Capello: "Ronaldót úgy kell kezelni, mint Ranocchiát"

capello.jpgAz ismert olasz edzőlegenda, Fabio Capello a mai nap folyamán önmagához képest rövidebb interjút adott az olasz sportsajtónak, melyben a Serie A tegnap rajtoló idénye kapcsán megosztotta véleményét a ma kora este az Udinese otthonában pályára lépő Juventus mesteréről, helyzetéről, valamint bizonyos futballistáiról is. 

Az egykori szakvezető mindenekelőtt egyik kedvelt témájáról, a Zebrák vezetőedzőjének számító Massimiliano Allegriről fejtette ki véleményét, leszögezve, hogy a pragmatizmus elkötelezett hívének tekinthető tréner minden bizonnyal ismét sikeres lesz majd Torinóban. 

"Allegriről mindig is egy olyan személy jutott eszembe, aki semmilyen tekintetben nem hagyja, hogy a labdarúgás világára olyannyira jellemző idealizmus magával ragadja őt. Amikor egy tréner átveszi egy alakulat irányítását, nem szabad engednie, hogy a futball aktuális trendjei szabják meg a játszani kívánt stílust, mivel a csapat játékrendszerét nem az éppen uralkodó elképzelésekhez, hanem a labdarúgók egyéni jellemzőihez kell igazítani. Úgy vélem, hogy a korábbi évekkel ellentétben Max többé nem tevékenykedhet komfortos helyzetben, mivel immár az ő vállait nyomja a legnagyobb felelősség a Juventusnál" – fogalmazott a La Gazzetta dello Sport számára. 

Az egykor az AC Milan, az AS Roma, vagy éppen az olasz rekordbajnok kispadját is elfoglaló mester ezt követően a Bianconeri talán két legismertebb sztárjáról, Cristiano Ronaldóról és Paulo Dybaláról beszélt, kijelentve, hogy a legfontosabb, hogy Allegri képes legyen egyenrangú felekként kezelni a keret minden egyes futballistáját. 

"A legfontosabb tényező az, hogy egy mester képes legyen teljesen világosan szót érteni labdarúgóival, megmondva nekik, hogy ezen játékosok hol tartanak jelen pillanatban, s mit kell tenniük a fejlődés érdekében. Ezen beszélgetéseket az edzéseken, ám sok esetben a mérkőzések időtartama alatt is le kell folytatni, attól függetlenül, hogy éppen egy fiatal reménység, vagy egy világsztár figyelmét kívánod felhívni bizonyos körülményekre. 

Hogy lehet-e úgy kezelni egy Cristiano Ronaldóhóz hasonló kiválóságot, mint például Filippo Ranocchiát? Természetesen lehet, sőt így is kell, mivel egyedül ennek révén érhetjük el, hogy CR7 az adott találkozón ugyanolyan szinten állónak érezze magát, mint bármely más csapattársa. Egy mesternek természetesen hatalmas bátorsággal kell rendelkeznie ahhoz, hogy egyenrangú felekként tekintsen játékosaira, azonban kizárólag ezáltal vívhat ki magának tiszteletet a csapat körében.

Paulo Dybala minden szükséges tulajdonsággal rendelkezik ahhoz, hogy a legnagyobb bajnokok közé emelkedhessen, azonban ehhez változtatnia kell alapvető hozzáállásán. Mondok egy példát: bár Lorenzo Insigne mindig is egy labdaügyes futballistának számított, egyszer valaki felhívta a figyelmét arra, hogy a kollektív sikerek eléréséhez nem elég csupán cselezgetnie, hanem társaihoz hasonlóan neki is futnia kell a játékszer után. Az olasz e pillanattól kezdve ugyanúgy kivette részét a csapatjátékból, mint bármely más játékos az alakulatból.

