegri számolhat egy hiányzóval Kean személyében, aki izomfáradtság miatt nem bevethető.

Simone Inzaghi Piacenzában látta meg a napvilágot és 1976. április 5-én született, játékoskarrierje szülővárosában indult, és több kis csapat, illetve kölcsönszerződés után a Lazio klubjánál teljesedett ki. Részese volt a kékek eddigi utolsó, 2000-ben megnyert bajnoki címének, és 2010-ben szintén a római csapatból vonult vissza. Az első osztályban 187 mérkőzésen 43 alkalommal talált be, a Lazio mezében 196 összecsapáson 55 gólt termelt. Edzőként csak és kizárólag az Biancocelestit szolgálta, az egyesület ifjúsági, és korosztályos csapatainál kezdett, majd 2016-ban először hét meccs erejéig csak megbízott edzőként, majd aztán véglegesített menedzserként dolgozott a klubnál. Idén nyáron vette át a távozó Conte helyét a milánói kispadon. Az élvonalban eddig 203 alkalommal ült a padon, 111-szer győztes csapatot irányított, 37 alkalommal osztozott a pontokon és 55 mérkőzés után kellett gratulálnia az ellenfél trénerének. Mai ellenfele ellen összesen tizennégyszer meccselt ezeken pedig 4 győzelem, 1 döntetlen és 9 vereség a mérlege. Nagy diadalként a Lazio edzőjeként elért kétszeri 3:1-et tekinthetjük, legnagyobb arányú veresége a már fent említett 3:0. Az edzők csatája eddig eléggé egyértelműnek tűnik Max javára, aki hét alkalommal győzte le a Simone Inzaghi vezette Laziót, míg a korábbi csatár kétszer tudta megtréfálni az edzőfejedelmet. Döntetlen egyetlen alkalommal sem lett. Érdekesség, hogy mindkét sikerét Torinóban érte el.

A Sky Sport Italia a következő kezdőt várja: