Allegri: "Bajnokok és edzők távoznak, de a Juventus marad"

max.JPGHabár az elmúlt napok lényegében Cristiano Ronaldo Juventusból történő eligazolásáról szólnak, az élet megy tovább, a Zebrák pedig az új szezon második fordulójára készülnek, akik ma első hazai mérkőzésükön az Empoli együttesét fogadják. Mint ismert, a Bianconeri az első fordulóban csalódást keltő 2:2-es döntetlent játszott az Udinese együttese ellen, a pontvesztés tényét pedig tovább keseríti a tény, hogy a torinói együttes kezéből egy teljesen kontroll alatt tartott mérkőzés csúszott ki, ugyanis az együttes kapusa, Wojciech Szczęsny két kapitális hibája visszahozta az udinei csapatot a mérkőzésbe. Massimiliano Allegri együttese a toszkán csapat ellen szeretne rálépni a győzelem útjára, akik a nyitófordulóban hazai pályán 3:1-es vereséget szenvedtek a Maurizio Sarri által edzett Lazióval szemben. A mérkőzés előtt a Zebrák edzője megtartotta az ilyenkor szokásos sajtótájékoztatót.

"Jó napot kívánok mindenkinek!" – kezdte a sajtótájékoztatót Allegri. "A holnapi mérkőzésen húszezer néző lesz jelen a stadionban, és csodálatos érzés hazai pályán is elkezdeni az utunkat. Tegnap (a nyilatkozat tegnap került nyilvánosságra, azaz a mester a tegnap alatt végig augusztus 26-ára, csütörtökre utal – a szerk.) beszéltem Cristianóval, aki jelezte felém, hogy nem áll szándékában a Juventusnál maradni a továbbiakban, ennek okán kimarad a keretből, ma délelőtt sem vett részt az edzésen. Most azonban beszéljünk a mérkőzésről, mely sokkal fontosabb. A bajnokság kezdése gyanánt kicsúszott a győzelem a kezünk közül egy jól kontrollált mérkőzésen, tehát holnap kötelező jelleggel sikert kell aratnunk egy olyan együttes ellen, mely gyors, élénk és jó futballt játszik. A három pont begyűjtése érdekében megfelelő játékkal kell előrukkolnunk. Jó munkát végzünk, és sajnáljuk az Udinében elhullajtott pontokat. Két, előre meg nem jósolható esemény történt, melyek többet nem fordulhatnak elő, emellett a második félidőben több technikai hibát is vétettünk, de javul a fizikai állapotunk. Holnap jó atmoszférára számítok, nekünk pedig készen kell állnunk" – fejtette ki véleményét a holnapi mérkőzéssel kapcsolatban.

Cristiano Ronaldo jelenlétében a felelősség javarészt a portugál támadóra hárult a gólszerzést illetően. Hogyan fog megoszlani a felelősség ezek után? "Ronaldo nélkül? A srácok már így is felelősségteljesen viselkednek, mely Ronaldo hiányában csak növekedni fog. Egy fiatal csapatról beszélünk, akiknek minden szempontból fejlődniük kell. A különbséget az fogja jelenteni, hogy milyen gyorsan leszünk képesek a megfelelő mentális állapotba kerülni, illetve hogy megtaláljuk az egyensúlyt, mellyel képesek leszünk kontrollálni a meccseket és elkerüljük azt, ami Udinében történt. Hogy csalódott vagyok-e Ronaldo távozása miatt? Nem, egyáltalán nem. Cristiano meghozta a maga döntését. A Juventusnál játékosok mennek, nagy bajnokok és edzők egyaránt. Eligazolt Sívori, Platini, Zidane, Del Piero, Buffon, de a Juventus marad, ez a legfontosabb dolog. Három évvel ezelőtt Ronaldo minket választott, folyamatosan rendelkezésünkre állt, most pedig elmegy. Az élet megy tovább, ahogy mindig is" – vélekedett General Max a portugál gólvágó távozásáról.

Folytatásként a toszkán származású taktikus elismerte, beszélt Ronaldóval a padon kezdetéséről az Udinese ellen, valamint elismerte, amit a portugál játékos eddig a klubért tett, illetve beszélt a csapat közelmúltbeli teljesítményéről. "Nem igazán tudok a száz rúgott góljáról, nem voltam itt az elmúlt két évben. Az utolsó két mérkőzésről tudok beszélni, melyek komoly tesztként szolgáltak számunkra. Rúgtunk öt gólt, emellett pedig kaptunk hármat. A bajnokságot az a csapat nyeri meg, amelyik a legjobb gólkülönbséggel rendelkezik. Ha egyel kevesebb gólt kapunk az előző fordulóban, most három pontunk lenne. Van még néhány gól a lábainkban. Cristiano sokat tett a csapatért, s abban az évben, amikor az edzője voltam, komolyan hozzájárult együttesünk jó teljesítményéhez, ráadásul a srácok számára is példaként szolgált. Csakis hálával tartozunk neki azért, amit a Juventusért tett, holnap azonban a három pont megszerzésére kell koncentrálnunk. Hogy azt mondtam volna, maradni fog? Pénteken Udinében beszéltünk erről, említettem neki, hogy a padon kezdetném. Ő azt mondta nekem, maradni szeretne, azonban ilyen az átigazolási piac: a helyzet változott, nekünk pedig el kell ezt fogadnunk. A Juventusnál azok maradnak, akik maradni szeretnének, ilyen egyszerű ez. Az első célunk a Bajnokok Ligájához köthető, egy olyan csapattal, melyben sok fejlődési lehetőség van még" – állította Allegri.

