FRISSÍTVE – Allegri: "Csapatot kell kovácsolunk játékosainkból"

allegri_in_atalanta_friendly.jpgA Juventus az előszezon minden bizonnyal utolsó, tegnap este megrendezett barátságos mérkőzésén helyenként remek futballt bemutatva, Paulo Dybala, Federico Bernardeschi, illetve Álvaro Morata találatainak köszönhetően 3-1-es győzelmet aratott a Serie A élmezőnyébe tartozó Atalanta alakulata ellen, mely találkozót követően a Zebrák mestere, Massimiliano Allegri is az olasz média elé állt, hogy röviden értékelje együttesének játékát, valamint egyes futballistáinak teljesítményét. 

A szakember első ízben leszögezte, hogy a bergamóiak elleni megmérettetés nagyszerű tesztként szolgált alakulatának, ugyanakkor véleménye szerint a csapat hiányosságaira is ugyanakkora hangsúlyt kell majd fektetniük a meccs analizálása során, mivel a helytálló mentalitás ellenére a Juve számos téren követett el hibákat a Nerazzurrival szemben. 

"Először is kijelenteném, hogy a mai esti találkozóra elsősorban egy nagyszerű felmérőként, illetve kiváló próbatételként kell tekintenünk, melyet egy évek óta nagyszerű ellenfélnek számító Atalantával szemben vívhattunk meg. Nem lenne érdemes tagadni, hogy a bergamóiak az első játékrész egyes perceiben igen kellemetlen pillanatokat okoztak nekünk, melynek nyomán helyenként szilárd védekezés bemutatására kényszerültünk, ugyanakkor ennek ellenére számos helyzetet alakítottunk ki, mely egyértelműen a pozitívumok közé sorolandó" – fogalmazott a Sky Sport Italia kérdésére. 

"Az összecsapás egyes pillanataiban sokkal jobban kellett volna futballoznunk, s jóval bölcsebb döntésekkel kellett volna operálnunk, mivel időnként túlságosan nagy hangsúlyt fektettünk a széljátékra, ami elvonta figyelmünket a mérkőzésen fennálló egyéb tényezőktől. Az első félidő elején, valamint a második játékrészben céltudatosabban szerepeltünk, ebből kifolyólag pedig eredményesebben is játszottunk, ami természetesen rendkívül nagy elégedettséggel töltött el, ám még ennél is jobban örültem a srácok által képviselt mentalitásnak. Úgy vélem, hogy csapatunk szellemisége a mostani mérkőzést megelőzően is megmutatkozott az előszezon során, mivel labdarúgóink időről időre bebizonyítják, hogy készek vállalni azon áldozatokat, melyek meghozatala elengedhetetlen feltétele a győzelemnek."

Paulo Dybala és Federico Bernardeschi egyaránt jól teljesítettek a találkozón, góljuk mellett ugyanis a mezőnyben is kimagaslóan szerepeltek, ekképp a trénert természetesen az argentin, valamint az olasz futballista kapcsán is kifaggatták a sajtó munkatársai. 

"Úgy vélem, hogy Paulo és Fede egyaránt nagyszerű produkciót nyújtottak, ez azonban a teljes együttesre nézve helytálló megállapítás lehet, mivel mind a kezdőcsapatba jelölt, mint pedig a később csereként beálló labdarúgók jól teljesítettek ma este, a már pályán tartózkodó játékosok pedig az új társak mellett is képesek voltak hatékonyan futballozni. Legfőbb feladatunknak minden bizonnyal az számít, hogy valódi csapatot kovácsoljunk a rendelkezésünkre álló játékosokból, mivel óhatatlanul is egymás oldalán, mindannyiunk közös sikereiért kell munkálkodnunk.

Úgy vélem, hogy futballistáink képességei vitathatatlanok, azonban minden egyes labdarúgónknak az együttes alá kell rendelnie magát, s készen kell állnia, mikor szükségünk van rá, ugyanis csak és kizárólag ennek meglétekor érhetjük el azt az egyensúlyt, mely lehetővé teszi számunkra következetességünk, valamint az eredményeinkben megmutatkozó folytonosságunk biztosítását. Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy ettől eltérő módon cselekedjünk."

