Prof. Tencone: "A Juve kiváló stratégiát választott Djalò kapcsán"

tencone.pngMostanra úgy tűnik, hogy minden sínen van. Már csak az utolsó részleteket kell elsimítani, és a Juve Torinóban köszöntheti a 2000-es születésű, Lille-ből érkező védőt, Tiago Djalòt, aki a következő szezontól állandó jelleggel Alex Sandro pótlására érkezhet. Őt tehát a kezdőbe szánják, de nem azonnal. És nem is annyira hierarchia kérdése ez, hanem sokkal inkább azért, mert a portugál az egy évvel ezelőtti, márciusban elszenvedett keresztszalag-szakadásából éppen csak visszatért, amely sérülés miatt természetesen kés alá kellett feküdnie, és a mai napig nem igazán lépett pályára tétmérkőzésen csapatában.

Vajon készen áll majd tehát, mikor eljön az ő ideje? Ezt a kérdést gyakran feltették a Juventus szurkolói az elmúlt napokban, amikor elkezdtek kiszivárogni a piaci pletykák arról, hogy valóban megvalósulhat ez az átigazolása, már a téli mercato során.

Erről is beszélgetett az ilBiancoNero Fabrizio Tencone professzorral, a Juventus játékosaival gyakran foglalkozó orvossal, és a torinói Isokinetic jelenlegi igazgatójával, aki Federico Chiesa legutóbbi sérülésével kapcsolatban is válaszolt néhány kérdésre.

Tencone professzor úr, hogyan kell értelmeznünk Djalò esetét?

„Egy ilyen sérüléshez, mint az övé, idő kell, és fokozatos, gondosan megtervezett felépülés szükséges. De a Juve stratégiája szerintem kiválónak tűnik.”

Magyarázd el bővebben!

„Ha a klub szándéka az, hogy a következő szezontól a játékos folyamatosan pályára léphessen, akkor most még bőven van idő arra, hogy a lehető legjobban befejezze a rehabilitációs folyamatot, és hogy elérhesse a szükséges erőnléti állapotot. Ez nem jelenti azt, hogy mostantól júniusig soha nem lesz bevethető, sőt papíron esélyt kellene kapnia arra, hogy elkezdjen ismerkedni a bajnoksággal, és néhány percet játszhasson a tétmérkőzéseken.”

De lehet, hogy a jövőben több probléma is várhat rá?

„Manapság a keresztszalag-szakadást szenvedő játékosok 90%-a gond nélkül felépül a sérüléséből, sőt, néha még az is előfordul, hogy jobb állapotban térnek vissza, mint azelőtt és probléma nélkül, folyamatosan képesek azt a teljesítményt hozni, mint a kihagyás előtt, ami jelen esetben 20-30 zsinórban lejátszott mérkőzést jelent. Chiesa esetében például hosszabb időt vett igénybe a rehabilitáció, de az ő esetében nem hiszem, hogy aggódnunk kellene.”

Ha már Chiesa, mi a véleménye a legutóbbi kihagyásáról, ami a már megműtött térdében jelentkező újabb problémának tűnik?

„Mostanra egyértelműnek tűnik, hogy Chiesának időnként meg kell állnia, szüksége van egy kis pihenésre. Ha a térde megduzzad, az azért van, mert begyullad, tehát kezelni kell, de a Juventus stábja nagyon jól tudja, hogyan kell ezt csinálni. Egyértelműen kár, hogy nincs meg az a fajta folytonosság, amiről korábban beszéltem, ami egy fontos sorozatot jelent az egymást követő meccseken.”

Vajon megtalálja valaha is ezt újra?

„Erre a kérdésre nincs konkrét válaszom. A kérdés nem az elszenvedett sérüléséről szól, hanem a menedzsmentről. Triviálisnak hangzik, de Chiesának egyértelműen külön óvintézkedéseket kell tennie az intenzitással és/vagy a játékpercekkel kapcsolatban, mert nem véletlen, hogy hajlamos leállni olyan magas szintű meccsek után, mint amilyen a Salernitana elleni Coppa Italia meccs volt. A térde jól működik, már nincsenek problémái, különben nem tudna így teljesíteni. De óvatosan kell kezelni, ahogy mondtam” – zárta mondandóját Prof. Tencone.