Pirlo: "A szép játék többet ér, mint a győzelem"

pirlo-20-1.jpgA Juventus május végén menesztett egykori mestere, Andrea Pirlo a minap hosszabb nyilatkozatot adott a brit sportsajtónak, melynek keretein belül számos témáról szót ejtve kifejtette, hogy rengeteget tanult a Bianconerinél töltött hónapjai alatt, emellett pedig leszögezte, hogy készen áll az új kihívásokkal és kalandokkal való szembenézésére, miközben alapvető elméletein továbbra sem kíván változtatni, ugyanis töretlenül hisz ezek helytálló mivoltában. 

A szinte pontosan egy esztendővel ezelőtt kinevezett korábbi olasz középpályás, aki a belé fektetett nagy bizalom ellenére sem volt képes beváltani a hozzá fűzött reményeket Torinóban, mindenekelőtt a hozzá hasonló, szakmájukban igen fiatalnak számító trénerekről beszélt, leszögezve, hogy álláspontja szerint a labdarúgás világában e területen is egyre több lehetőség kínálkozik az ifjú szakemberek előtt. 

"A futballban uralkodó tendenciák alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a fiatal, új elképzelések meghonosítására törekvő trénerek egyre nagyobb teret kapnak a sportágban, ám ez voltaképpen Pep Guardiola felbukkanása, s Barcelonánál bekövetkező berobbanása óta így van. A spanyol mester és követői az elmúlt években egyértelműen bebizonyították, hogy a labdarúgás ebbe az irányba tart, s egyre több lehetőség, valamint ajtó nyílik a trénernek álló egykori játékosok előtt" – állapította meg a Maestro mondanivalójának felvezetéseként a The Athletic munkatárásnak, majd ezt követően taktikai elképzeléseinek boncolgatásába kezdett. 

"Alaptézisnek tekinthető, hogy ha egy alakulat nem a mérkőzés kontrollálására törekszik, el fogja veszíteni az összecsapást. Természetesen, mint az élet minden más területén, itt is előfordulhatnak kivételes esetek, ilyen formán pedig megeshet, hogy egy csapat 90%-os labdabirtoklás mellett is vereséget szenved, mivel az ellenfél egyetlen lövéséből valamilyen oknál fogva gól születik, míg az együttes képtelen érdemben válaszolni erre.

A nagy számok törvénye alapján ugyanakkor egyértelmű, a meccsek többségét azon gárda nyeri, mely az események irányítását tűzi ki céljául. Személyes tekintetben mindig is úgy véltem, hogy a szép játék többet ér, mint a győzelem, ebből kifolyólag pedig szívesebben vonulok le vesztesként a pályáról, mint hogy a mérkőzés teljes időtartama alatt a saját tizenhatosomon belül védekezzek, s csupán kontrák révén próbáljam megzavarni a velem szemben álló együttest."

Mint ismert, a szakvezető a Juventus irányítójaként címvédőként csupán a Serie A negyedik helyére tudta vezényelni a fekete-fehéreket, ám ennek ellenére a Supercoppa Italianát, valamint a Coppa Italiát is magasba emelhette az Öreg Hölggyel, munkáját pedig állítása szerint olyan tényezők hátráltatták az idény során, mint a koronavírus-járvány miatti helyzet, a szurkolók hiánya, illetve a szoros versenynaptár, melyeket a szezon során is rendre igyekezett kihangsúlyozni nyilatkozataiban.

"Úgy vélem, hogy attól, hogy a Juventus eredményeinek egy része nem számított különösebben kedvezőnek a hátunk mögött lévő idényben, nem szükséges változtatnom alapvető elképzeléseimen, s nem is tervezek efféle módosításokat kieszközölni ötleteimet illetően. Továbbra is kitartok ideáim mellett, melyeknek alapján hátulról szeretném kezdeni a támadások felépítését, birtokolni kívánom a játékszert, ennek elvesztése esetén pedig a lehető leghamarabb vissza akarom szerezni a labdát. 

Az eredmények tekintetében igen sok múlik azon játékosokon, akik a trénerek rendelkezésére állnak, ugyanis ezen labdarúgók jellemvonásai már önmagukban is meghatározzák, hogy a csapat milyen lehetőségeket tudhat magáénak, s milyen futballstílust valósíthat meg a gyakorlatban. A futballisták véleményem szerint sokkal fontosabbak, mint az edzők, s jóval nagyobb hatást gyakorolnak az egyes összecsapásokra, mint a szakemberek, míg utóbbiak csupán alkalmazkodhatnak a keret által teremtett körülményekhez és állapotokhoz. 

Leszögezném, hogy a mindenki által ismert végkifejlet ellenére rengeteget tanultam a Juventus mestereként, nem kis részben amiatt, mert ez volt első közvetlen tapasztalatom szakvezetőként, első szezonom pedig máris rendkívül intenzívnek bizonyult. Stábomnak a bajnoki találkozókon kellett kipróbálnia egyes elképzeléseket, mivel az előszezon rövidsége miatt mindössze egyetlen barátságos meccset volt lehetőségünk lejátszani, az évad ideje alatt pedig a rendkívül szoros versenynaptárnak köszönhetően háromnaponta pályára kellett lépnünk a különböző versenysorozatokban. 

