Allegri: "Ha idén nyerünk valamit, már sikerült fejlődnünk"

maxi_usa.jpgA Juventus mestere, Massimiliano Allegri a minap két nyilatkozatot is adott az olasz sportsajtónak, melyeknek keretein belül előbb a Bianconeri szombat hajnalban lejátszott, Chivas Guadalajara elleni mérkőzés egyéni teljesítményeit, majd a csapat alapvető állapotát értékelte, kijelentve, hogy Federico Gatti és Nicolò Fagioli remekül mozogtak a mexikói együttessel szemben, valamint, hogy Dušan Vlahović akár 30 találatot is lőhet majd a következő szezonban. 

"A Chivas elleni összecsapás jó tesztnek bizonyult számunkra. A csapat keményen dolgozott Torinóban az elmúlt hetekben, ennek eredménye pedig ma a pályán is meglátszott, mivel a mérkőzés igen jó ritmusban zajlott, mind az első, mind pedig a második játékrészben. Elégedett vagyok úgy a fiatal, mint az újonnan érkező labdarúgókkal, akik egyértelműen hozzájárultak az utóbbi időszak munkájához, ahogy a mai találkozóhoz is" – fogalmazott a DAZN kérdésére. 

"A legfontosabb az, hogy a továbbiakban is ezen a nyomvonalon haladjunk, mivel csak ennek révén érhetjük el, hogy az előttünk álló összecsapásokon is így teljesítsünk a Real Madrid, majd az FC Barcelona ellen. Paul Pogba jól futballozott ma este, s ez azért is remek hír, mert a későbbiekben neki kell majd az együttes egyik arcának lennie, mellette pedig Fagioli és Gatti játéka is tetszett. Federico eredményesen avatkozott közbe a játékba az első gól előkészítésénél, s bár a védekezést tekintve még meg kell tanulnia bizonyos mechanizmusokat, alapvetően nagyon is bizakodó vagyok vele kapcsolatban. 

Az idei évben az általunk kitűzött célokat, s főleg ezek elérését tekintve mindenképpen változtatnunk kell az elmúlt szezonhoz képest, azonban már eleve meg kell céloznunk a maximumot, s nem csak törekednünk kell arra, hogy elérjünk ide. A győzelem mindig rendkívüli dolog, emiatt pedig elérését sem tekinthetjük alapvetőnek, vagy normalitásnak. Tudom, hogy a Juventusnál az utóbbi évtizedben megszokottá váltak a folytonos sikerek, azonban tavaly egyetlen trófeát sem sikerült bezsebelnünk, ekképp ha idén ez összejön számunkra, már önmagában véve is egy hangzatosabb eredményt érünk el. 

Különösen nagyot kell javulnunk a gólszerzés tekintetében, mivel tavaly csak a tizenegyedik legtöbb találatot szereztük az olasz bajnoki mezőnyből, ami elképesztően kevésnek számít. A védekezés terén nagyjából jól teljesítettünk, mivel a 33. fordulóig mindössze 25 gólt szereztek ellenünk, mely mutatóval akár a Scudettót is meg lehetne nyerni, azonban az általunk lőtt gólok nagyon-nagyon hiányoztak a végelszámolásnál. Ennek ellenére természetesen a hátsó alakzatot illetően sem lehetünk teljesen nyugodtak, mivel kevesebbek lettünk Giorgio Chiellini tapasztalatával, emellett pedig Matthijs de Ligt is távozott. 

A labdarúgás világában sosem lehet tudni, hogy mi fog következni az előttünk álló pillanatban, mivel mindig újabb és újabb meglepetésekkel kell szembesülnöd: ennek alapján például könnyen lehet, hogy Federico Gatti kezdő lesz a Juventusban, azonban bárhogy is alakul majd helyzetünk, én mindig nyugodt maradok, hiszen állandó támogatást élvezhetek a vezetőség részéről, akik mindig a klub mellett fognak állni. Paul Pogba erőnléti szempontból remek állapotban tért vissza a Bianconerihez, emberileg ugyanakkor teljesen más, mint korábban: annak idején fiúként távozott, mostanra viszont férfivá érett, miközben technikai képességei semmilyen változást nem szenvedtek el. 

A Scudetto legnagyobb favoritjának idén is az Intert tartom, mivel a Milan tavaly erőn felül teljesített, s nem biztos, hogy képes lesz még egy ilyen szezont produkálni, a következő évad pedig ebből kifolyólag jó erőpróba lesz számukra, mivel egy ekkora sikert mindig nagyon nehéz megismételni. Van egy konkrét elképzelésem arról, hogy nagyjából hány pontra lenne szükségünk a bajnokság megnyeréséhez, azonban erről inkább csak augusztus végén, az események élesre fordulását követően szeretnék majd beszélni. 

Nagy reményekkel rendelkezünk  Dušan Vlahović kapcsán, aki várakozásink szerint idén akár majd a 30 gólos határt is elérheti, azonban nem feltétlenül kell gólkirálynak lennie a Serie A-ban, hiszen azok a csapatok, akik a legeredményesebb támadókat adták az utóbbi években, általában a közelébe sem kerültek a bajnoki aranyéremnek. Ángel Di María véleményem szerint a támadósor jobb szélén, trequartistaként, vagy akár secunda puntaként is szerepelhet, ám alapvetően az lesz a feladatunk, hogy minél közelebb tartsuk őt az ellenfél kapujához, mivel teljesítménye egyre hatékonyabbá válik a gólvonalhoz közeledve. 

Egy szakembernek az a dolga, hogy megpróbálja a lehető legeredményesebb módon kihasználni a játékosok képességeit és tulajdonságait. Di María, legalábbis mutatói alapján elsősorban a gólpasszok kiosztásában jeleskedik, s jóval kevesebb találatot lő, mint ahányszor kiszolgálja csapattársait, ennek fényében pedig minél közelebb kell majd szerepeltetnünk az első számú gólfelelősökhöz. Csapatszinten egyértelműen javulnunk kell a meccsek helyes menedzselését illetően, ezen túl pedig türelmesebbnek is kell lennünk a tavaly látottakhoz képest. 

Ezen a ponton ismét csak a keret labdarúgóinak jellemvonásaira tudok hivatkozni: tavaly sok olyan játékost tudhattunk az együttesben, aki jól teljesít az ellentámadások során, idén pedig nagyjából ugyanez a helyzet, ezért pedig meg kell próbálnunk erre építeni taktikánk lényegi részét. Biztos vagyok benne, hogy a nyár legnagyobb igazolása a sérülésből visszatérő Federico Chiesa lesz, aki annak ellenére, hogy a szezon elején nem annak a futballistának fog tűnni, akit mindannyian megismerhettünk, nagy segítséget fog jelenteni nekünk, januártól fogva pedig, mikor várhatóan ismét 100%-os állapotba kerül, a Juve egyik legfőbb vezéregyéniségévé nőheti ki magát" – összegzett Allegri.