Džeko: "Nem rajtam múlt, hogy nem lettem Juve-játékos"

dzeko_inter.jpegAz Inter nyáron szerződtetett, bosnyák válogatott támadója, az új alakulatában meglehetősen eredményesen szereplő Edin Džeko a mai nap folyamán hosszabb interjút adott az olasz sportsajtónak, melynek keretein belül legfőképpen a vasárnap este megrendezendő Derby d'Italiáról értekezett, felidézve a Juventusszal kapcsolatos, tavalyi átigazolási történetét is. 

A harmincnégy esztendős futballista elsőként természetesen a Bianconeri és a Nerrazzurri összecsapásáról ejtett szót, leszögezve, hogy a találkozó magától értetődő módon rendkívül fontos, ugyanakkor véleménye szerint nem bír döntő jelentőséggel, mivel a bajnokságot nem októberben, vagy novemberben szokták megnyerni az egyes alakulatok. 

"Mivel a Derby d'Italiáról van szó, természetes, hogy igen fontos mérkőzésről beszélünk, melynek tétjét nem pusztán három pont begyűjtése, vagy elvesztése jelenti. Legfőbb feladatunk az, hogy megpróbáljunk saját stílusunk mentén, az ellenfél erősségeinek kiiktatásával futballozni, mindazonáltal nem gondolnám, hogy a szóban forgó összecsapás döntő jelentőséggel bírna a szezon kimenetelének szempontjából, ugyanis a bajnokságokat nem októberben, s nem is novemberben nyerik meg az egyes alakulatok, ezzel pedig az Inter, illetve a Juve is tisztában van. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy ha vasárnap veszítenénk, igen nehezen tudnánk talpra állni az ezzel járó sokkból" – fogalmazott Džeko szavainak kezdeteként a La Gazzetta dello Sport riporterének. 

"Amennyiben az Inter képes lesz győzelmet aratni a Juventus ellen, éles tanúbizonyságot ad arról, hogy ő a regnáló olasz bajnok, ehhez azonban az kell, hogy játékosaink ne saját érdekeiket, hanem a csapat kollektív céljait tartsák szemük előtt, s tegyenek meg mindent az együttes sikeréért. Teljesen mindegy, hogy milyen felfogásban, vagy milyen taktikai alapelvek mentén futunk majd ki a gyepre, mivel a legfontosabb az, hogy diadalt arassunk, ehhez képest pedig másodlagos, hogy ezt védekező, vagy támadó szellemiségben futballozva tesszük-e."

A center ezt követően az Öreg Hölgy csapatkapitányáról, Giorgio Chielliniről beszélt, akit az elmúlt tíz esztendő egyik legjobb középhátvédjének, s pályafutása egyik legnehezebb ellenfelének nevezett. 

"Teljesen egyértelmű, hogy Giorgio Chiellini posztjának egyik legjobb futballistája, amennyiben az elmúlt tíz esztendőt vesszük alapul, emiatt pedig semmiképpen sem lehet véletlen, hogy ilyen meghatározó szerepet töltött és tölt be a Juve életében. Személyes tekintetben mindig hatalmas kihívásként éltem meg a vele szemben megvívandó csatákat, mivel egy igen kemény ellenfélről beszélünk, aki állandóan a sarkadban van, s mindig szoros emberfogást mutat be ellened, néha talán túlságosan szorosat is.

Annak ellenére, hogy első olaszországi gólomat éppen ellene lőttem, megmérettetéseink alkalmával számtalan alkalommal gátolt meg a találatszerzésben, ezért, illetve sportemberi nagysága miatt pedig hihetetlenül tisztelem, s elképesztően nagyra tartom őt. Nem foglalkoztat különösebben, hogy vasárnap beveszem majd-e a Juve kapuját, mivel ha a gólom nélkül is sikerül győzelmet aratnunk, ugyanolyan boldog leszek, mint ha én magam is betaláltam volna a Zebráknak."

Mint ismert, a balkáni center tavaly nyáron meglehetősen közel állt ahhoz, hogy Torinóba szerződjön, azonban mivel a Napoli végül nem engedte el Rómába Arkadiusz Miliket, Džeko sem hagyhatta el a fővárost, melynek következtében végül Álvaro Morata lett a Juventus régi-új kilencese. 

"A szóban forgó esettel kapcsolatban legfőképpen azt szeretném leszögezni, hogy jelen helyzetemben igyekszem nem visszatekinteni a múlt eseményeire, ugyanis rendkívül boldognak érzem magam az Inter együttesénél, emellett pedig azt is ki kell jelentenem, hogy a kérdéses tárgyalások elsősorban a Roma, valamint a fekete-fehérek vezetőségei között zajlottak, én pedig csak az egyeztetéssorozat egy későbbi szakaszában kapcsolódtam be a megbeszélésekbe. Bár a transzfer az adott pillanatban kész üzletnek tűnt, s nem is rajtam múlt, hogy nem lettem Juve-játékos, végül mégsem köttetett meg, mivel a Farkasok nem találtak megfelelő helyettest pótlásomra, ekképp pedig a következő idényt is a Giallorossi kötelékében játszottam le" – összegzett a bosnyák futballista.