Mint ismert, Cristiano Ronaldónak nem sikerült betalálnia a meccsen, lecserélését követően pedig azonnal az öltözőbe vonul, ennek nyomán pedig felmerült, hogy a portugál sztár hozzáállása megváltozott-e a korábbi esztendőkben mutatott szellemiségéhez képest. 

"Nem hinném, hogy Ronaldo mentalitása megváltozott volna, legalábbis én semmilyen tekintetben nem tapasztaltam ennek bekövetkeztét. A mérkőzéssel kapcsolatos előzetes terveimben úgy kalkuláltam, hogy Cristianónak nagyjából hatvan percet kell majd a pályán töltenie, s ha nem tévedek, végül valamivel a hatvanötödik minutumot követően cseréltem őt le. Leszögezném, hogy annak ellenére, hogy ma este gólképtelen maradt, Cristiano egyes helyzetekben igen jól futballozott az Atalanta ellen, eredményesen kezelve és továbbítva a játékszert, közös edzéseinken pedig alapvetően is megfelelően teljesít, illetve nagy nyugodtságot sugároz magából. Biztos vagyok benne, hogy az előttünk álló idényben a tőle megszokott módon ismét hozzáadott értéket jelent majd együttesünknek."

Bár a gárda egészét tekintve a Juventus jól teljesített, a középpályások produkciója hagyott némi kivetnivalót maga után, ebből kifolyólag pedig sokan úgy vélik, hogy Allegri nem tudhat magáénak olyan labdarúgókat e csapatrészben, mint akikre szüksége lenne, ezen pedig érdemben csak Manuel Locatelli érkezése lenne képes változtatni.

"Nem kívánok szót ejteni Manuel Locatelliről, elsősorban azért, mert a szóban forgó játékos továbbra is a Sassuolo kötelékébe tartozik. Meglátásom szerint Aaron Ramsey igen jól futballozott ma este, s változatlanul úgy gondolom, hogy egy igen intelligens középpályást tudhatunk magunkénak személyében. Meggyőződésem, hogy a walesi előtt fényes jövő áll azon poszton, vagyis a védelem előterében, melyen az utóbbi mérkőzéseken igyekeztem kipróbálni őt, azonban az Atalanta ellen egy régóta itt szereplő futballistának sem könnyű jól játszania, Aaron pedig mindössze harmadik alkalommal lépett pályára a kérdéses pozícióban. Megítélésem szerint Ramsey számos alkalommal zárta le eredményesen a passzsávokat a bergamóiak labdarúgói előtt, ennek révén pedig egészen biztos vagyok benne, hogy némi rutinnal sokkal kevesebb hibát fog elkövetni az eddig tapasztaltaknál, mivel jóval otthonosabban mozog majd új szerepkörében, melynek alapján bátran fektethetem belé bizalmamat."

A nyilatkozat vége felé magától értetődő módon a Bajnokok Ligája is szóba került, a mester szerint pedig Európában, ahol a Juventus adott esetben olyan ellenfelekkel találkozhat majd, mint a nyáron rengeteg nagynevű futballistát szerződtető Paris Saint-Germain, mindenekelőtt jól körülhatárolt karakterre van szüksége az alakulatnak ahhoz, hogy eredményes legyen. 

"Nem tudom pontosan, hogy a nemzetközi kupaporondot illetően mi lehet a siker receptje, azonban tisztában vagyok vele, hogy a Juventus számára a Bajnokok Ligája megnyerése mindig is egyértelmű célkitűzésnek számított. A következő idényre tekintve legfőbb feladatunk egyértelműen az lesz, hogy egy év szünetet követően ismét a Bianconeri foglalhassa el Olaszország trónját, míg a BL-ben elsőként a csoportunkból való továbbjutást kell kieszközölnünk, s csak ennek megtétele után koncentrálhatunk a további lépcsőfokokra. 

