Moggi: "Allegri visszatérése döntő fontosságú"

luciano-moggi-source-biografieonline.jpgMint ismert, a Juventus a mai nap folyamán 21 órai kezdettel második barátságos mérkőzésén is kifut majd a gyepre az előszezon során, ellenfele pedig nem kisebb alakulat lesz, mint a Serie B küzdelmeiben szereplő AC Monza gárdája, mely együttessel a Luigi Berlusconi-trófea elhódításáért csapnak majd össze Massimiliano Allegri fiai. 

Ezen alkalomból a lombardiai város egyik legjelentősebb internetes lapjának számító Monza News exkluzív interjút készített az Öreg Hölgy egykori legendás általános igazgatójával, Luciano Moggival, aki ezen beszélgetés keretein belül egyebek mellett a Zebrák tréneréről, Gigio Donnarummáról, valamint Manuel Locatelliről is kifejtette véleményét, melyet az alábbiakban olvashattok. 

Több éves kihagyást követően a Berlusconi-trófea licencét birtokló alakulat, mely ez esetben az AC Monza, ismételten összecsaphat a serlegért a Juventusszal. Milyen mérkőzésre számít? 

"A Berlusconi-trófea megszerzésének újra fennálló lehetőségével egy nagyon szép hagyomány tér vissza az olasz futballba, melyet annak idején egy igazán szívből jövő kezdeményezés nyomán hoztak létre. A Juventus hosszú éveken keresztül minden nyáron pályára lépett a kupa elhódításáért, a Bianconeri pedig a Monza ellen sem hagyhatja ki a találkozót, amennyiben esély mutatkozik rá, hogy annyi idényt követően újra harcba szállhat az elismerés megszerzéséért. 

Mivel a megmérettetés megszervezésének joga változatlanul Silvio Berlusconi tulajdonát képezi, ugyanolyan barátságos összecsapásnak tekinthető, mint az előszezon további mérkőzései, ugyanakkor annak idején, mikor a Juve még az AC Milan alakulatával mérkőzött meg a serlegért, a találkozók már-már egy bajnoki meccs jelentőségével értek fel, hiszen aki az égbe röpíthette a kupát, az később általában a Serie A-ban is aranyérmessé vált, ekképp pedig a Berlusconi-trófeán történő események alapvető befolyást gyakoroltak a futballisták moráljára is."

Mióta Silvio Berlusconi megvásárolta a Monzát, a klub útja felfelé ível, Adriano Galliani ügyvezető igazgatói szerepvállalása révén pedig kétségkívül oroszlánrészt vállalt abban, hogy a klub a Serie B élmezőnyének állandó tagjává válhatott. Vajon képes lesz-e az együttes kisvártatva feljutni az olasz élmezőnybe, története során először? 

"Úgy hiszem, hogy igen, mivel Galliani úr rendkívüli tapasztalatokkal rendelkezik a sportág különböző területeinek gazdasági igazgatásában, illetve a gazdasági lehetőségek maximális kiaknázásában. Pontosan tudja, hogy egy klub miként lehet sikeres sportszakmai és pénzügyi értelemben egyaránt, ebből kifolyólag pedig meglátásom szerint a Monzának minden esélye megvan arra, hogy pár esztendőn belül feljusson a Serie A-ba."

Térjünk át a Juventusra, leginkább a klubnál évek óta fennálló edzőkérdésre: pozitív fejleménynek gondolja, hogy Massimiliano Allegri visszatért a Zebrák kispadjára? 

"Ha szigorúan csak Allegri visszatérését kell megítélnem, azt mondanám, hogy igen, ez egy kifejezetten jó és fontos, sőt bizonyos tekintetben döntő jelentőségű lépés volt a vezetőség részéről, mivel a Juventus tavalyi évben is megtapasztalt, alapvető jellemvonásai nem változtak érdemben, azonban egy hozzáértő szakember kezei alatt az együttes képes lehet ismét azon a szinten szerepelni, amire adottságai és múltja alapján hivatott."

Manuel Locatelli jó igazolás lenne az Öreg Hölgy számára? 

"Azt hiszem, hogy Locatelli nem csak hogy jó, hanem kifejezetten szükséges igazolásnak bizonyulna, mivel érkezése képes lenne érdemben befolyásolni a Juventus középpályájának minőségét. Nem vagyok túlzottan optimista, ekképp nem gondolom, hogy vele együtt a Bianconeri tengelye tökéletesen működne, ugyanakkor a csapatrész egyértelműen új szinte emelkedne Manuellel."

Az Ön idejében megtörténhetett volna a számost vitát kiváltó Donnarumma-PSG transzfer? 

"Semmilyen körülmények között sem. A szóban forgó történet ékes példáját adta a vezetőségi szinten fennálló dilettantizmusnak, ugyanis a Milan illetékesei elkapkodott, téves, vagy éppenséggel túlságosan későn meghozott határozataikkal gyakorlatilag eltaszították maguktól egyik legnagyobb értéküket. Természetesen nem ismerem a Rossoneri gazdasági helyzetét, ám úgy vélem, hogy a Diavoli átigazolásokkal foglalkozó szakemberei nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy magukhoz láncolják Donnarummát. Én magam biztosan nem hagytam volna, hogy Gigio elhagyja Milánót, mivel olyan lehetett volna a vörös-feketék számára, mint Gigi Buffon a Juventusnak, s akár húsz további esztendeig is védhette volna az alakulat kapuját."

Visszakanyarodva a Berlusconi-trófeához: fentebb említette, hogy korábban az az együttes, mely megnyerte a mérkőzést, a bajnoki címet is elhódította. Ennek alapján elképzelhető, hogy a Monza győzelem esetén feljutna a Serie A-ba, a Juve pedig visszaszerezné a Scudettót, esetleg diadalt aratna a Bajnokok Ligájában? 

"Ezek olyan dolgok, melyeket egészen egyszerűen nem lehet előre megjósolni, mivel bekövetkeztük számos tényezőtől függ. A szóban forgó serlegek mind-mind olyan eredmények, melyeknek eléréséről igen sokan áhítoznak, ám egyelőre csak a Berlusconi-trófea jelenthet célkitűzést az együttesek számára" – zárta mondanivalóját nevetve Moggi.