Ez magától értetődő módon meggátolta a srácokat abban, hogy kellőképpen regenerálódhassanak az egyes találkozók között, emellett pedig jószerivel idejük sem volt arra, hogy eredményesen felkészülhessenek az előttük álló következő kihívásra. Ezen felül nem volt lehetőségünk szurkolóink előtt futballozni, mely önmagában is egy hatalmas plusz erőtől fosztott meg bennünket, a fentebb említett tényezők együttes jelentkezése miatt pedig szinte egyetlen új ötletünket sem tudtuk kipróbálni, mivel sokkal fontosabbnak bizonyult, hogy szinten tartsuk alakulatuknak, akár a régi, jól bevált, ám személyes ideáinkkal ellenkező taktikák bevetésével is."

Pirlo ezt követően kitért a jövőjével kapcsolatos kérdésekre is, elmondása szerint pedig teljes mértékben készen áll az új kihívásokra, mindezzel együtt pedig arról is beszélt, hogy részben amerikainak érzi magát, mivel a New York City FC futballistájaként is hihetetlenül jól érezte magát az Amerikai Egyesült Államokban. 

"Jelen pillanatban elsősorban életem a futballon kívüli történéseire koncentrálok, ennek révén pedig nem is tekintem meg mindegyik összecsapást, melyet a televíziócsatornák adnak, ám mikor alkalmam nyílik rá, igyekszem követni a labdarúgás eseményeit. Átérzem azon játékosok aggályait, akik panaszkodnak az augusztusban fennálló óriási meleg miatt, ugyanis annak idején én magam is pályára léptem e hónapban, s tisztában vagyok vele, hogy ekkora hőségben rendkívül nehéz feladatot jelent fenntartani a szezon egyéb szakaszaiban jellemző intenzitást és eltökéltséget. 

A jelentősebb futballklubok életében bekövetkező változásokat mindig is figyelemmel kísértem, ebből kifolyólag pedig a New York City FC-re is megpróbálok időt szakítani, hogy legalább nagy vonalakban tisztában lehessek a csapat körüli történésekkel. Utólagos visszatekintésként egyértelműen kijelenthetem, hogy meglehetősen szeretem az együttest és a várost, ahogy az MLS-ben töltött éveimet is hihetetlenül élveztem, mivel rendkívül jól éreztem magam az Egyesült Államokban. 

Jó kapcsolatot ápoltam a klub vezetőségével, csapattársaimmal, mestereimmel, valamint a szakmai stábbal is, s úgy gondolom, hogy az MLS-ben való szereplés az ezzel járó futballélmények mellett igen jelentős élettapasztalatokat is tartogatott számomra. Két legkisebb gyermekem is Amerikában látta meg a napvilágot, ekképp pedig természetes, hogy az ország mindig az életünk részének fog számítani, hiszen az USA mostanra második otthonunkká vált, s némiképp amerikainak is érezhetjük magunkat olasz gyökereink mellett."

Az amerikai futball igen sokat fejlődött az elmúlt években, mivel a bajnokság színvonalának emelkedése mellett a nemzeti csapat is a növekedés útjára lépett tehetséges játékosainak köszönhetően, a Maestro pedig semmiképpen sem zárná ki annak lehetőségét, hogy több más labdarúgóikon, például Thierry Henry, vagy Patrick Vieira mellett egy napon ő maga is munkát vállal majd Amerikában. 

"Egyelőre semmit sem zárnék ki jövőmet illetően. Az MLS egy igen nívós bajnoksággá nőtte ki magát az elmúlt esztendőkben, melynek eredményeképp számos, igen magas színvonalat képviselő mester teszi át székhelyét Amerikába, hogy munkát vállaljon valamelyik ottani alakulatnál. Számomra megadatott, hogy labdarúgóként is megismerkedhessek a bajnokság világával, s egyébként is úgy vélem, hogy az amerikai futball a növekedés útjára lépett, mivel a nemzeti válogatott két trófeát is elhódított idén nyáron, átvéve Mexikó vezető szerepét a kontinensviadalok tekintetében. 

A világ legjobb futballklubjaiban immár számos amerikai játékos szerepel, elég csak megemlítenem a Juventust, a Barcelonát, vagy a Chelsea-t, ez pedig egyértelműen megmutatja, hogy miben rejlik a nemzeti alakulat sikere. Ha az Egyesült Államok a továbbiakban is képes lesz ekkora potenciállal rendelkező tehetségeket kitermelni magától, minden kétséget kizáróan kijelenthetjük, hogy Amerikával a nemzetközi, vagy akár a világtornákon is esélyesként kell majd számolnunk. 

Szakemberként egyelőre igyekszem autodidakta módon képezni magam, ennek folytán pedig rengeteg mérkőzést és edzést nézek vissza az internet segítségével, s igyekszem felismerni az itt található taktikai és módszertani érdekességeket. Amint véget ér a járvány, s könnyebb lesz utazni az egyes tartományok, illetve országok között, minden bizonnyal én is útra kelek majd, hogy személyesen is megtekinthessek egy-egy tréninget.

Mikor nyaralásom alkalmával összefutottam Mauricio Pochettinóval Ibiza szigetén, megkért, hogy egy alkalommal látogassam majd meg őt Párizsban, ennek pedig minden bizonnyal eleget is fogok tenni, hiszen a Paris Saint-Germain rengeteg érdekességet tartogat magában, emellett pedig ha tehetném, egészen biztosan felkeresném a Manchester City edzőközpontját is, hogy találkozhassak Pep Guardiolával. Jelen pillanatban azonban csak egy dolgot jelentenék ki biztosan: készen állok az új kihívásokra" – összegzett Andrea Pirlo.