Arthur: "Erősebb vagyok, mint sérülésem előtt"

arthur_serie_a_interview.jpgA Serie A hivatalos YouTube-csatornája az elmúlt napokban hosszabb, exkluzív interjút készített a Juventus brazil középpályásával, a lábműtétéjét követő lábadozásból éppen egy héttel ezelőtt visszatérő Arthur Melóval, melyben a huszonöt esztendős labdarúgó igen őszintén nyilatkozott az elmúlt hónapok megpróbáltatásairól, emellett pedig nem feledkezett meg mesteréről, Massimiliano Allegririől, illetve poszt-riválisáról, a nyáron szerződtetett, s a szezont igen meggyőzően kezdő Manuel Locatelliről sem. 

A játékos elsőként természetesen az elmúlt időszak nehézségeiről beszélt, végső megállapításként pedig leszögezte, hogy jelen pillanatban sokkal erősebbnek érzi magát mentálisan, mint sérülése előtt, ezt pedig nagyban köszönheti az őt mindvégig támogató családjának is. 

"Alig vártam, hogy végre valahára magam mögött tudhassam sérülésemet, s hogy újra pályára léphessek, a Roma ellen látható elhivatottságom pedig egyértelműen ebből fakadt. Őszintén szólva egy labdarúgónak rendkívül nehéz nem látogatnia csapat edzéseit, vagy nem kifutnia a gyepre, ugyanakkor családom, mely itt él mellettem Torinóban, rengeteget segített nekem abban, hogy túllendüljek az ezzel járó nehézségeken" – jelentette ki szavainak nyitányaként. 

"Igen türelmesnek kellett lennem, mindenekelőtt pedig pozitívan kellett gondolkodnom, ekképp pedig igyekeztem azon narratívát erősíteni magamban, hogy nem szabad kapkodnom, mivel az edzésekhez, valamint a mérkőzésekhez való visszatérés kieszközöléséhez rendkívül sok idő, valamint meglehetősen kemény munka szükségeltetik. Mentális tekintetben jóval erősebbnek érzem magam, mint sérülésemet megelőzően, ezt pedig nagyrészt a fenti okoknak tudhatom be."

A labdával remekül bánó egykori Barcelona-futballista nagy reményekkel igazolt a Bianconerihez tavaly nyáron, azonban első idényében nem volt képes megfelelni az Olaszországban fennálló taktikai elvárásoknak, mely nyilvánvalóan sok szurkolóban keltett negatív érzéseket Arthurral szemben. 

"Mikor megérkeztem a Juventushoz, szinte azonnal szembesültem az olasz, illetve a spanyol bajnokság között fennálló különbségekkel, ugyanis a Serie A csapatai egy sokkal nagyobb agresszivitást magában hordozó futballstílus mentén játszanak, mint melyhez hozzászoktam, azonban jelen pillanatban már rendkívül komfortosan érzem magam alakulatomnál. Első itt töltött hónapjaimban meglehetősen nehezemre esett alkalmazkodni az adott körülményekhez, ám úgy hiszem, mostanra sikerült beilleszkednem együttesembe."

Arthur stílusa sokak szerint kiválóan passzol a Max Allegri által képviselt játékfilozófiához, az olasz szakember pedig nemrég maga is elismerte, hogy a dél-amerikai jelenléte nagy stabilitást biztosíthat a Zebráknak az egyes találkozók időtartama alatt, míg a futballista ezzel párhuzamosan maga is rendkívül szeret a trénerrel dolgozni elmondása szerint. 

"Ugyan az eddigiek folytán nem sok időt edzhettem Allegri mester kezei alatt, úgy vélem, hogy ezen alkalmak folyamán is rengeteget fejlődtem, mivel egy olyan trénerről beszélünk, aki kiválóan ismeri a futballt, ami magától értetődő módon jelentősen megkönnyíti életünket és mindennapjainkat. Mesterünk világosan elmagyarázza, hogy mit vár el tőlünk, s igen sokat beszélget velünk az edzések időtartama alatt, ami személyes megítélésem alapján igen fontos tényezőnek számít egy edzőt illetően. 

