Juve-Empoli – Az edzők értékelése

max_allegri_empoli.jpgA Serie A második fordulójában a Juventus végre ismételten hazai környezetben, ráadásul saját szurkolói előtt futhatott ki a gyepre Itália legnagyobb presztízsű versenysorozatában, az előzetes felmérések és esélyek alapján pedig a Bianconerinek legnagyobb sztárja, Cristiano Ronaldo immár hivatalossá váló távozása ellenére is könnyed feladatként kellett megoldania a Serie B-ből frissen feljutó Empoli gárdájának legyőzését. Mint ismert, az Öreg Hölgy nem tudott megfelelni a minimális elvárásoknak sem, ugyanis a fekete-fehérek Leonardo Mancuso korai góljával hatalmas meglepetésre 0-1-ás vereséget szenvedtek az olasz kis csapattól, ezzel pedig továbbra is mindössze 1 ponttal rendelkeznek két játéknapot követően. 

A találkozót követően természetesen a kélt alakulat mesterei is értékelték a látottakat, s míg a Zebrák trénere, Massimiliano Allegri elsősorban a türelem és a nyugodtság fontosságát emelte ki, addig a kék-fehérek vezetőedzője, Aurelio Andreazzoli mindenekelőtt győzelmük történelmi jelentőségére fektette a hangsúlyt. 

"Úgy vélem, hogy a mai vereség nem személyiségünk problémás mivoltából fakad, mivel a srácok meglehetősen jól teljesítettek a találkozó elején, azonban sajnálatos módon gólt nem sikerült szereznünk, ezt követően pedig az Empoli szinte első ellentámadásából bevette kapunkat, mely alapvetően befolyásolta a további események alakulását. A pálya ezután számomra igen különös módon szétszakadt, melynek következtében rendkívül sokat kellett loholnunk a játékszer után, miközben hagytuk, hogy az Empoli átvegye az irányítást a találkozó fölött, s mivel Andreazzoli mester együttese igen képzettnek számít technikailag, ellenfelünk igen könnyedén eszközölte ki a stílusváltást" – fogalmazott General Max a DAZN kamerái előtt. 

"A ma látottaknál jóval nagyobb nyugalommal és türelemmel, valamint elsősorban valódi csapatként kellene futballoznunk, ugyanis jelen pillanatban játékosaim túlzottan nagy hangsúlyt fektetnek az egyéni megoldásokra, mely magától értetődő módon háttérbe szorítja a csapatjátékot. Mostani helyzetünk semmilyen tekintetben nem számít egyszerűnek, ugyanis a szezon első két összecsapásán mindössze egy pontot sikerült szereznünk, azonban továbbra is rengeteg idő áll rendelkezésünkre a fejlődés kieszközöléséhez.

Biztos vagyok benne, hogy az elkövetkezendő időszakban rengeteget kell dolgoznunk védekezésünkön, hogy minden tekintetben tömörebb védvonalakkal léphessünk pályára, azonban összességében úgy gondolom, hogy az eddigiekben látott hibáink mindenképpen jótékony hatást fognak gyakorolni ránk. A Juventus egy jó és értékes kerettel bíró együttes, ez pedig lassan egyértelműen meg fog mutatkozni, s bizonyossá fog válni a külvilág számára is."

A tegnapi találkozón a Juventus összesen 79 alkalommal támadott, ezen akciókból pedig 26 végződött beadással, mely kísérletekből azonban rendkívül eredménytelen volt a Bianconeri, ugyanakkor Max szerint nem ez jelentette a legfőbb gondot az Empolival szemben. 

"Nem gondolnám, hogy a szükségesnél több beadással operáltunk volna a mai találkozón, mivel ellenfelünk rengeteg területet hagyott számunkra a széleken, nekünk pedig mindenképpen meg kellett próbálnunk élni az ebből fakadó lehetőségekkel. Igen sajnálatos, hogy technikai tekintetben számos pontatlanságot követtünk el, s sok esetben nem a megfelelő megoldás mellett tettük le a voksunkat egy-egy szituációban, s hogy alapvetően is kapkodva, már-már az őrület határán egyensúlyozva álltunk hozzá bizonyos helyzetekhez. 

