Allegri: "Örülök Vlahović teljesítményének"

max_vs_next_gen.jpgA Juventus tegnap este az Allianz Stadiumban rendezte meg a hagyományosan Villar Perosában megtartott, Next Gen elleni találkozóját, Max Allegri csapata pedig kiütéssel, 8-0-ás győzelemmel hagyhatta el a pályát a lefújást követően. A mester a meccs után adott interjújában szót ejtett a csapat javuló játékáról, Paul Pogba visszatérési esélyeiről, valamint arról is, hogy mennyire elégedett a triplázó Kaio Jorge, illetve Dušan Vlahović játékával. 

"A csapat jó jelzéseket adott a mai edzőmérkőzésen, ami ráadásul az Agnelli-család klub melletti jelenlétének centenáriumán történt, így pedig az események hatványozottan fontosak számunkra. A mérkőzés elején kissé talán zavarban voltunk, azonban később kiütközött az utóbbi hetekben elért fejlődésünk eredménye. Tisztában vagyunk vele, hogy ez a szezon a 100. évforduló miatt egyúttal egy különös történelmi jelentőséggel bíró esztendő is lesz, ugyanakkor meggyőződésem, hogy az ezzel járó terheket higgadtan fogjuk majd kezelni" – szögezte le General Max a Sky Sport Italia kamerái előtt. 

"Dušan remek munkát végez, s bár az utóbbi időben kénytelen volt szembesülni néhány fizikai nehézséggel, szerencsére sikerült maga mögött hagynia ezeket. Örülök a teljesítményének, s ugyanezt el tudnám mondani Kaio Jorgéről is, aki két éven keresztül bajlódott a sérüléseivel, amíg teljes mértékben fel tudott épülni belőlük. Nagyon boldog voltam amiatt, hogy újra a pályán láthattam őt, mivel remekül mozgott, s úgy szerepelt, ahogy az egy igazán nagy játékoshoz illik. Remélem, hogy hamarosan sikerül végleg túllendülnie a problémáin, mivel egyértelműen megvan benne a potenciál ahhoz, hogy fantasztikus pályafutása legyen. 

Továbbra is elégedett vagyok a rendelkezésemre álló kerettel, lévén, hogy fontos támadók vannak a keretünkben, Dušan Vlahović pedig természetesen egy közülük. Ahogy már korábban is említettem, s ahogy azt Cristiano Giutnoli is elmondta önöknek, Dušan jelenleg a Juventus első számú centere, azonban ha befut érte egy nagyon jelentős ajánlat, a klub ki fogja értékelni azt, ahogy minden más labdarúgó esetében is. A Juventusnak nagy figyelmet kell fordítania a fenntarthatóságra, én magam viszont nem szeretnék beszélni a mercatóval kapcsolatos történésekről, mivel egy edző feladata elsősorban az, hogy technikai szinten értékelje a vele dolgozó futballistákat. Ebből a szemszögből nézve pedig meg vagyok elégedve Vlahović teljesítményével. 

A futball világában általában nagyon sok szóbeszéd kering, kiváltképp ebben az időszakban, ám a felröppent hírek közül annyi mindenképpen igaz, hogy stábommal nagy erőkkel dolgozunk Vlahović és Federico Chiesa produkciójának javításán, a két srác jellemvonásainak figyelembevételével. Dušan egy vérbeli kilences, aki más tulajdonságokkal bír, mint például Arek Milik, s változatlanul fenntartom azon állításomat, melyet akkor fogalmaztam meg, mikor 2022 januárjában megérkezett a Juventushoz: még rendkívül sokat kell fejlődnie ahhoz, hogy igazi klasszis váljon belőle. A javulás természetesen minden labdarúgónál elengedhetetlen, ekképp pedig Chiesának is ugyanolyan ütemben kell fejlődnie, mint a lassan már harminc éves Miliknek, nem is beszélve például Moise Keanről, aki már eddig is számos eredményt ért el, különösen mentális egyensúlyát nézve. 

Fede jól érzi magát, lábai pedig sokkal jobb állapotban vannak, mint tavaly bármikor, aminek személy szerint is nagyon örülök. Ennek alapján minden feltétel adott ahhoz, hogy idén igazán kiemelkedően szerepeljen az Öreg Hölgynél. Úgy gondolom, hogy keretünk fiatalabb tagjai az előttünk álló szezonban még nagyobb növekedésen mennek majd keresztül, mint tavaly. Gleison Bremer például már egy teljesen más játékos, mint akit az előző évadban láthattunk, hiszen letöltötte első, tanulóévnek is betudható idényét a Bianconerinél. A Juventusban szerepelni más nyomással jár, mint a többi olasz klubban futballozni, ezzel a jelenséggel pedig számos kerettagunk találkozhatott az utóbbi időszakban. 

Paul Pogba tegnap már teljes egészében a csapattal edzhetett, visszatérése ugyanakkor még így is legalább egy hónapba fog telni, s elképzelhető, hogy még ekkor is csak a kispadon foglalhat majd helyet, mivel a kezdőbe való integrálódás ennél is több időt fog igénybe venni. Paulnak most mindenekelőtt magabiztosnak kell lennie, miközben persze mi is bízunk abban, hogy nem merül fel több probléma a térdével kapcsolatban. Ami a többieket illeti, Weston McKennie bizonyára még nem lesz bevethető az Atalanta elleni barátságos találkozón, ugyanis továbbra is érez némi kellemetlenséget a tréningek során. Wojciech Szczęsny játéka ugyancsak kérdéses, azonban a többiek elméletileg bevetésre készek, s keddtől mindannyian az együttessel dolgozhatnak majd. 

Tavaly ilyenkor azt mondtam, hogy Pogbának valószínűleg nehézségei lesznek a pályán a visszatérése után, most viszont fordítva látom a helyzetet, ugyanis Paul remekül reagál a terhelésre, a térde pedig ugyancsak stabil a labdás edzéseknél, ami mindenképpen hatalmas pozitívum. Az, hogy felépülése hosszabb időt vesz igénybe, teljesen normálisnak mondható, elvégre nem várhatjuk el tőle, hogy 20 napon belül máris legjobb tudása szerint teljesítsen, tekintve, hogy tavaly szinte mindvégig sérüléssel bajlódott. Úgy gondolom, hogy a francia annyira erős és jó játékos, hogy pályára lépése már akár 20-25 perc alatt is megváltoztathatná egy-egy összecsapás képét, vagy kimenetelét. 

Jelen pillanatban nem sok értelme lenne arról beszélni, hogy az idén esélyesek lehetünk-e a Scudetto elhódítására, mivel egyelőre a saját munkánkra, s a saját csapatunk fejlődésére összpontosítunk. Nem tudom, hogy az európai kupasorozatok hiánya előnyt, vagy inkább hátrányt jelent-e majd számunkra, ám annyi szent, hogy az idényünk szebb lenne, ha pályára léphetnénk a nemzetközi színtéren. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy az európai sorozatok nélküli évadra egyfajta lehetőségként kell tekintenünk, ugyanis egyéb kötelezettségek híján nyugodtabban dolgozhatunk majd a hét folyamán. A Juventus tavaly a tabella harmadik helyén végzett a bajnokságban, a vezetőség pedig eredményes munkát végzett a velünk kapcsolatos ügyek lezárását illetően, ami miatt az egyetlen célunk az lehet, hogy a 2024/2025-ös szezonban ismét a Bajnokok Ligájában futballozhassunk" – zárta mondandóját Allegri. 

A meccs összefoglalója: