Allegri: "Az Atalanta a Scudetto egyik esélyese"

allegri_ahead_of_atalanta_friendly.pngA Barcelona ellen elszenvedett 3-0-ás vereséget követően újabb barátságos mérkőzés vár a Juventusra, mivel mint ismert, a Serie A egyik legerősebb alakulatának számító Atalanta együttese a holnapi nap folyamán Torinóba látogat, hogy 20 óra 30 perces kezdettel megmérkőzzön a Bianconeri alakulatával, mely alkalomból a Zebrák mestere, Massimiliano Allegri ismételten nyilatkozatot tett a klub saját csatornájának számító Juventus TV-nek, értékelve a bergamóiakat, illetve szót ejtve együttesének futballistáiról, s a Gamper-kupa tanulságairól is. 

Mister, mire fekteti a hangsúlyt a holnapi, Atalanta ellen megrendezendő barátságos meccset megelőzően? 

"Mindenekelőtt néhány futballistám erőnlétét fogom megvizsgálni a mai nap folyamán, különös tekintettel Paulo Dybalára, aki a holnapi napon végre visszatér majd a pályára, mellette pedig más labdarúgóknak is több játékpercet szeretnék biztosítani az eddigiekhez képest, mivel fel szeretném mérni, hogy kik rendelkeznek elegendő erőnléttel, s megfelelő fizikai állapottal a kereten belül" – jelentette ki mondanivalójának kezdeteként a szakember. 

"A holnapi összecsapás sok szempontból egy nagy teszttel és próbatétellel fog szolgálni számunkra, ennek nyomán pedig mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megfeleljünk a találkozó által jelentett kihívásnak. Ezt követően, kedd reggeltől fogva magára a szezonra kell összpontosítanunk, s készen kell állnunk a hamarosan megkezdődő idényre, mivel az Udinese elleni nyitómeccsen már három pont lesz a tét, nekünk pedig ennek bezsebeléséért kell elutaznunk a Dacia Arenába."

Fentebb szóba hozta Paulo Dybalát. Milyen tevékenységeket végeztetett vele ezen a héten? 

"Paulo igen jól dolgozott az e héten tartott edzések alkalmával, akárcsak csapattársai. Leszögezném, hogy mindnyájan rendkívül keményen munkálkodunk, azonban a játékosok erőnléti szintje nyilvánvalóan igen széles skálán mozog attól függően, hogy mikor tértek vissza nyaralásukból. Ismétlem, keddtől fogva csak és kizárólag az előttünk álló idényre fogunk fókuszálni, s biztos vagyok benne, hogy az Udinese elleni megmérettetésre mindannyian készen fogunk állni."

A Gamper-kupa előtt tett nyilatkozata alkalmával szót ejtett arról, hogy a Barcelona ellen kísérletezni fog középpályásaival, melynek megvalósulását észre is vehettük a szóban forgó találkozón. Mit gondol az ott látottakról, s elsősorban Danilo, valamint Aaron Ramsey teljesítményéről? 

"Aaron Ramsey a Monza ellen is azon szerepkörben futballozott, mint a Barcelonával szemben, s úgy vélem, hogy múlt héten ismét nagyszerű produkciót láthattunk tőle. Határozottan úgy gondolom, hogy e pozícióban meglehetősen nagy fejlődésen mehet keresztül. Ami Danilót illeti, a brazil van annyira intelligens, hogy megfeleljen az adott poszt követelményeinek, emellett pedig jobbhátvédként is képes eredményesen futballozni, melynek nyomán kizárólag elégedettségemet fejezhetem ki vele kapcsolatban.

Összességében véve örültem a meccsen látottak miatt, mivel az eredmény ellenére igen jó teljesítményt nyújtottunk. Magától értetődő, hogy a Barcelona elleni összecsapás végeredménye sokak számára csalódást okozott, ugyanakkor nem feledhetjük el, hogy ez mindössze második barátságos találkozónk volt, s az első, melyen a teljes keret a rendelkezésünkre állhatott. A mérkőzést megelőzően alig egy hetünk volt arra, hogy közösen tevékenykedjünk, s bár csak ismételni tudom magam, ismét kijelenteném, hogy legfőbb célunknak az számít, hogy készen álljunk az Udinese elleni meccsre, valamint a szezon kezdetére."

