Monguzzi: "Locatelli lehet az új Marchisio"

locatelli.jpgAz egykori olasz futballista, a korábban a Milan, jelen pillanatban pedig a Monza ifjúsági szektorának együtteseinél edzősködő Riccardo Monguzzi a mai nap folyamán exkluzív interjút adott a TuttoJuve szerkesztőségének, melynek keretien belül egykori játékosát, az Öreg Hölgy legfőbb kiszemeltjének számító Manuel Locatellit méltatta, felelevenítve néhány történetet a középpályás utánpótlásban eltöltött éveiről, valamint kijelentve, hogy a Sassuolo labdarúgója könnyedén az új Claudio Marchisióvá válhat a Juve számára. Az alábbiakban ezen beszélgetést olvashatjátok. 

Milyen emlékei vannak Manuel Locatelliről? 

"Annak idején én voltam Manuel egyik első mestere a Milan U17-es alakulatánál, ám az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezen időszakban egy másik tréner is közelről figyelhette Locatelli fejlődését Cristian Brocchi személyében, mivel a futballista olyan kimagaslóan teljesített, hogy a Rossoneri Primavera-csapatában is bemutatkozhatott az U17-es gárdában való szereplés mellett. Csütörtökön és pénteken, mikor Brocchi nem hívta őt be együttese keretébe, Manuel általában velünk készült, a két alakulatban mindösszesen pedig nagyjából harminc alkalommal futhatott ki a gyepre emlékeim szerint.

Ha egy tréner ilyen hatalmas tehetségeket vezényelhet ezen labdarúgók fiatalkorában, kötelessége, hogy legjobb tudása szerint megpróbálja segíteni kibontakozásukat, valamint fejleszteni képességeiket, mindeközben pedig arra is meg kell tanítanunk őket, hogy magabiztosságot és rutint szerezzenek, mely stabil alapot képez számukra a felnőttek között. Természetesen bizonyos szempontból én magam is segítséget nyújtottam Manuelnek, azonban azt, hogy ma ezen a szinten tart, egyedül saját magának köszönheti, ekképp pedig inkább bennünket ért szerencse azzal, hogy Locatellivel dolgozhattunk, s nem ő tartozik hálával nekünk."

A Juve szurkolói hónapok óta várják Locatellit, ám a fehér füst mindeddig nem szállt fel az ügylet kapcsán. Érdemes ennyit vesződnie a Bianconerinek Manuel leigazolásával? 

"Úgy vélem, hogy ez elsősorban a Juventusra és a Sassuolóra tartozik. A sajtóértesülések az utóbbi időben nem számoltak be más alakulatok érdeklődéséről, ekképp meglátásom szerint a két fél hamarosan ismét tárgyalóasztalhoz ül majd, s meghatározzák a transzfer részleteit. Juventinóként  remélem, hogy Locatelli megleli számításait a Bianconerinél, mivel biztos vagyok benne, hogy ehhez minden szükséges képességet magáénak tudhat: egy fiatal és magas szinten álló srác, aki az olasz válogatott egyik legfontosabb kulcsembere lehet a jövőben. Megértem a szurkolók türelmetlenségét, mivel kissé én is aggódom az üzlet miatt, s bízom benne, hogy minél hamarabb pont került az ügy végére."

Tehát örülne neki, ha Locatelli a Juventushoz igazolna? 

"Abszolút, rendkívül boldog lennék, ha Manuel végre befutna Torinóba. Az Öreg Hölgy az utóbbi években nagyszabású fiatalítási projektbe kezdett, melynek keretein belül olyan nagyszerű ifjú futballisták öltötték magukra a zebramezes szerelést, mint Dejan Kulusevski, vagy Federico Chiesa. A Juve történelmében mindig is meghatározó szerepet játszottak az olasz labdarúgók, ennek nyomán pedig természetesen örülnék, ha több itáliai játékost tudhatnánk a fekete-fehérek kötelékében, mivel ezzel a csapaton belüli összhangot, az együvé tartozás érzését is növelni lehetne, mely az elmúlt idényekbe némiképp hiányzott az együttesből. Locatelli Olaszország és Európa egyik legjobbja posztján, ebből kifolyólag pedig messzemenően helyes döntés, hogy a Bianconeri őt tette meg legfőbb kiszemeltjének."