Felfogásunk önmagában is rendkívül rossznak számított, ugyanis arra készültünk, hogy egy sima, előre eldöntött mérkőzésen fogunk győzelmet aratni, holott soha, semmilyen körülmények között nem szabadna erre építenünk, mivel minden egyes összecsapás megnyeréséért vért kell izzadnunk. Egyáltalán nincsenek garanciák arra, hogy az adott találkozón mi fogjuk megszerezni a vezetést, vagy hogy mi irányítjuk majd a történések menetét. Ha hátrányba kerülünk, magunkénak kell tudnunk azt a nyugalmat és szilárdságot, melynek segítségével megfordíthatjuk az eredményt. Hinnünk kell benne, hogy képesek lehetünk diadalmaskodni ellenfelünk fölött, ma azonban némileg ezen hit is hiányzott belőlünk, ennek fényében pedig nem is csoda, hogy az ismert végeredmény született."

A Mister ezt követően áttért egyes labdarúgóinak értékelésére, melynek keretein belül egyebek mellett szót ejtett Juan Cuadradóról, Danilóról, Weston McKennie-ről, valamint Manuel Locatelliről is. 

"Jelen pillanatban növekedési szakaszban vagyunk, melynek során mindenképpen fejlődést kell kieszközölnünk, s új szintre kell lépnünk, hogy a lehető legjobb formában nézhessünk szembe a soron következő kihívásokkal. Jelmondatunknak az egyszerűségnek kell lennie, mivel egészen egyszerűen nem szabad ilyen bonyolult megoldásokhoz folyamodnunk, valamint ennyire túlgondolnunk a meccs egyes tényezőit és momentumait. Mint fentebb említettem, a ma látottaknál jóval szilárdabbnak és egységesebbnek kell lennünk, s csapatként kell futballoznunk, ezen pedig feltétlenül, s minden kétséget kizáróan javítanunk kell. Csapatunkban jelenleg túlságosan sok az egyénieskedés, miközben ezzel nem párosul az egymásért való küzdés elengedhetetlen feltétele, ennek ismeretében pedig nem is lehet meglepő, hogy helyenként ennyire döcögős gépezetet alkotunk. 

Tudatában kell lennünk annak, hogy pontosan mire is készülünk, vagy éppen mit is teszünk az adott pillanatban. Az Udinese elleni összecsapáson megértettük, hogy nem szabad túlbonyolítanunk a dolgokat, ám ennek ellenére ma kettő helyett már három pontot veszítettünk, összességében pedig öt pontos lemaradásban vagyunk a tabella élmezőnyéhez képest. Bár egy alakulat keresztülmegy ehhez hasonló fejlődési szakaszokon, melyeknek a pontvesztések is elengedhetetlen részei, a válogatott szünet után teljesen más felfogásban kell pályára lépnünk, hiszen rendkívül fontos hónap áll előttünk, számos meghatározó bajnoki mérkőzéssel, illetve a Bajnokok Ligájában megvívandó csoporttalálkozókkal. Biztos vagyok benne, hogy képesek leszünk sikerrel venni az akadályokat, ehhez azonban nagy nyugalmat kell hoznunk életünkbe és mindennapjainkba.

Nem gondolnám, hogy a jelenlegi keret erőssége elmaradna azon alakulatoktól, melyeket korábban edzettem, mivel a Juve egy igen nagy potenciállal bíró, fiatalokkal teli együttest tudhat magáénak. Magától értetődő, hogy az ifjabb labdarúgók nem rendelkeznek akkora tapasztalattal, mint idősebb társaik, ilyen formán pedig gyakrabban követnek el hibákat vagy mellényúlásokat is, azonban ebbe nem nyugodhatnak bele, s állandóan dolgozniuk kell azon, hogy jobban megértsék az egyensúly fontosságát, valamint a meccsek egyes pillanatainak jelentőségét. Úgy vélem, hogy a srácok mindent megtesznek annak érdekében, hogy fejlődhessenek, s éppen ezért igen sajnálom őket, mert a végeredmény ellenére ma is látszott rajtuk, hogy itthon szeretnék tartani a három pontot, a vereség pedig szinte összetörte azon labdarúgók szívét, akik még nem szoktak hozzá az efféle kudarcokhoz. 