Trénerünk általában arra kér bennünket, hogy lépjünk közelebb az ellenfél kapujához, miközben azt kívánja tőlünk, hogy kössük össze a védelmet, valamint a támadósort, egyaránt kivéve részünket az akciók felépítéséből, továbbá a hátsó alakzat munkájából, emellett pedig arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy a tizenhatoson kívüli lövéseket gyakoroltassa velünk, melyeket álláspontja szerint sokkal gyakrabban kellene eleresztenünk az éles szituációkban. Nagyszerű egy olyan szakemberrel dolgozni, mint ő."

Mint ismert, a Juventus egy igen fontos igazolást hajtott végre nyáron a középpályán, ugyanis a Bianconeri szerződtette a korábban a Sassuolo együttesénél szereplő Manuel Locatellit, akit szavainak értelmében maga Arthur is igen nagyra tart, s alig várja, hogy több alkalommal is a fiatal olasz labdarúgó mellett léphessen pályára. 

"Locatelli egyértelműen egy topjátékos, azonban ezt azóta így gondolom, mióta első alkalommal láttam őt játszani a Sassuolo szerelésében, s mióta csapattársak vagyunk a Juventusnál, még inkább meggyőződhettem arról, hogy milyen elképesztő minőséget is képvisel. Manuel remekül bánik a labdával, ezen felül pedig passzjátéka is kiváló, ennek alapján pedig rendkívül várom, hogy együtt szerepelhessünk az Öreg Hölgy szerelésében, ugyanis mindig nagy megtiszteltetést jelent olyan labdarúgókkal egy csapatban futballozni, mint ő. Biztos vagyok benne, hogy jól fogjuk magunkat érezni egymás oldalán."

A kiábrándító bajnoki szezonkezdetet követően az olasz rekordbajnok lassanként kezd magára találni, melyet legutóbb az AS Roma legyőzésével bizonyított be Massimiliano Allegri gárdája, ugyanakkor a ma este során egy még ennél is nagyobb kihívás vár a fekete-fehérekre a Serie A címvédőjének számító Inter személyében. 

"Mindannyian szeretjük az ehhez hasonló, nagy összecsapásokat. Bár tisztában vagyunk vele, hogy minden egyes mérkőzés alapvető fontossággal bír, néhány találkozó egyértelműen kiemelkedik ezek közül, szurkolóink pedig igyekeznek minden esetben a tudtunkra adni, hogy e megállapítás mely meccsek tekintetében áll fenn. A Derby d'Italia minden kétséget kizáróan ilyen megmérettetés, hiszen a Juventus és az Inter között nagy múltra visszatekintő, már-már történelmi rivalizálás húzódik. 

Tudjuk, hogy kemény, ugyanakkor hatalmas élményt szolgáltató meccs elé nézünk, ahol a játékosok adrenalin-szintje egészen biztosan 100%-on lesz. Az elkövetkezendő napokban nagy valószínűséggel rengeteget fogunk készülni a találkozóra, hogy alaposan kielemezhessük az Intert, megtalálva erősségeiket, valamint gyengeségeiket is, s tudomást szerezve működésük minden apró részletéről annak érdekében, hogy a pályára már a biztos győzelem tudatában futhattunk ki.

Agresszívnek kell lennünk, s csak kevés gondolkodási időt szabad hagynunk ellenfelünknek. Úgy vélem, hogy a szóban forgó találkozó megnyerésének kulcsa a magas és erőteljes presszing lehet, emellett pedig koncentrációszintünkre is figyelnünk kell, mivel a kezdőrúgástól fogva a hármas sípszóig kell majd összpontosítanunk. Minden egyes meccs egy küzdelem, ezt sosem szabad elfelejtenünk" – összegzett a brazil labdarúgó. 

A beszélgetés itt tekinthető meg eredeti nyelven, angol felirattal: