Allegri: "Értelmetlen lenne a Scudettóról beszélni"

allegri_vs_real.jpgA Juventus mestere, Massimiliano Allegri a minap hosszabb interjúban értékelte az amerikai turné tanulságait az olasz média számára, ennek keretein belül pedig többek között szót ejtett a lejátszott felkészülési meccsekről, a csapatkapitányi karszalag birtokosainak sorrendjéről, továbbá arról is, hogy milyen várakozásokkal tekint a bő két hét múlva elrajtoló idényre, ahol az Öreg Hölgy egyedüli célja sokak szerint a Scudetto megszerzése lehet. 

"Az Egyesült Államokban látott produkció alapján kijelenthetjük, hogy a srácok alapvetően jól teljesítettek. A Real Madriddal szembeni mérkőzés egy remek felkészülési alkalom volt egy nagyon erős csapat ellen, mely technikai és erőnléti szempontból is a világ élvonalába tartozik, viszont egyértelmű, hogy még rengeteg téren kell javulást és fejlődést elérnünk a következő két hétben, értve ezalatt elsősorban az atlétikai kondíciónkat. Összességében véve boldog és elégedett vagyok, hiszen az eredmények és a mutatott játék tekintetében is sikerrel zártuk a turnét" – szögezte le General Max a La Gazzetta dello Sport riporterének. 

"Erőnléti állapotunk sokat javult az utóbbi időszakban, ami egy tudatos felkészítés eredményének számít, elvégre a bajnoki nyitány közeledtével egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a fizikai tényezőkre. Ebből a szemszögből nézve normális, hogy folyamatosan fejlődünk, azonban most nem lazsálhatunk, mivel mindenképpen folytatnunk kell azt az utat, amit elkezdtünk. A Real Madrid ellen kicsikart győzelem nagy önbizalommal ruház fel bennünket, ugyanakkor a realitás talaján kell maradnunk, s továbbra is higgadtan kell gondolkodnunk a saját teljesítményünkről. A valódi, téttel bíró meccsek időszaka majd csak augusztus 20-án veszi kezdetét. 

Nagyon elégedett vagyok azzal, amit Dušan Vlahović mutatott az utóbbi hetek alatt. A Real elleni mérkőzés előtt közösen határoztuk el, hogy a kispadon fogja kezdeni a meccset, s csak az utolsó negyed órára áll majd be, s bár a támadó eleinte nem igazán volt meggyőződve e döntés helyességéről, pályára lépése után egyből megtudta, hogy miért határoztunk így vele kapcsolatban. Dušan nagyon jól szállt be a meccsbe, s a góljától eltekintve is jól futballozott, nagy segítséget nyújtva ezzel a csapatnak. Timothy Weah kissé fáradt volt a Blancókkal szemben, ugyanakkor egy olyan srácról beszélünk, akinek kiváló tulajdonságai vannak, s aki nagyon hasznos lesz együttesünk számára az idény során. Weston McKennie ugyancsak jól muzsikált a pályán, s elégedett vagyok a produkciójával. 

Mindig is igyekeztünk kellő nyomást gyakorolni az ellenfelekre, valamint hátulról indítani a támadásokat, azonban idén meglesz az az előnyünk, hogy csak heti egy meccset kell majd játszanunk, ami elsősorban azért kedvező számunkra, mert ennek az alakulatnak nagyjából öt napra van szüksége egy héten ahhoz, hogy megfelelő edzésmunkát tudjon végezni, s hogy látható fejlődést érjen el a labdatartás és az akcióépítés terén. A srácoknak még mindig meg kell érteniük, hogy egy összecsapásnak vannak olyan pillanatai, amikor lejjebb kell vennünk a tempót, s lassabb, megfontoltabb játékot kell megvalósítanunk. A Real ellen például túl sokszor adtuk el meglehetősen könnyelműen a labdát, amin kétségkívül javítanunk kell, ám a vágyra és az odafigyelésre irányuló alapvető hajlam nagyon is megvan a csapatban, amit egyértelmű pozitívumként értékelek. 

Úgy gondolom, hogy jó munkát végeztünk, s örülök, hogy a csapategység ismét erősebbé vált a turné ideje alatt. Sok fiatal focistánk van, akik lassan elég érettek lesznek ahhoz, hogy önállóan is el tudjanak boldogulni a pályán. Néhányan közülük máshová igazolnak majd a mercato hátralévő részében, mivel heti egy meccs mellett felesleges lenne ekkora keretet fenntartanunk. Ez mindenkire nézve hátrányos lenne, hiszen gyakorlatilag egyetlen labdarúgónak sem tudnánk elegendő játékpercet biztosítani. A velünk dolgozó srácoknak nagyon fontos és jó tulajdonságaik vannak, ezért pedig a lehető legjobb döntéseket kell meghoznunk velük kapcsolatban. Sajnálatos tény, hogy annak ellenére sem szerepelhetünk majd az európai kupasorozatok valamelyikében, hogy az előző szezont a bajnoki tabella harmadik helyén zártuk, melynek alapján megszereztük a jogot arra, hogy elinduljunk a Bajnokok Ligája küzdelmeiben. 

A nemzetközi szereplés híján a bajnokságra kell összpontosítanunk, ahol az lesz az elsődleges feladatunk, hogy kiharcoljuk a 2024/2025-ös BL-idényre szóló szereplési jogot. Úgy vélem, hogy értelmetlen lenne a Scudettóról beszélni, mivel még csak most kezdtünk neki egy új útnak, s még sokat kell tennünk annak érdekében, hogy konkrét célokról diskurálhassunk. Ez lesz a nyolcadik évadom a fekete-fehérek kispadján, s mióta itt vagyok, egyetlen egyszer sem mondtam azt, hogy nem fogunk harcolni a bajnoki címért, már csak azért sem, mert a Juventusnál senki nem engedhet meg magának ilyen kijelentéseket és ehhez hasonló hozzáállást.

Minden idényt elején nagy ambíciókkal kell rendelkeznünk, s lehetőleg mindent ki kell hoznunk a rendelkezésünkre álló lehetőségekből, elvégre ez mindig így volt a klub történelme során. Ha márciusban jó formában leszünk, s jó helyen állunk majd, talán beszélhetünk erről a kérdéskörről, azonban ennek eléréséig még nagyon hosszú utat kell megtennünk. A következő szezonban Danilo lesz a csapatkapitányunk, helyetteseinek pedig Alex Sandrót és Adrien Rabiot-t neveztük ki. Amikor az első kettő nem tud majd játszani, Adrienen lesz a sor, akinek mindenképpen feljebb kellett lépnie a hierarchiában" – összegzett a szakvezető.