A futball alkalmanként csodálatos sportág, azonban néha bestiálisan kegyetlen is tud lenni, mivel Udinében, valamint ma is megtapasztalhattuk, hogy a labdarúgás olykor rendkívül méltánytalan bánásmódban részesít bennünket, mely esetünkben leginkább kapott góljainkban, s ezen találataink körülményeiben volt szembetűnő. Ez nem kifogás, továbbá nem alibi, hanem konkrétumként felmutatható tény, azonban ettől függetlenül nem szabad beletörődnünk az adott helyzetbe, s napról-napra többet kell tennünk azért, hogy sikeresebbekké válhassunk tévesztéseink kiküszöbölésével, hogy még a fent említett momentumok felbukkanása esetén se ezen pillanatok határozzák meg egy találkozó kimenetelét. 

Meggyőződésem, hogy valamilyen módon át fogjuk hidalni jelenleg még fennálló gondjainkat. A legjobban azt sajnálom, hogy az eddigiek folytán mindössze másfél hónapnyi időnk volt a közös tevékenykedésre, egyes futballisták pedig még ennél is később csatlakozhattak a Continassán folyó edzésmunkához, azonban tudatosítanunk kell magunkban, hogy egyetlen ugrással nem juthatunk el nullától tízig, s számos lépcsőfokot kell megtennünk ahhoz, hogy ismét sikeresek lehessünk. A labdabirtoklás kieszközölése, valamint a meccsek irányítása alapvető fontosságú tényező lenne, ezen felül pedig arra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk, hogy ne jöjjünk zavarba a kisebb hibáktól, esetleg góloktól, ugyanis e téren is fel kell nőnünk a feladathoz, valamint a profi futball által megkövetelt szinthez.

Hátrány esetén nem szabad kétségbeesnünk, hanem kettőzött erővel kell támadnunk az egyenlítő, majd a vezető találat megszerzéséig, hogy egy pillanatnyi kihagyást és figyelemzavart követően újra kezünkbe vehessük az irányítást, s még ennél is nagyobb odafigyeléssel kell futballoznunk a védekezési szakaszokban, mivel a többek között ma is tapasztalt össze-vissza rohangálás, illetve türelmetlenkedés csak az ellenfelek előtt nyit területeket, s kínál számukra újabb esélyeket. 

Hogy mit gondolok Locatelliről? Mikor Manuel végre valahára megérkezett együttesünkhöz, a legkevésbé sem volt kedvező fizikai állapotban, mindazonáltal erőnléte időről-időre optimálisabbá válik, a válogatott szünet után pedig a jelenleginél is sokkal jobb formában tudhatjuk majd őt. Amíg Locatelli nem áll rendelkezésünkre 100%-ig, más megoldásokkal kell operálnunk a védelem előterében, ahol Danilo ma is remekül futballozott, jelenléte pedig igencsak észrevehető volt a pályán, mivel a végsőkig megőrizte nyugalmát és hidegvérét, anélkül, hogy kritikus helyeken veszítette volna el a játékszert, e tekintetben pedig az egész csapat számára példaként kell szolgálnia. 

Rendkívül fontos, hogy megtaláljuk egy egyensúlyt a fiatalok, valamint a tapasztaltabb játékosok között, többek között ezért is lépett pályára ma Leo Bonucci és Juan Cuadrado az ifjú labdarúgók mellett, s mint mondtam, arra kell törekednünk, hogy mindig, minden helyzetben és pillanatban csapatként futballozzunk. Weston McKennie egyes vélemények ellenére egyáltalán nem futballozott rosszul, mivel egy számára alapvetően ismeretlen szerepkörben kellett játszania, ugyanis Álvaro Moratát titkos, s később bevetendő fegyvernek szántam, az amerikait pedig ennek nyomán pedig arra kértem, hogy próbáljon meg a támadó harmadban szerepelni. Bár ebből kifolyólag természetesen nem hozta legjobb formáját, helyenként meglehetősen szép és érdekes mozdulatsorokat hajtott végre, melynek nyomán meggyőződésem, hogy egy hatalmas potenciállal bíró labdarúgóról beszélünk, aki lehetőségek egész tárházát tartogatja magában."

Allegri, mondanivalójának végéhez közeledve Ronaldo távozásáról, valamint a CR7 által hátrahagyott örökségről is kifejtette álláspontját, leszögezve, hogy a portugál végig meghatározó labdarúgónak számított torinói évei során, azonban a Juventusnak túl kell lépnie az ötszörös aranylabdás világsztáron. 