A legrangosabb európai kupasorozat jelentős mértékben függ az apró momentumoktól, ebből fakadóan pedig a szerencsefaktortól is, ennek figyelembevételével pedig egyetlen alakulat sem nevezhető biztos befutónak, vagy kiesőnek. Az elmúlt idényben egy olyan Chelsea emelhette magasba a trófeát, melyet a szakértők közül előzetesen szinte senki sem sorolt a cím legnagyobb várományosai közé, így nekünk sem szabad félnünk az előttünk álló kihívásoktól, s nyugodtan kell szembenéznünk a velünk szemben tornyosuló akadályokkal. Rendkívül fontos tényezőnek tartom, hogy a srácok ma este jól reagáltak a nehezebb szituációkra mentális tekintetben, emellett pedig egyértelmű karaktert képviseltek a pályán, hiszen éppen ez az, ami mindig is megkülönböztette a Juventust a többi együttestől" – összegzett Max Allegri. 

FRISSÍTÉS: Allegri a Sky Sport Italiának adott interjút követően a klub saját csatornájának számító Juventus TV kamerái előtt is megszólalt a látottakkal kapcsolatban. mely kiegészítést az alábbiakban olvashatjátok. 

"Paulo Dybala nagyszerű dolgokat vitt véghez ma este, ahogy mindenki más is együttesünkből. A futballista szerződésével kapcsolatos kérdésekkel változatlanul a klub vezetősége foglalkozik, ám véleményem szerint ez semmilyen tekintetben nincs hatással teljesítményére, ugyanis hatalmas bizonyítási vágy lobog benne, melyet ma is alátámasztott. 

Úgy vélem, a sikerekhez elengedhetetlenül fontos, hogy labdarúgóinkban nagy bosszúvágy munkálkodjon a Scudetto előző idényben történő elvesztése miatt, hiszen egyedül ennek meglétekor nyerhetjük meg ismét a bajnoki címet. Meg kell értenünk, hogy minden körülmények között egymásért kell tevékenykednünk és küzdenünk, a győzelem kieszközölésének érdekében pedig meg kell hoznunk bizonyos áldozatokat, miközben a legnehezebb pillanatokban sem szabad feladnunk a harcot. 

Federico Chiesa rendkívül fontos tulajdonságokkal rendelkezik, azonban továbbra is rendkívül fiatal, ebből kifolyólag pedig még némi időre van szüksége ahhoz, hogy pontosan tisztában lehessen alapvető jellemvonásaival és képességeivel. A bajnokság megnyeréséhez neki is egy kis pluszt kell nyújtania az eddigiekben látottakhoz képest, Dejan Kulusevskihez hasonlóan pedig Fedének is arra kell törekednie, hogy napról napra jobbá váljon. Chiesa képes tökéletesen együtt élni a játékkal, mivel mikor védekezésre kerül sor, társaival egyetemben ő maga is visszarendeződik, az akciók során pedig azonnal fellép ezen támadások segítéséhez. Rendkívül intelligens srác, akiben hatalmas lehetőségek rejlenek, ebben egészen biztos vagyok. 

Az általunk alkalmazott 4-3-3-as formációban a támadósor tagjai közül a jobb szélen futballozó játékosnak kell leginkább visszazárnia a mérkőzések védekezési szakaszaiban, mivel megítélésünk szerint az e pozícióban bevethető labdarúgók a leginkább alkalmasak ezen feladat elvégzésére. Mivel az előttünk álló idényben háromnaponta kell majd pályára lépnünk, igen sok minden fog függeni a játékosok formájától, valamint az ellenfelek jellemzőitől, s minden bizonnyal ezek figyelembevételével határozunk majd arról, hogy ki futhat ki a gyepre az adott találkozókon. 

Most az a legfőbb feladatunk, hogy négy barátságos meccset követően, melyek egyikét sem tudtuk kapott gól nélkül lezárni, az Udinese ellen ne engedjünk találatszerzési lehetőségeket ellenfelünknek. Hogy mit gondolok az Atalanta büntetőjéről? Helyes ítélet volt, az előtte elkövetett szabálytalanság pedig tipikusan olyan figyelmetlenségből származott, melyet az előszezon végeztével általában maguk mögött hagynak a labdarúgók" – jelentette ki az olasz szakember.