Véleményem szerint Paulónak hasonló változáson kellene keresztülmennie, s dinamikusabban futballozva kellene észrevetetnie magát, miközben társai tudhatnák, hogy mindig, minden helyzetben számíthatnak rá. A kilencvenes években éppen ezen veszekedtem a legtöbbet egyik akkori futballistámmal, Dejan Savićević-csel, akit hat hónapon keresztül kellett győzködnöm arról, hogy ne csak saját magával törődjön a pályán, mivel ez a legfőbb oka annak, hogy az oldalán szereplő játékosok nem keresik őt a labdával. Mikor elértem, hogy váljon csapatjátékossá, a keret többi futballistája is szívesebben passzolt neki."

A jelen pillanatban tévés szakkommentátorként tevékenykedő Capello a futballisták elemzése után áttért a Juventus bajnoki esélyeinek megítélésére, álláspontja szerint pedig a tény, miszerint a Bianconeri leigazolta Manuel Locatellit, hatalmas fegyverténynek fog bizonyulni az idény későbbi szakaszaiban. 

"Határozottan úgy vélem, hogy a Serie A legnagyobb favoritjának a Juventus számít, még akkor is, ha a bajnoki versenyfutás mindvégig rendkívül kiegyensúlyozott lesz majd. A Bianconeri már korábban is kiváló kerettel rendelkezett, az előző idényben azonban különböző okokból kifolyólag nem tudott élni ebből származó lehetőségeivel. Nem tudom, hogy ez Pirlón múlt-e, azonban annak ellenére, hogy személyes tekintetben jó barátomnak tartom Andreát, s helyében nagy valószínűséggel én is elfogadtam volna az Öreg Hölgy ajánlatát, ki kell jelentenem, hogy megítélésem szerint bizonyos szempontból túlságosan kevés tapasztalattal vágott bele egy ekkora kalandba. 

Az utóbbi hónapokban sokáig azt gondoltam, hogy Antonio Conte távozásának ellenére az Inter emelheti majd magasba a Scudettót az idény végén, ugyanakkor Romelu Lukaku eligazolásával az esélyek is megváltoztak. Mint említettem, a Zebrák kerete elképesztően erős, egy olyan nagyszerű futballista, mint Manuel Locatelli pedig még magasabb szintre emelheti a fekete-fehéreket. Ha a Juve labdarúgói képesek lesznek felsorakozni Allegri mögött, s minden szempontból magukévá tenni mesterük elképzeléseit, fényes idény állhat a torinóiak előtt."

A mester végezetül a Juventus két meghatározó védőjéről, Giorgio Chielliniről, továbbá Matthijs de Ligtről is beszélt, álláspontja szerint pedig a holland labdarúgónak még sokat kell tanulnia a Bianconeri csapatkapitányától, elsősorban mentalitását illetően. 

"Rendkívül kedvelem az olyan vezéregyéniségeket, mint amilyennek Chiellini is tekinthető, mivel a hozzá hasonló karakterisztikával bíró futballisták mindig is alapvető részét képezték sportágunknak. Az olyan típusú vezérek, mint Giorgio, nem beszélnek sokat a televíziókamerák előtt, s nem keresnek kifogásokat vereség esetén. Messzemenően helyes döntésnek vélem, hogy a Juve meghosszabbította kapitánya szerződését, mivel Chiellini kora ellenére továbbra is képes biztonságot adni hátul együttesének, meggátolva, hogy az ellenfelek kihasználhassák a középpálya védekezési hiányosságait. 

Hogy mit gondolok de Ligtről? Bár igen nagyra tartom Matthijst, ismét szeretném látni szemeiben azt a tüzet, lényében pedig azt a vezért, mely elengedhetetlenül fontos alkotóeleme volt az Ajax három idénnyel ezelőtti menetelésének. Meglátásom szerint a Juventusnál töltött két idénye alatt nem sokat láttunk a holland e téren fennálló képességeiből, s őszintén szólva kissé hiányolom azt a futballistát, aki annak idején felhívta magára Európa topklubjainak figyelmét" – összegzett Capello.