"Cristiano három esztendőt töltött a Juventus kötelékében, melyből egy idényen keresztül nekem is volt szerencsém vele tevékenykedni, ezen időszak alatt pedig azt tette, amiben a legjobb, azaz rengeteg gólt szerezve juttatta sikerekhez együttesét. Ronaldo kétségkívül rendkívüli futballista, azonban e pillanattól fogva már nem szabad rajta gondolkodnunk, mivel távozásával CR7 a múlt részét képezni, nekünk pedig a jelennel és a jövővel kell törődnünk. Kiváló csapatot tudhatok magaménak, mely körül, ahogy az általában lenni szokott, meglehetősen sok tennivalóm van, azonban a futballban soha semmit nem vehetünk biztosra, ebből fakadóan pedig magát a győzelmet sem. Annak ellenére, hogy mi vagyunk a Juventus, még 2-0, vagy 3-0 után sem jelenthetjük ki, hogy megnyertük az adott találkozót, gondoljunk csak az Udinese ellen történtekre... Az eddigiek során megtapasztalt nehéz pillanatok minden bizonnyal nagy segítségünkre lesznek majd az elkövetkezendőkben, azonban csak és kizárólag abban az esetben, ha a megfelelő következtetéseket vonjuk le belőlük" – összegzett Max Allegri. 

andreazzoli.jpgAz Empolit irányító Aurelio Andreazzoli találkozó után közzétett szavaiban leszögezte, hogy a kék-fehérek által véghezvitt tett egyedül történelmi léptékkel mérhető, emellett pedig szót ejtett alakulata nagyszerű mentalitásáról is, mely megítélése szerint győzelemre vezette fiait tegnap este. 

"Lehet, hogy a ma este történtek történelmi jelentőséggel bírnak, azonban a legfontosabb – ellenfelünktől függetlenül – az, hogy a kudarcos bajnoki rajtot követően ma három ponttal a zsebünkben térhetünk vissza otthonunkba. Ezzel együtt természetesen fel kell fognunk sikerünk súlyát, ugyanis e stadionban minden egyes győzelem értéke megsokszorozódik" – fogalmazott a DAZN kérdésére. 

"A mérkőzés előtt azt mondtam a srácoknak, hogy ha hiszünk önmagunkban, végrehajthatjuk a csodát, az idő múlásával pedig ők is egyre jobban hittek ennek lehetőségében. Annak ellenére, hogy piaci értékünk messze alacsonyabb a Juventusnál, az Empoli labdarúgóinak ugyanúgy két kezük, két lábuk, s egy szívük van, mint a Bianconeri futballistáinak, ilyen alapon pedig nem kérdés, hogy egyetlen bajnoki találkozó sem tekinthető előre lefutottnak. 

A ma este minden bizonnyal olyan élményt jelent számunkra, melyről egy napon mindannyian mesélni fogunk majd unokáinknak, s nem pusztán az eredményből kifolyólag, hanem azon nagyszerű teljesítmény miatt is, melyet egy bajnokokból álló alakulat ellen nyújtottunk. Nem hagytuk ki a lehetőséget, mely előttünk kínálkozott, ezzel pedig óriási ajándékot adtunk saját magunk számára. 

Nem szeretnék egyénekről beszélni, mivel ma csapatként arattunk győzelmet. Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy Samuele Ricci milyen nagy értékeket képvisel, klubunk pedig ebből kifolyólag feltétel nélkül bízik benne, azonban ma elkövetett néhány olyan dolgot, mellyel legkevésbé sem nyerte el tetszésemet. Ennek ellenére nem róla, hanem legfőképpen együttesemről szeretnék szót ejteni, mely képességbeli különbségeink ellenére mindössze kilenc támadással kevesebb akciót vezetett, mint a Juve, mindemellett pedig labdabirtoklási arányunk is rendkívül kiegyenlített volt. 

Mentalitásunk természetesen rendkívül fontos tényezőnek bizonyult, ugyanis a gól megszerzését követően a srácok is megérezték, hogy megfelelő teljesítményt nyújtva egészen elképesztő eredményt érhetünk el az olasz rekordbajnok otthonában, a meccs utolsó perceiben pedig éppen küzdőszellemünknek és eltökéltségünknek köszönhetően tudtuk kibírni a Bianconeri által gyakorolt óriási nyomást. A mai hihetetlen teljesítmény ezzel együtt arról is meggyőzött, hogy plusz egy napnyi pihenőt biztosítsak csapatomnak, mivel minden tekintetben megérdemlik ezt, ahogy a győzelemre is rászolgáltak ma este" – összegzett az olasz szakember. 

A mérkőzés összefoglalója: