Kaio Jorge megszerzésének margójára

kaio.jpgUgyan a Juventus mindeddig nem jelentette be hivatalosan, a Santos közleménye, valamint a Bianconeri által publikált képek és videók alapján eldöntött kérdésnek tekinthető, hogy a brazil alakulat egyik legnagyobb tehetségének tartott Kaio Jorge hamarosan csatlakozni fog az olasz rekordbajnokhoz, ennek kapcsán pedig természetesen sokakban felmerülhetett, hogy az Öreg Hölgy miért éppen egy hozzá hasonló, viszonylagosan ismeretlen futballistát szerződtetett támadósorának megerősítése érdekében, annak ellenére, hogy az elmúlt esztendők hírei alapján egyértelműnek kellett tűnnie, hogy a Zebrák már régóta célpontként tekintettek a tizenkilenc éves labdarúgóra. 

Az elmúlt napokban két meglehetősen érdekes, ezen felül pedig igen fontos adalékként szolgáló nyilatkozat látott napvilágot a szóban forgó ügyletet illetően, az első ezzel kapcsolatos interjút pedig nem kisebb név adta, mint az Inter egykori játékosmegfigyelője, a korábban Lautaro Martínez ügyében is megszólaló Adriano Moro, aki kijelentette, hogy annak idején személyesen ajánlotta fel a Nerazzurrinak Kaio Jorgét, ám a transzfer végül nem mehetett végbe különböző indokokból kifolyólag. 

"Szakmánkban rendkívül gyakran előfordul, hogy mikor az illetékesek ellátogatnak egy-egy tornára egy futballista megfigyelésének céljából, egy másik labdarúgó ott mutatott teljesítménye eltereli a figyelmet az eredetileg kiszemelt játékosról. Így történt ez a négy évvel ezelőtti U15-ös világbajnokságon is, mikor a Brazília-Horvátország összecsapáson alapvetően a még mindig hatalmas tehetségnek számító Ivan Šaranić képességeit kellett volna felmérnem, azonban a találkozón pályára lépett Kaio Jorge is, s azonnal magára irányította a jelenlévő scoutok tekintetét, többek között én magam is elkészítettem róla beszámolómat az Internek" – fogalmazott a Tuttosport munkatársának. 

"Első igazán komoly jelentésemet azonban nem ekkor, hanem 2019-ben, az U17-es világtorna idején írtam vele kapcsolatban, mikor elsősorban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy annak ellenére, hogy mestere nem számolt vele kezdőként, miután pályára lépett, minden esetben bevette az ellenfelek kapuját. Bár a gólszerzési készségek megléte magától értetődő módon rendkívül fontosnak számít egy csatár tekintetében, Kaióban nem ezen jellemvonás fogott meg elsősorban, hanem az a ösztönszerű természetesség, mellyel a játékszert kezelte, emellett pedig rögtön szembetűnt, hogy milyen nagyszerű technikai képességeket tudhat magáénak, mivel minden egyes mozdulatsorát ezen tulajdonságok kamatoztatásával vitelezte ki. 

Kaio Jorge nyilvánvalóan számos szempont alapján állítható párhuzamba Roberto Firminóval, ugyanakkor én nem elsősorban honfitársát, hanem az Inter csatárát, Lautaro Martínezt hasonlítanám hozzá, aki szintén nem mondható klasszikus középcsatárnak, mivel hamis kilencesként futballozva igen sokszor veszi ki részét a csapatjátékból, ekképp az akciók felépítéséből és befejezéséből is. Kaio rendelkezik azzal a ravaszsággal, mely eredendően megtalálható Lautaróban, hiszen fiatal kora ellenére máris képes volt betalálni a Copa Libertadoresben a Santos szerelésében. Amíg az Inter alkalmazásában álltam, kollégáimmal igen sokat beszélgettünk Kaio leigazolásának lehetőségeiről, ám mivel egy klub sem bír végtelen anyagi forrásokkal, nem is szerződtethetjük az összes labdarúgót, akit érdemes lenne. Emiatt a brazil helyett argentin poszttársába, majd Martín Satrianóba fektettünk be, döntésünk helyességét pedig igazolja, hogy egyikük immár a Nerazzurri egyik legnagyobb erősségének mondhatja magát. 

Úgy vélem, hogy a Juventus hatalmas igazolást hajtott végre a kérdéses transzfer kivitelezésével, főleg annak tekintetében, hogy Kaio Santosszal fennálló szerződésének kritériumai miatt a Bianconerinek milyen elenyésző összeget kellett fizetnie játékjogáért. Az Öreg Hölgynek minden bizonnyal nagy türelemmel kell majd kezelnie a brazilt, akinek Lautaróhoz hasonlóan egyértelműen szüksége lesz ahhoz, hogy megismerje az olasz futball, illetve a Juve világát, s elsajátítsa a Serie A követelményrendszerét. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy a brazil magas intelligenciájának révén könnyen integrálódik majd a calcióba, ezzel együtt pedig az is meggyőződésemnek számít, hogy a tehetségre mindig érzékeny Max Allegri képes lesz majd kihozni a maximumot belőle" – zárta mondanivalóját Moro. 

A sokak által nagyra tartott ifjú csatárt a jelek szerint azonban nem csak az Inter tartotta számon potenciális célpontként, mivel egy tegnap napvilágot látó rövid nyilatkozat alapján, melyet Kaio Jorge ügynöke,  Andrea Bagnoli adott a Calciomercato.com-nak, teljes bizonyossággal jelenthető ki, hogy a támadó iránt európai topklubok egész sora állt sorba annak idején. 

"Tudomásom van róla, hogy az Atlético Madrid, a Liverpool, valamint a Tottenham Hotspur együttesei kiemelt figyelemmel, s igen konkrét szándékkal érdeklődtek Kaio Jorge iránt, ezen alakulatok mellett pedig számos európai gárda szerette volna kötelékében tudni őt, mely csapatok sora korántsem érne véget a Juventusszal, az AC Milannal, illetve a Benficával. Úgy vélem, hogy a Bianconeri kihasználta a lehető legmegfelelőbb alkalmat ügyfelem szerződtetésére, mely igazolással történelmi tettet hajtott végre, hiszen magához láncolta Brazília egyik legígéretesebb futballistáját, aki egy kissé Lautaro Martínezre, némiképp pedig Roberto Firminóra emlékezteti az embert. Bár számos gárda érdeklődött iránta, a verseny végül azon klub nyerte, mely a legnagyobb eltökéltséget mutatta irányába. Megítélésem szerint ha Kaio tovább halad jelenlegi útján, egy új Neymar is válhat belőle" – összegzett Bagnoli.