Tardelli: "A Juve keretében alig vannak bajnokok"

marco_tardelli.jpgA Juventus egykori legendás középpályása, a Bianconeri szerelését 1975 és 1985 között magán viselő Marco Tardelli a minap hosszabb nyilatkozatot adott a La Gazzetta dello Sportnak, melynek keretein belül számos témáról értekezve kijelentette, hogy az Öreg Hölgynél jelen pillanatban hatalmas szerkezeti gondok állnak fenn, melyekért nem lehet pusztán Massimiliano Allegrit okolni, emellett pedig szót ejtett Matthijs de Ligtről, valamint Manuel Locatelliről is. Az ikonikus futballista szavait az alábbiakban olvashatjátok. 

"A Juventus szinte pontosan ugyanolyan pocsék mutatókkal kezdte a bajnokságot, mint hat esztendővel ezelőtt, ám akkor képes volt megnyerni a Serie A vonatkozó kiírását, azonban korántsem biztos, hogy a csapat ezt ismételten képes lesz megtenni, mivel a mezőny rendkívül erős, mindazonáltal úgy vélem, hogy a Bianconeri lassan vissza fog találni saját útjára, s beverekedni magát legalább a legjobb négy közé. 

Tagadhatatlan, hogy Max Allegri is hozzátette a maga részét ahhoz, hogy az Öreg Hölgy ilyen kedvezőtlen bajnoki rajtot produkált, ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a körülményről, hogy a mesternek egy olyan együttest kellett átvennie, mellyel egyetlen percet sem dolgozhatott együtt, s mely ennek tetejében még legnagyobb értékét is elveszítette az elmúlt hetekben. 

Ha egy alakulat dolgai nem mennek kifejezetten jól, egy Ronaldóhoz hasonló bajnok jelenléte elfedhet bizonyos problémákat, s bár Cristiano természetesen egyfelől maga is gondot jelentett a Bianconeri számára, egymaga is képes volt megoldani olyan komplikált helyzeteket, melyeknek áthidalására a jelenlegi Juventus csapatként is képtelen. Nem, Moise Kean határozottan nem bajnokalkat, s bár könnyen lehet, hogy a későbbiekben azzá válik majd, nem hinném, hogy ő lenne CR7 tökéletes helyettese, melyet egyébként a torinóiak vezetősége is igyekezett cáfolni az erről szóló kérdések felvetésekor. 

Hogy mit gondolok a Juve fiatalítási projektjéről? Véleményem szerint az ehhez hasonló elképzelések akkor vezetnek eredményre, ha az ezeket kivitelező alakulat szilárd alapokat tudhat magáénak, mely azonban egyáltalán nem mondható el a Zebrákról. A fekete-fehérek fiataljai, példának okáért Dejan Kulusevski, vagy éppen Kean, mindeddig nem voltak képesek egyértelműen bebizonyítani, hogy helyet érdemelnek a kezdőcsapatban, vagy általában véve a keretben, emellett pedig természetesen Allegri elküldése, majd visszahozatala is messzemenően buta és indokolatlan döntésnek bizonyult a klub vezetőségének részéről. 

Egy ilyen helyzetben nem nevezhető meg egyetlen személy felelősként, mivel az együttes fejesei, valamint futballistái egytől-egyig tehetnek a fennálló szituációért, így pedig magától értetődő módon az eredményekért is. Példának okáért, a Milan egyenlítő góljában végső soron mindenki tevékeny szerepet vállalt, még maga Max Allegri is, aki annak ellenére, hogy alapvetően jó döntéseket hozott a kérdéses összecsapáson, nem küldte be a pályára Matthijs de Ligtet, hogy ezzel nagyobb stabilitást adjon a Zebráknak. 

Teljesen egyértelmű, hogy Manuel Locatellinek további fejlődésre van szüksége ahhoz, mivel a Juventus azért igazolta le az olaszt, hogy ezen az egyébként semmilyen tekintetben nem kimagasló középpályán ő töltse be a vezérszerepet. Biztos vagyok benne, hogy Manuelnek ezt nem mezzalaként kellene megtennie, mivel itt futballozva csak újabb problémaforrást képezne a Juve számára, emiatt pedig úgy vélem, hogy Allegrinek egyértelműen registaként kellene játszatnia őt. 

Bár a középpályán fennálló gondok megoldására Arthur remek lehetőséget teremthetne, számos más társával egyetemben a brazil szintén nem tekinthető bajnoknak, mely jelzőt egyedül talán Paulo Dybaláról lehetne elmondani, aki azonban szintén nem felel meg teljes mértékben az ezen státusz eléréséhez szükséges kritériumoknak. Igazi bajnokok nélkül egy csapat nem érhet el jelentősebb eredményeket, s számos esetben még puszta győzelmeket sem. 

A Bianconeri játékosai közül mindenkinek többet kellene nyújtania a jelenleg látottaknál, mivel ha az eddigiekben is így tettek volna, a Juve nem két ponttal szerénykedne a kiesőzónában, hanem a tabella első felében készülne a csúcshódításra. Egy biztos, a szurkolók egyik kedvence, Federico Chiesa továbbra sem tekinthető kész futballistának, mivel a mostani szintél jóval kiforrottabb személyiséggel kell felvérteznie magát, ugyanakkor az olasz még ezzel együtt is azon labdarúgók közé tartozik, akik valódi értéket jelentenek a fekete-fehéreknek. 

Számomra a szezon egyik legnagyobb rejtélyét éppen az jelenti, hogy Matthijs de Ligt miért nem számít stabil kezdőnek a Juventusnál, mivel teljesen egyértelmű, hogy a Bianconerinek olyan játékosokra lenne szüksége a sikerek útjára való visszatéréshez, mint a holland, akiben a keménység és a szilárdság is fellelhető a legfontosabb tulajdonságok között" – összegzett Tardelli.