Galeone: "Rossz irányt vett a Juve mercatója"

galeone.jpgMassimiliano Allegri egykori mentora, s egyik legjobb barátja, Giovanni Galeone a minap ismételten hosszabb nyilatkozatot adott az olasz sportsajtó számára, melynek keretein belül kijelentette, hogy a Juventus mercatója a biztató kezdés ellenére rendkívül rossz irányt vett az elmúlt hetekben, emiatt pedig az Öreg Hölgynek további játékosokkal kellene megerősítenie keretét, valamint, hogy a vezetőségnek nem szabadna olyan labdarúgókra koncentrálni, mint például Álvaro Morata, akik minden jel szerint elérhetetlenek a klub számára. 

"A Juventusnak még legalább négy további igazolásra lenne szüksége a mercato hátralévő részében, enélkül pedig kisebb csoda lenne, ha a Bianconeri sikeresen teljesítene a következő idényben, kiváltképp Paul Pogba sérüléséből kifolyólag. Való igaz, hogy az idei transzferpiac jól indult a klub számára, hiszen a fekete-fehérek a francia klasszis mellett Ángel Di Maríát is leigazolták, melynek alapján joggal mondtam magamnak, hogy Max végre erős csapatot kap kezei alá, ugyanakkor a dolgok később igen rossz irányt vettek" – fogalmazott a La Gazzetta dello Sport munkatársának. 

"A Zebrák középpályája siralmasan teljesített az Atlético Madrid elleni felkészülési meccsen, ami természetesen azonnali vereséget eredményezett, ám a csapat tengelye mellett a védelem helyzete sem nevezhető túlzottan rózsásnak. Félő, hogy Bremerrel ugyanaz lesz a helyzet, mint Matthijs de Ligttel, ugyanis a brazil sosem játszott bal oldali középhátvédként egy négy fős hátsó alakzatban, ezen a poszton pedig már a holland is csak szenvedett, miközben a jobb oldalon kivételes dolgokra volt képes. A Matracosok ellen Álvaro Morata nevetségesen könnyen verte át Gleisont, ami sosem fordult elő vele, mikor a Torino kötelékében futballozott... 

Filip Kostić szerződtetése magától értetődő módon elősegítheti a 4-3-3-as hadrendből a 4-4-2-es formációra történő átállást, melyre Pogba kiesése miatt szüksége van a Juventusnak. A szerb véleményem szerint nagyszerű igazolás, mivel a bal szélen elképesztően hasznos, emellett pedig lassan védekezésben is jobb lesz, mint Alex Sandro, azonban nyilvánvaló módon ő sem tudja megváltoztatni a csapatot, vagy felhúzni annak teljesítményét. Egymagában semmiképpen sem, ilyen védelem mellett pedig esélye sem lesz erre, feltéve, ha Allegri nem áll át egy háromvédős felállásra, melyet tudomásom szerint egyébként igen erősen fontolgat. 

Az olasz rekordbajnoknak mindenképpen szüksége van még egy minőségi, stabil alapot és biztonságot adó középpályásra, akinek egyértelműen jobbnak kell lennie az együttessel szóba hozott Davide Frattesinél. Leandro Paredes érkezése jó hatással lehetne a gárdára, már csak azért is, mert az argentin képes lenne a védelem előtt játszani, átvéve ezzel Manuel Locatelli jelenlegi szerepkörét, akinek semmi köze nincsen egy registához. Az olasz természetesen nagyon erős lehet mezzalaként, vagy box-to-box középpályásként, azonban a hátsó alakzat kisegítését nem szabad rábízni az eddig látottak alapján. 

Ezen felül nem képezheti vita tárgyát az sem, hogy a keretet egy csatárral is meg kellene erősíteni a vezetőség tagjainak, e tekintetben pedig még mindig Álvaro Morata visszahozatala lenne a legjobb választás, aki a támadóharmad bal szélén, valamint Dušan Vlahović helyetteseként is fantasztikus volna, ekképp pedig a Juve két legyet ütne egy csapásra a spanyol ismételt megszerzésével. Tisztában vagyok vele, hogy a csatárról szóló tárgyalások rendkívül nehezek, azonban ha a Juventus a Scudetto megszerzését, s a minél eredményesebb BL-szereplést tűzte ki célul a jövő évre vonatkozóan, nem szabadna hagyni, hogy az illetékesek ennyit szenvedjenek egy-egy transzferrel, vagy hogy ne elégítsék ki a vezetőedző vágyait. 

Amennyiben Morata megszerzésére nem mutatkozik esély, a fejeseknek kissé lejjebb kell tenniük a lécet, s világosan el kell mondaniuk Allegrinek, hogy nem tudják teljesíteni követeléseit. A napokban volt egy kisebb vitám Maxszal, ahol elmondtam neki, hogy egy mesternek a körülmények ellenére is ragaszkodnia kell elképzeléseihez, ekképp pedig neki is joga van ahhoz, hogy minőségi játékosokat kérjen a vezetőségtől. Ha Pep Guardiola, vagy Antonio Conte, azaz más nagy edzők megkapják azokat a labdarúgókat, akikre szükségük van, Massimiliano Allegri miért nem érdemli ki ezt? 

Memphis Depay és Luis Muriel teljesen más karakterisztikával bíró támadók, mint Morata, mivel Álvaro gyakran húzódott hátrébb, hogy kivegye a részét a védekezésből, néha talán túlzottan gyakran is. A holland és a kolumbiai esetében nem gondolnám, hogy segítenének a labda visszaszerzésében, s őszintén szólva a magam részéről nem is tudnám elképzelni, hogy e tekintetben éppen Torinóban mutatnak majd előrelépést. Vlahovićot illetően csak annyit mondanék, hogy a szerbnek vissza kell térnie a Firenzében látott formájához, ebben pedig Di María is nagy segítséget jelenthet neki, mindazonáltal Pogba és Federico Chiesa visszatéréséig a Bianconeri támadógépezete biztosan nem fog teljes fényében tündökölni a kreativitás hiánya miatt. 

A riválisokkal kapcsolatban azt tapasztalom, hogy az AC Milannak rendelkezésére áll a szükséges játékkép ahhoz, hogy sikereket érjenek el, emellett pedig fontos tényező, hogy a Rossoneri szilárd minden tekintetben elképzelésekkel bír, melyeket a megfelelő módon kamatoztatnak az egyes meccseken, csakúgy, mint a mercato során. Az Inter nagy erősítést hajtott végre Romelu Lukaku és Kristjan Asllani szerződtetésével, akiket nagyon kedvelek, ám ha Milan Škriniar elhagyja a klubot, nekik is lehetnek problémáik az új szezonban. A Juventust illetően pedig csak annyit mondanék, hogy az Öreg Hölgy biztosan nem fog Scudettót nyerni a jelenlegi kerettel. Ezt jól jegyezzék meg" – összegzett Galeone.