A sajtótájékoztató folytatásaként visszatérve Ronaldóra, az újságírók megkérdezték, hogy telt a tegnapelőtti nap reggele. "Ronaldo reggel közölte csapattársaival, hogy távozni fog. Hogy fogadtam? Egyáltalán nem lepődtem meg, a futballban számolnunk kell az átigazolásokkal és az egyéni szükségletekkel. Azonban holnap jön az Empoli, végig dühösnek kell lennünk az Udinében hagyott két pont miatt. Ronaldo távollétében is meg kell tapasztalnunk, hogyan gyűjtsük be a három pontot, elvégre végül is a futballban csak az eredmény számít. A mercatóból még hátra van 3-4 nap, meglátjuk mi lesz. Ha tudunk találni olyan játékosokat, akik illenek az elképzeléseinkbe és erősítést jelentenek számunkra, megpróbálunk élni a lehetőséggel. Arthur is velünk van, aki dolgozik a visszatérésén, emellett elégedett vagyok a fiúkkal, a csapat szinte tökéletes. Mindennel rendelkeznek ahhoz, hogy jó szezonjuk legyen."

Ezt követően Allegri említést tett néhány játékosról is. "McKennie semmiképp sem távozhat, ő egy támadó szellemű középpályás, a támadópotenciál terén jól állunk. Locatelli? Egyelőre csak a Napoli elleni formáció van meg a fejemben, a holnapit még nem tudom. Nem tudom, hogy a dél-amerikaikat játszatom-e. Padoin? Ő is jó formának örvend. Mit gondolok Keanről? A Juventusnál játszott, de jelen formában nincs értelme beszélni olyan játékosokról, akik a PSG-ben, vagy máshol játszanak. Foglalkozzunk a holnappal, próbáljunk meg nyerni holnap, utána van három napunk foglalkozni a mercatóval. Morata jól érzi magát. Chiesa? Ő egy támadó, aki képes a szélen és középen is játszani, de alapvetően támadó" – vélekedett az edző. 

A játékosokról ejtett rövid gondolatok után Max beszélt a labdarúgók karakterisztikájáról, illetve a holnapi mérkőzéssel kapcsolatos elvárásairól is. "Ez a futballisták karakterisztikájától függ. Vannak olyan játékosaink, akik rendelkeznek a rögtönzés képességével: Chiesa, Kulusevski és természetesen Dybala. Az alapján alakítjuk ki a taktikát, hogy ki játszik. A srácok még fiatalok, és sokat kell fejlődniük. Ez egy olyan út, melyet győzelmek által lehet csak bejárni, ami növeli az önbizalmat, a morált. Nem lehet egyik percről a másikra nulláról eljutni tízig, lépésenként kell haladni. Elégedett voltam a csapat játékával Udinében, sajnálom, hogy nem voltunk képesek kezelni a váratlan helyzetet. Kíváncsi vagyok a holnapi alakulat teljesítményére, emellett szeretném elérni a szezon során kitűzött célokat is. Ezek közé tartozik az, hogy egyéni tekintetben is fejlesszem a játékosokat, valamint elérjem azt, hogy a csapat jobban játsszon. Holnap agresszíven kell futballoznunk, az alibi a vesztesek és a gyengék sajátja. Az udinei összecsapáshoz hasonlóképpen kell játszanunk, de mindenképp szükséges, hogy fejlődjünk az ott látottakhoz képest." 

Zárásképpen az edző arról beszélt, hogy miként kell elképzelni a Ronaldo utáni Juventust. "Hogy kitől jönnek majd a gólok? Mint korábban említettem, rendelkezésünkre áll Dybala, Morata, Kulusevski, Bernardeschi, illetve Rabiot is, aki tavaly három találatot szerzett. McKennie szintén. A védőknek is gólt kell szerezniük. Jobban el kell osztanunk a gólok számát. Alázattal és kemény munkával fejlesztenünk kell az egyéneket a csapaton belül" – zárta sajtótájékoztatóját a Juventus edzője.