Vajon milyen szerepkörben funkcionálna Locatelli a legjobban Max Allegri rendszerében? 

"Manuel igen eredményesen futballozik a védelem előtt, attól függetlenül, hogy az adott csapat két-, vagy háromfős középpályát alkalmaz-e, azonban úgy vélem, hogy az a fajta, mezzalához hasonló pozíciói is jól áll neki, mint melyben példának okáért Svájc ellen lépett pályára. Úgy gondolom, hogy Allegri kedveli azokat a játékosokat, akik képesek támadni és lefedni az üres területeket, e téren pedig Locatelli bizonyos szempontból Marchisióhoz hasonlítható. Egészen biztos vagyok benne, hogy Manuel rendkívül sokat fog fejlődni az előttünk álló években, s egy igazi univerzális labdarúgó válik majd belőle, melynek lehetősége már a korosztályos csapatokban is szembetűnő volt, azonban a középpályás csak a Sassuolóban bontakozott ki igazán, s vált teljes futballistává. Ebből a szempontból rengeteget köszönhet Roberto De Zerbinek, aki megtanította rá, hogy miként kell kezelnie képességeit, ezzel pedig eljuttatta Locatellit arra a szintre, melyre kvalitásai predesztinálták."

Fentebb említette Claudio Marchisiót. Milyen módon állítható párhuzamba a Juve legendája Locatellivel? 

"Emlékszem, hogy mikor Allegri a védelem előtt vetette be Marchisiót, egészen elképesztő hatást gyakorolt a futballistára, aki élete egyik legjobb szezonját játszotta az adott szerepkörben, mindazonáltal Claudio alapvetően mindig is box-to-box középpályás volt, s véleményem szerint Locatelli is ezen a poszton kamatoztathatja leginkább képességeit, annak ellenére, hogy az utóbbi években javarészt registaként futballozott."

Mire emlékszik vissza legszívesebben Locatellivel kapcsolatban? 

"Annak idején minden esetben azt kértem Manueltől, hogy lehetőség szerint rövid passzokkal futballozzon, mivel elsődleges feladata az volt, hogy segítsen az ellenfél középpályájára gyakorolt dominancia kivitelezésében, azonban ő gyakran ennek ellenére is hosszú indításokkal operált, mely rajta kívül szinte mindenkinek gondot okozott az alakulatban. Természetesen nem voltam túlzottan boldog amiatt, hogy nem tartotta be utasításaimat, de mivel ő volt a legjobb olasz középpályás korosztályából, nem szabhattam korlátokat fejlődése elé. Ezen felül gyakran eszembe ötlik bajnokságunk alapszakaszának utolsó napja, mikor a Cagliari együttesével mértük össze erőnket, s mindössze egy döntetlen is elég lett volna ahhoz, hogy az Inter előtt végezzünk csoportunkban. Folytathatom, ugye?"

Természetesen. 

"Tehát a mérkőzés végéhez közeledve az állás továbbra is 0-0 volt, e pillanatban pedig Manuel egy meglehetősen rossz keresztlabdát kapott egyik csapattársától, azonban ennek ellenére is lekezelte a játékszert, majd egy fantasztikus ollózó mozdulattal a kapu irányába küldte azt. A Vismara Sportközpontban megfagyott a levegő, a labda pedig behullott a hálóba. Manuel biztosan emlékszik erre a találatra, hiszen egyszerűen elképesztően gyönyörű volt."

Vajon ha a Juve leigazolja Locatellit, a Bianconeri középpályája lesz a legerősebb Olaszországban? 

"Mivel az ifjúsági szektorban tevékenykedem, nem vagyok pontosan tisztában a felnőtt keretek színvonalával, ugyanakkor egészen biztos vagyok benne, hogy Manuellel, valamint adott esetben Miralem Pjanić érkezésével a Juve középpályája a mostaninál magasabb szintre lépne, az Öreg Hölgynek pedig nem kellene többé szégyenkeznie a riválisok ezen csapatrészeinek erőssége miatt" – összegzett Monguzzi.