Visszatérve az Atalanta elleni összecsapáshoz, mit gondol az ellenfélről? Elképzelhetőnek tartja, hogy Gian Piero Gasperini együttese harcba szállhat a Scudettóért az előttünk álló évad során? 

"Az Atalanta egy igen szilárd alapokkal rendelkező együttes, mely egy remek mestert tudhat magáénak Gian Piero Gasperini személyében. A Nerazzurri egy meglehetősen erős alakulat, mely nagy hangsúlyt fektet a labdarúgóiban rejlő fizikai erő kihasználására, emellett pedig igen jónak mondható futballt játszanak, melynek köszönhetően a nemzetközi kupaporondon is eredményesen szerepeltek az utóbbi években. Ezen jellemzők alapján egyértelműnek tartom, hogy az Atalanta egyike azon nyolc gárdának, mely a Scudetto elhódításáért fog versenyezni az elkövetkezendő szezonban."

Milyen pozitívumokat fedezett fel a Barcelona elleni összecsapáson, s mit gondol, milyen téren kellene fejlődnie együttesének? 

"Először is, mint ahogy azt mindenki tudja, eddigi barátságos meccseink mindegyikén hagytuk az ellenfeleknek, hogy bevegyék kapunkat, ez pedig egyáltalán nincs rendben, így e téren mindenképpen javulnunk kell. A meccs során számos kontrát vezethettünk a Barcelona ellen, azonban ezen akciókból származó lehetőségeinket ki is kellett volna használnunk. Megállapítható, hogy bár alapvetően könnyen alakítunk ki helyzeteket, nem sikerül gólt szereznünk az ehhez hasonló szituációkból, ám meglátásom szerint mindez csak fizikai kondíció kérdése. A srácok jól dolgoztak ezen a héten, s nagy erőfeszítéseket tettek a fejlődés kieszközöléséért. A holnap esti találkozó jó alkalmat kínál számunkra ahhoz, hogy tovább haladhassunk a megkezdett úton, azonban mindannyian tudjuk, hogy az igazi kihívást az Udinese elleni összecsapás jelenti majd."

Federico Chiesa nagyszerűen játszott a Barcelona ellen, és nagyon gyorsan felvette a meccs ritmusát. Mit gondol, mely szerepkörben gyakorolhatja a legnagyobb hatást együttesére az olasz labdarúgó? 

"Chiesa legnagyobb erénye minden bizonnyal kimagasló befejezőkészsége. Fede igen sokszor próbálkozik lövéssel, emellett pedig számos egy az egy elleni helyzetet alakít ki, ennek folytán pedig sokkal nagyobb esély mutatkozik arra, hogy a jobb oldalon kell számolnunk vele, holott időnként a bal szélen futballozva is igen jól teljesített."

Végezetül, mit gondol, hogyan alakul majd a következő szezon a Serie A-ban, mely ligában a korábbi évekhez képest rengeteg új szakember állt munkába, emellett pedig számos futballista talált magának új otthont az olasz együttesek személyében, vagy éppen hagyta el eddigi alakulatát?

"Minden bizonnyal rendkívül kiegyensúlyozott szezon előtt állunk, ahol a szokott módon harmincnyolc találkozón kell majd pályára lépnünk. Mindenekelőtt arra kell törekednünk, hogy folytonosságot vigyünk eredményeinkbe, s mindvégig következetesen futballozzunk. Igen fontos, hogy megtaláljuk önmagunkban a győzelem iránti vágyat, emellett pedig ki kell tűznünk magunk elé célunkat, mely egyedül a bajnoki aranyérem elhódítása lehet. Márciusra magunkénak kell tudnunk e két jellemvonás lehető legtökéletesebb ötvözetét, ez egészen biztos" – zárta mondanivalóját Allegri.