Beharangozó – a Sampdoria elleni meccs

1200px-u_c_sampdoria_logo_svg.pngA Spezia ellen aratott, körömrágós csatában elért szűk győzelem után, a Juventus számára újra egy verhető ellenfél következik a bajnokságban, és a győzelmen kívül minden más eredmény a bajnoki címért való versenyfutásból való kiszállást eredményezheti. Ezzel együtt egy patinás, és nagy múltra visszatekintő párosítás következik, melynek helyszíne az Allianz Stadium lesz, a kezdési időpont 12:30, és a televízióban a SPORT 2-n lesz látható.

A mérkőzés dirigálását egy felettébb fiatal, és az élvonalban tapasztalatlannak mondható játékvezető kapta meg Giovanni Ayroldi személyében. A 29 éves spori 1991. október 25-én született Molfettán, és jelenleg is a település lakója. Első Serie A-s összecsapását 2020. január 29-én vezette, egy Bologna-Hellas Verona párosítás alkalmával, és az 1:1-et hozó meccsen 7 sárga és egy piros kártyát osztott ki. Ezen kívül még 9 esetben osztották be a legmagasabb osztályba vezetőbírónak, és bár a Zebráknak még nem fújt, a genovaiaknak már háromszor is. Finoman fogalmazva sem hoz számukra szerencsét, hiszen szardínián 2:0, Milánóban az Inter ellen 5:1, míg hazai pályán a Sassuolo ellen 2:3 arányban szenvedtek vereséget. Nagy zsugás, mert 10 mérkőzésen 43 sárga és 5 piros lapot osztott ki, ezen felül megítélt 4 büntetőrúgást is.

Az első 5 fordulóban a Blucerchiati nagyon nehéz sorsolást kapott, hiszen játszottak sorrendben a Milan ellen otthon, aztán a Sassuolo ellen idegenben, majd fogadták még az Intert és a Napolit, közte pedig Empoliba látogattak. Begyűjtöttek 5 pontot, amivel a 13. pozíciót foglalják el a táblázaton, egy hellyel lemaradva mai vendéglátójuktól. Eredménylistájuk a következő. 0:1, 0:0, 2:2, 3:0, 0:4 az ő szempontjukból. Egyedül azt az Empolit tudták legyőzni, akiktől a Bianconeri hatalmas meglepetésre vereséget szenvedett. Keretük összértéke 124,8 millió euró, legértékesebb játékosuk a dán válogatott Mikkel Krogh Damsgaard, akit a mértékadónak számító Transfermarkt 20 millióra taksál. Átlagéletkoruk 27,1 év, és 8 válogatott focistával rendelkeznek. Több skandináv spílerük is van, mint Albin Ekdal, Morten Thorsby és Kristoffer Askildsen, de volt olasz válogatottak is megtalálhatóak a keretükben, mint Antonio Candreva, Manolo Gabbiadini és Fabio Quagliarella. A két csapat keretében rengeteg olyan futballista megtalálható, aki viselte már a másik klub dresszét is. 

A párharc története 74 évre nyúlik vissza, Torinóban a 63. alkalommal csapnak össze a felek a bajnokságban. A mérleg erős Juve fölényt mutat, a Zebrák mutatói 39 győzelem, 19 döntetlen és 5 vereség. A legutóbbi hat torinói összecsapást kivétel nélkül a hazaiak nyerték, tavaly az első fordulóban még Andrea Pirlo debütáló mérkőzésén született 3:0-ás siker, Dejan Kulusevski, Leonardo Bonucci és Cristiano Ronaldo góljaival.  A legutóbbi pontvesztés még 2014-ben, a legutóbbi vereség pedig még 2013-ban következett be, egy 1:1 és egy 1:2 formájában. Ez a párosítás sokszor hozott már gólzáporos hazai győzelmet, volt már 5:0, 5:1 és 7:2 is többek között. Az összesített gólkülönbség 125-48, a legtöbb gólt a Juve pályaválasztása mellett Roberto Bettega lőtte, szám szerint hetet.

A hazaiak csapatából csak a műtét után lábadozó Arthur, Rabiot, és Kaio Jorge fog hiányozni, ugyanakkor Giorgio Chiellini visszatért a keretbe, míg az egyszeres bajnok és négyszeres kupagyőztes vendégek a Valerio Verre, Ronaldo Viera, Manolo Gabbiadini és az éppen a Juventus kölcsönjátékosaként a keretükben tudott Mohamed Ihattaren sort kénytelenek nélkülözni.

A genovaiak számára mozgalmasan alakult a mercato, ugyanis Ernesto Torregrossát a Bresciától szerezték meg 6 millió euróért, a két Antonio, La Gumina és Candreva kölcsön után végleg érkezett, 5,5 és 2,5 millió euró ellenében, Ihattarenen kívül kölcsönbe jött még az Öreg Hölgytől Radu Drăgușin is, míg Francesco Caputo a Sassuolót hagyta hátra a kedvükért. A távozók közül említést érdemel Jakub Jankto, akiért a spanyol Getafe adott 6 millió eurót, míg Lorenzo Tonelliért az Empoli egyet.

Az együttes mestere, Roberto D'Aversa a nyáron lett kinevezve a csapat élére, és eddig 5 összecsapáson irányította aktuális alakulatait a fekete-fehérek ellen. Győznie még sohasem sikerült, döntetlent is csak egyet ért el, még 2019-ben a Parma szakvezetőjeként egy torinói 3:3-at. A többi meccsen 0:1, 1:2, 1:2 és 1:3 lett a szempontjából. 1975. augusztus 12-én született Stuttgartban, de ettől függetlenül olasz állampolgár. Massimiliano Allegrivel szemben eddig két fellépése volt, a már említett 3:3 és ugyanabban az évben egy 2:1-es vereség. Edzői karrierje 2014-ben indult a Virtus Lanciano trénereként, és az élvonalban kisebb megszakítással, két részletben vezette a Parmát, 172 meccset töltve a kispadon. 102 első osztályú mérkőzésén 26 győzelem és 25 döntetlen mellett, 51 vereség a mérlege. Szerződése a következő bajnokság végéig tart, kedvenc felállása a 4-3-3.

A Sky Sport Italia a következő kezdőcsapatot jósolja az ebédidőben sorra kerülő összecsapásra: