Allegri: "A derbi nagyobb kihívás lesz, mint a Chelsea elleni meccs"

allegri_pre_torino.jpgA Juventus előtt ismételten jelentősebb feladat áll a Chelsea elleni, minden tekintetben nagy sikernek számító Bajnokok Ligája-győzelmet követően, ugyanis a Bianconeri holnap este a városi rivális Torino FC otthonába látogat, hogy ott kísérelje meg a három bajnoki pont begyűjtését annak érdekében, hogy folytathassa feltörését a Serie A tabelláján.

A találkozót megelőzően természetesen a fekete-fehérek mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz sportsajtó kamerái előtt, melynek keretein belül a Bikák erősségei mellett szót ejtett a csapat várható összeállításról, valamint a spirito alapvető fontosságáról is. Az alábbiakban a tréner által elmondottakat olvashatjátok. 

"A Derby della Mole mindig is egy rendkívül fontos pontot jelentett a szezon során, azonban úgy vélem, hogy a Juve és a Torino holnapi összecsapása ezen belül is szimbolikus lesz, mivel a meccs a szurkolók stadionokba való visszatérésének jelképe is lesz alapvető jelentőse mellett. Egyértelmű, hogy alaklatunk egyedül a három pont begyűjtésének céljából érkezhet meg holnap a Torinói Olimpiai Stadionba, mivel mindenképpen javítanunk kell bajnoki helyezésünkön, melyre véleményem szerint jó esélyünk lehet majd, ha a megfelelő koncentrációszint mentén fogunk futballozni. Meggyőződésem, hogy a derbi, annak történelmi hagyományaiból, valamint a csapatok motivációszintjéből kifolyólag nagyobb kihívás lesz, mint a Chelsea elleni meccs, azonban bízom fiaimban, akik véleményem szerint mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy eredményes szereplést mutassunk be a Torinóval szemben. 

Ez természetesen ezzel együtt sem lesz majd egyszerű feladat, ugyanis a Granata mestere, Ivan Jurić nagyszerű munkát végez Torinóban, erről pedig egyértelmű tanúbizonyságot adhat a Bikák játékstílusa és mentalitása is, melyek minden esetben képesek megnehezíteni az ellenfelek dolgát. A Toro igen veszélyes kontrákat vezet, emellett pedig presszingjük is kiemelkedőnek mondható, ebből kifolyólag pedig véleményem szerint mindenképpen nagy türelemre és eltökéltségre lesz szükségünk ahhoz, hogy diadalt arathassunk holnap este, ezen felül pedig azt sem szabad hagynunk, hogy ellenfelünk lehetőségeket alakíthasson ki velünk szemben.

Ha a Torinónak sikerül bevinnie egy csapást, nekünk erre ugyancsak egy nagyobb csapással kell válaszolnunk, mindemellett pedig tisztában kell lennünk azon körülménnyel is, hogy figyelmünket 95 percen keresztül fenn kell tartanunk a biztos győzelem érdekében. 

Jelen pillanatban két futballista kezdőcsapatbeli tagságát veszem biztosra, melynek alapján leszögezhetem, hogy Giorgio Chiellini és Wojciech Szczęsny az első perctől fogva a pályán tartózkodnak majd. A többiek sorsáról a holnapi nap folyamán fogok dönteni, mivel néhány, elsősorban idősebb labdarúgó a fáradtság jeleit mutatta a mai edzésen, emellett pedig figyelembe kell vennem bajnoki és nemzetközi menetrendünket is, melyhez mindenképpen alkalmazkodnunk kell a versenynaptár hátrányai és hiányosságai ellenére. Meglátjuk, hogy kinek lesz elegendő energiája és eltökéltsége ahhoz, hogy kifuthasson a gyepre holnap este. 

Az utóbbi időben számos alkalommal kellett szembesülnünk azzal a ténnyel, hogy egy-egy kulcsfontosságú labdarúgónk sérülést szenvedett, ám ennek dacára is úgy gondolom, hogy az élet nem számít kegyetlennek minden tekintetben, mivel Dybala és Morata kiesésével megbizonyosodhattunk róla, hogy Chiesa igen eredményesen futballozik középcsatárként. Vannak olyan támadóink, akiknek elsősorban területekre van szükségük ahhoz, hogy kibontakozhassanak, azonban mindig az adott mérkőzés sajátosságainak fényében kell határoznunk arról, hogy kit milyen mértékben, valamint szerepkörben vetünk be az egyes találkozókon. 

A legfontosabb, hogy csapatunk a lehető legnagyobb egyensúlyt képviselje, mivel e tényező meglétére a kollektív futballban, valamint az egyéni produkciók szempontjából is nagy szükség van. Bár a Chelsea ellen igen jól játszottunk, a holnap esti meccs egy teljesen más összecsapás lesz, így pedig minden bizonnyal Chiesa sem centerként, hanem eredeti pozíciójában, azaz szélsőként futballozik majd, ahol nagyobb hangsúlyt fog fektetni az üres területekben rejlő lehetőségek kihasználására, valamint a társaival való összjátékra is. 

A szerdai találkozón 70-80 percig mi irányítottuk az események menetét, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy még ezzel együtt is megkönnyítettük a Chelsea dolgát, mivel rendkívül sok technikai pontatlanságot és szabálytalanságot követtünk el, melyekkel akaratunkon kívül is őket hoztuk jobb helyzetbe. Úgy vélem, hogy a Bajnokok Ligájában mutatott teljesítmény rendkívül jó kiindulási alapot képezhet számunkra a továbbiakra nézve, mivel ha 70 percig képesek voltunk így futballozni, semmi akadálya, hogy a teljes mérkőzésen mi koordináljuk a történéseket.

Meg kell értenünk, hogy mikor van szükség a szilárd védekezés foganatosítására, s mikor kell elővennünk a támadásépítést, vagy éppen a villámgyors kontraakciókat. Nem arról van szó, hogy az egyes fázisokban a teljes együttesnek kizárólag egyetlen feladat elvégzésére kell fókuszálnia, azonban ha védekezünk, mindenkinek ezt figyelembe véve kell szerepelnie, ha pedig támadunk, akkor mindenkinek ez ezzel járó jellemvonásokhoz szükséges idomulnia. 

Arthur a tegnapi nap folyamán ismételten csapatunkkal edzhetett, s mutatkozik némi esély arra, hogy ő és Kaio Jorge akár már holnap is bevethetőek lesznek. Mivel rendkívül sok összecsapást kell játszanunk, elképzelhető, hogy a meccs egy adott szakaszában ők is kifuthatnak majd a gyepre, mely különösen fontos lenne középpályánk szempontjából, ahol egy olyan jól cselező, s a labdatartásban is nagy bátorsággal alkalmazható labdarúgó jelenléte egészen biztosan emelné csapatrészünk színvonalát. 

Nem tudom, hogy Alex Sandro miért mutat mostanában jobb teljesítményt, mint az elmúlt idényekben, ám nem gondolnám, hogy az utóbbi esztendőkben nyújtott produkciójára Cristiano Ronaldo jelenléte nyomta volna rá a bélyegét. Immár öt esztendeje ismerem Sandrót, így pedig tökéletesen tisztában vagyok alapvető jellemzőivel is. Sportágunkban előfordulhat, hogy egy játékos hosszú éveken keresztül kimagaslóan, aztán pedig némiképp rosszabbul futballozik, a brazilnak pedig emiatt egyedül arra kell figyelnie, hogy kiegyensúlyozott és nyugodt maradjon. A szerdai találkozón, mindenki máshoz hasonlóan ő is csúcsformában játszott, aminek én magam is rendkívül örültem, kiváltképp a szurkolók miatt, akik fantasztikus hangulatot varázsoltak számukra az Allianz Stadiumban. 

Federico Bernardeschi ugyancsak nagyszerűen futballozott a Kékek ellen. Mindig is úgy tartottam, hogy a megfelelő produkció nem fizikai tényezőktől függ az ő esetében, mivel erőnléte, valamint technikai kvalitásai is kiválónak mondhatóak. Fede rendkívüli mutatókkal zárta a szóban forgó találkozót, mivel meglehetősen sokszor kísérelt meg kapuralövést, ezen felül pedig elképesztő labdákat osztogatott, melyekből egyes Federico Chiesa a gólvonal mögé is juttatott. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy Bernardeschi nem lehet elégedett jelenlegi szintjével, mivel kvalitásai alapján még ennél a teljesítménynél is sokkal többre képes, emiatt pedig amennyiben lehetőséget kap, holnap is hatalmas elhivatottsággal kell majd szerepelnie. 

Nem tudom pontosan, hogy Chiesa miként játszhatna együtt Dybalával, mivel Federico igen sok poszton vethető be teljes biztonsággal, melynek oka elsősorban az olasz rendkívüli mentalitása, illetve ebből fakadó, nagy fokú fegyelmezettsége. Bár Fede, mindenki máshoz hasonlóan nem nyújtott igazán kiemelkedőt a szezon első találkozóin, példának okáért az Empoli ellen, a Chelsea-vel szemben óriási elánnal támadott és védekezett, melynek révén sokszor még Thiago Silvával is szembetalálta magát a futballpályán, ráadásul saját tizenhatosának előterében. Véleményem szerint szélsőként továbbra is többet kell hozzátennie csapatunk játékához, mivel a középcsatároknak egészen egyszerűen szükségük van egy viszonyítási pontra maguk mellett, kiknek segítségére bátran hagyatkozhatnak a meccsek ideje alatt, Fede pedig jelen pillanatban minden erénye mellett sem képes maximálisan ellátni ezt a feladatot. 

Megítélésem alapján egyelőre elengedhetetlen, hogy Rodrigo Bentancur és Manuel Locatelli egymás mellett szerepeljenek a középpályán, mivel annak ellenére, hogy egymagukban nem képesek bejátszani a csapatrészt, ketten együtt meccsről-meccsre fantasztikus mutatókkal állnak elő. Rodrinak egyértelműen szüksége van egy olyan futballistára, aki kiveszi a részét a játék szervezéséből, míg Manuel mellé muszáj egy rombolóbb stílust képviselő, passzsávok zárásában jeleskedő, nagy intenzitással játszó labdarúgót helyezni, hogy ő maga kizárólag az előrejáték és a védekezés kivitelezésével foglalkozhasson. Meggyőződésem, hogy minél többet játszanak majd egymás mellett, annál jobban fogják megismerni egymást, ami hosszabb távon mindenképpen kifizetődő lesz együttesünk számára" – összegzett Max Allegri.